Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Jaarvisie 2025

China heeft stimuleringsbeleid nodig

China heeft stimuleringsbeleid nodig
Terughoudend herstel van de Chinese economie

Na het afschaffen van de coronarestricties eind 2022 hadden velen een meer uitbundig herstel van de Chinese economie verwacht. Consumenten bleven in 2023 en ook in 2024 zeer terughoudend in hun bestedingen. In het derde kwartaal van 2024 groeide de Chinese economie met slechts 4,6% ten opzichte van het voorafgaande jaar, lager dan het streefpercentage van 5,0%.

Stimuleringsmaatregelen en optimisme

De beleidsmakers zijn na aankondiging van een reeks stimuleringsmaatregelen in september optimistisch dat de groei weer aantrekt. Eind september reageerde de belangrijkste beursindex in Shanghai met een koersstijging van zo’n 12% in één week. Het is de vraag of de Chinese stimuleringsprogramma’s gaan werken.

Einde van het traditionele groeimodel

Het traditionele Chinese groeimodel werkt niet meer. De laatste 20 jaar zijn de bouw, zowel van woningen als infrastructuur, en de export de aanjagers van de Chinese groei geweest. Maar de huizenmarkt kwam in een crisis terecht omdat er te veel gebouwd werd, er een enorme leegstand ontstond, en projectontwikkelaars failliet gingen. Lokale overheden kampen met hoge schulden.

Deflatiegevaar en beperkte inflatie

De inflatie in China daalde van 2% in 2022 naar 0,2% in 2023. Voor 2024 wordt een beperkte opleving van de inflatie verwacht van 1,0%. Zonder stimuleringsprogramma’s dreigt er nog steeds deflatie.

De bijdrage aan de mondiale economische groei van opkomend Azië blijft hoog
Bron: OECD, Economic Outlook, December 2024
Chinese export onder druk

De Chinese export staat onder druk door het toenemende protectionisme in de wereld. De aangekondigde maatregelen veranderen daar weinig aan. Zo’n 16 procent van China’s export gaat naar de VS, die daarmee de grootste afnemer van Chinese producten is.

Onevenwichtige handelsbalans met de VS

De handelsbalans is al jarenlang eenzijdig. De waarde van China’s export naar de VS bedroeg volgens de Wereldbank in 2022 zo’n 580 miljard dollar, terwijl China voor 150 miljard dollar aan Amerikaanse producten importeerde. Die disbalans is ook al jaren een doorn in het oog van Trump. Tijdens diens vorige presidentschap verhoogde Trump de importtarieven op Chinese producten van gemiddeld 3 procent naar 21 procent. President Biden handhaafde die tarieven.

Technologische vooruitgang in China

De Chinese economie wordt ook geconfronteerd met exportrestricties op westerse hoogwaardige technologie. De technologische ontwikkelingen in China staan echter niet stil. Importbeperkingen zijn juist een stimulans om die technologie zelf te ontwikkelen. Voor verdergaande innovatie zijn er zeker mogelijkheden; in China studeren jaarlijks zes keer zoveel ingenieurs af als in de VS.

Innovatie in de automarkt

De Chinese automarkt is de grootste ter wereld en op dit moment het meest innovatief. Experimenten met autonoom rijdende robottaxi’s krijgen in China ruim baan, waarbij auto’s draadloos communiceren met elkaar en hun omgeving, zoals bijvoorbeeld verkeerslichten.

Sterke prestaties van de Chinese aandelenbeurs

De Chinese aandelenbeurs presteerde in 2024 beter dan verschillende Europese beurzen.

Wereldhandel blijft op peil
Bron: OECD, Economic Outlook, December 2024
Lees ook:

Aanhoudende winstgroei gunstig voor aandelenkoersen

Aandelenbeleggingen rendeerden in 2024 opnieuw goed, maar de aandelenmarkten bewogen ook het afgelopen jaar niet in één rechte lijn naar boven.

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen