Jaarvisie 2025
De economie in de Eurozone
Bescheiden economische groei in de eurozone
De economische groei in de eurozone was in 2024 opnieuw bescheiden. De Duitse economie kampt met forse tegenwind. De laatste inkoopmanagersindexcijfers voorspellen dat de productiekrimp in de industrie zal aanhouden.
Uitdagingen voor de Duitse auto-industrie
De Duitse auto-industrie heeft vanwege de transitie naar elektrisch rijden last van de Chinese concurrentie. Verschillende Duitse autoproducenten willen bedrijven saneren door banen te schrappen en fabrieken te sluiten. Het is de vraag of de door de Europese Commissie ingestelde importheffingen voor Chinese auto’s bij zullen dragen aan een herstel. China was juist voor Duitse bedrijven een lucratieve afzetmarkt.
Stokkende export en gevolgen voor de staalindustrie
De export van Duitse auto’s stokt nu echter, als gevolg van Chinese vergeldingsmaatregelen en opgetrokken Chinese tariefmuren. We zien daarvan ook de gevolgen in de Duitse staalindustrie, die het vanwege hogere energieprijzen toch al moeilijk had.
Extra onzekerheid door terugkeer Trump
De verkiezing van Trump als nieuwe Amerikaanse president creëert voor de Europese economie extra onzekerheid met de aangekondigde verhoging van de importtarieven door de VS. Verschillende grotere Europese bedrijven zijn kwetsbaar, omdat zij een relatief flinke exposure naar de VS hebben. Volgens de laatste verwachtingen van het IMF zal de economische groei voor de eurozone in 2024 opnieuw minder dan 1 procent bedragen en in 2025 nipt boven de 1 procent uitkomen.
Krappe arbeidsmarkt drukt inflatie
In Zuid-Europa zien we wel dat de groei van de Spaanse en Italiaanse economie aantrekt. Deze economieën hebben minder last hebben van de impact van hogere energieprijzen. De komende verkiezingen in Duitsland, de politieke impasse in Frankrijk en een dreigende handelsoorlog met de VS, maken de vooruitzichten voor de eurozone ongewis. Europa moet zich schrap zetten voor een guurder handelsklimaat, waarbij ook de onderlinge politieke samenwerking tussen Europese lidstaten onder druk staat.
Economische groei en inflatie (in procenten)
Inflatie blijft een uitdaging
In de eurozone is de werkloosheid in 2024 verder gedaald. In landen zoals Spanje, Griekenland en Portugal, waar jaren geleden nog sprake was van hoge werkloosheid, trekt de arbeidsmarkt weer aan. Vanwege die krappe arbeidsmarkt hebben Europese werknemers kunnen profiteren van loonsverhogingen. Daardoor blijven de consumptieve bestedingen op peil, maar dit zet wel de Europese concurrentiepositie onder druk.
In de eurozone daalde de inflatie in oktober naar 2,0%. Dit was het eerste moment in drie jaar dat de doelstelling van de ECB weer werd gehaald. De kerninflatie steeg in november echter weer naar 2,8% en op Europees niveau is ook de diensteninflatie met bijna 4% hoog.
Naast de loongroei maakt ook de stijgende dollar importen duurder. Een eventuele handelsoorlog, waarbij de Europese Unie in navolging van de Verenigde Staten importheffingen verhoogt, kan ook tot hogere inflatiecijfers leiden.
De inflatie (CPI, jaar-op-jaar) is wereldwijd gedaald (%)
Beleid Europese Centrale Bank
De Europese Centrale Bank is later dan de Fed begonnen aan de renteverhogingen, maar heeft vervolgens wel sneller dan de Fed besloten tot renteverlagingen. Medio oktober besloot de ECB opnieuw tot een renteverlaging met een kwart procentpunt naar 3,25 procent.
Na eerdere renteverlagingen in juni en september, bracht deze maatregel de geldmarktrentetarieven in de eurozone naar het laagste punt sinds mei 2023. De geldmarktrente ligt in de eurozone lager dan in de VS. Het vooruitzicht op verdere renteverlagingen door de ECB, vanwege de lagere inflatie en de tegenvallende economische groei, zette de koers van de euro ten opzichte van de dollar behoorlijk onder druk.
Zolang de inflatie niet opnieuw de kop opsteekt, zal de ECB doorgaan met renteverlagingen. Wij gaan wij ervan uit dat het officiële rentetarief aan het einde van 2025 lager staat dan het huidige niveau van 3,25%.
De enquêtes onder inkoopmanagers over orderportefeuilles duiden op bescheiden groei vanwege dienstensector
Lees ook:
De veerkrachtige Amerikaanse economie
In 2024 is de Amerikaanse economie opnieuw bijzonder veerkrachtig gebleken, ondanks de restrictieve monetaire politiek van de Fed. De gevreesde recessie en de ‘harde landing’ bleven uit.