Jaarvisie 2025
Aanhoudende winstgroei gunstig voor aandelenkoersen
Rendementen op aandelen in 2024
Aandelenbeleggingen rendeerden in 2024 opnieuw goed, maar de aandelenmarkten bewogen ook het afgelopen jaar niet in één rechte lijn naar boven. Zorgen over stijgende rentes, geopolitieke spanningen en de beleidswijziging van de Japanse centrale bank zetten de aandelenindices zo nu en dan onder druk. De eerste zeven maanden was het sentiment op de meeste aandelenmarkten goed. Na de volatiele maand augustus keerde in oktober het optimisme terug.
Invloed van de Magnificent 7
De rendementen op de Amerikaanse aandelenmarkten zijn voor een groot deel te danken aan de zogeheten Magnificent 7. Deze groep grote technologiebedrijven, bestaande uit Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Amazon, Alphabet en NVIDIA, bepaalt door de grote omvang van de marktkapitalisatie het beeld in de VS. De vrees bestaat dat de astronomische investeringen in AI-chips en datacenters de rendementen op Big Tech omlaag zullen duwen. De hierboven genoemde ondernemingen kunnen zich deze kapitaaluitgaven voor de ontwikkeling van generatieve Artificial Intelligence juist permitteren.
Groei van de winst per aandeel in de verschillende regio’s (in procenten)
Waarde van aandelenmarkten in historisch perspectief
In historisch perspectief vinden wij de meeste aandelenmarkten niet te hoog gewaardeerd. Alleen de Amerikaanse aandelenmarkt is eind 2024 met een koerswinstverhouding van 22 voor de komende 12 maanden hoger gewaardeerd dan het historische gemiddelde sinds 1990. Een K/W-verhouding van minder dan 20 betekent een winstrendement van meer dan 5 procent. Afgezet tegen een toenemende groei van de winst per aandeel die in 2025 weer in de dubbele cijfers uitkomt, biedt dit een aantrekkelijk rendementsperspectief.
Lage waarderingen in opkomende markten
Ook in de andere aandelenmarkten neemt de groei van de winst per aandeel in de komende kwartalen weer toe, zij het op lagere niveaus dan in de VS. De waarderingen van de opkomende markten, en met name de Chinese aandelenmarkt, zijn nog steeds relatief laag. We hebben de afgelopen jaren gezien dat de geopolitieke risico’s toenamen, maar deze hadden meestal slechts een kortstondig effect op de aandelenmarkten. Het verloop van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne en de onrust in het Midden-Oosten hebben, afgezien van de tijdelijke impact op energie- en graanprijzen, geen negatieve invloed gehad op de internationale aandelenmarkten.
Met de winst van Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de onzekerheid wel toegenomen, maar de verkiezingsuitslag heeft op de resultaten van Amerikaanse aandelenbeleggingen een positieve uitwerking gehad.
Internationale vergelijking van waarderingen
Internationale vergelijking van de groei van de winst per aandeel (2006-2025)
Winstmarges liggen in de VS substantieel hoger
Groei winst per aandeel van de Magnificent 7 vergeleken met S&P 500
Amerikaanse aandelenmarkten domineren
De Amerikaanse aandelenmarkten presteerden in 2024 opnieuw beter in vergelijking met de rendementen van andere indices. De waarderingen liggen voor deze aandelen wel hoger dan die voor Europese aandelen, of aandelen uit opkomende landen. De arbeidsproductiviteit, winstgroei en winstmarges zijn echter ook al jaren beter in de VS en daarom achten wij de hogere waarderingen gerechtvaardigd.
Belang van technologie in de S&P 500
De technologiesector heeft in de Amerikaanse S&P 500-index een veel hoger gewicht dan in andere regionale aandelenindices en de sterke winstgroei lijkt de hogere waarderingen te rechtvaardigen. De beursrally sinds oktober 2022 wordt wel gedragen door een beperkte groep aandelen. De weging van de tien grootste aandelen in de S&P 500 steeg in 2024 tot een recordniveau.
Toekomstperspectief: AI en digitalisering
In 2022 bleek wel dat de groeiaandelen met hoge waarderingen een hoge rentegevoeligheid en daarmee ook een fors koersrisico hebben. Daarom blijft een goede spreiding over de verschillende sectoren in de aandelenmarkten het devies. Wij verwachten bovendien dat ook veel van de andere 493 bedrijven uit de S&P 500-index hun winstmomentum ten opzichte van de Big Tech zullen zien toenemen. De positieve rendementen op de aandelenmarkt zullen zich naar verwachting verbreden naar andere sectoren.
Kansen voor small-caps
Tegen de achtergrond van het ‘America First’-beleid en de hogere economische groei in de VS, zien wij ook gunstige mogelijkheden voor beleggingen in Amerikaanse small-caps.
Lees ook:
Europese staatsobligaties nog weinig aantrekkelijk
De Amerikaanse 10-jaarsrente bewoog in 2024 tussen de 3,6% en 4,7%. Na de verkiezing van Trump steeg het rendement op 10-jaars-Treasuries naar 4,45%, maar begin december was deze toch weer iets gedaald.