Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update 16 December

Wereldwijde markten in beweging: focus op Fed, inflatie en kredietverlaging Frankrijk

Wereldwijde markten in beweging: focus op Fed, inflatie en kredietverlaging Frankrijk
  • Verdeeld beeld op aandelenmarkten bij begin nieuwe week
  • Ogen gericht op rentebesluit Federal Reserve
  • Inflatiecijfers VS in lijn met verwachting
  • Lagere kredietrating voor Frankrijk
Wisselend begin voor aandelenmarkten

Het beeld op de aandelenmarkten is aan het begin van deze week wisselend. Waar in Europa verschillende indices lager aan de week begonnen, stijgen de koersen op de verschillende Amerikaanse aandelenindices juist.

Beleggers kijken deze week uit naar de laatste beleidsbepalende vergadering van de Federal Reserve van dit kalenderjaar. Naar verwachting zal de Fed nogmaals besluiten tot een renteverlaging met 25 basispunten, waardoor de Federal Funds Rating zal uitkomen op 4,5%. Woensdag zal voor de laatste keer in 2024 de samenvatting van de economische prognoses van de Fed worden vrijgegeven.

Beleggers zullen vooral letten op de toespraak van Fed-voorzitter Powell en willen vernemen of de Fed volgend jaar de rente nog verder zal verlagen. Ook zijn beleggers geïnteresseerd in hoe de Fed tegen de inflatieontwikkeling aankijkt, mede met het oog op de aangekondigde beleidsvoornemens van de nieuwe Trump Administration. Afgelopen week besloot de ECB al tot een verlaging van de beleidsrente 0,25%, wat in lijn was met de marktverwachtingen.  

Amerikaanse cijfers centraal deze week

Veel beleggers zullen dinsdag letten op de detailhandelsverkopen en de industriële productie in de VS voor de maand november en de derde schatting van het Amerikaanse BBP-cijfer over het derde kwartaal. Op vrijdag gaat de belangstelling uit naar het cijfer van het Amerikaanse consumentenvertrouwen volgens de meting van de University of Michigan. Ook wordt gekeken naar de PCE-cijfers (Price-index of Consumer Expenditures), de favoriete inflatiemaatstaf van de Fed.

Nadat meerdere Amerikaanse beursindices recent nog nieuwe recordstanden bereikten en de S&P 500-index drie achtereenvolgende weken steeg, moest de belangrijkste Amerikaanse beursindex vorige week wat terrein prijsgeven. Al 10 dagen zien we bij de S&P 500 meer dalers dan stijgers; de marktbreedte is dus negatief. De afgelopen week was het beleggingsresultaat van de technologieaandelen een lichtpunt, hoewel de sector uiteindelijk eindigde met een marginaal verlies

De Nasdaq Composite index sloot woensdag voor het eerst boven de 20.000 punten. Vervolgens werden de kwartaalresultaten en prognoses van softwareproducent Adobe slecht ontvangen, maar die van Broadcom werden juist enthousiast begroet. Dit kwam vooral vanwege de prognose dat Broadcom tegen 2027 een omzet van $90 miljard verwacht met chips die gebruikt kunnen worden voor het creëren van toepassingen van kunstmatige intelligentie.

Inflatiecijfers en Europese zwakte

Vorige week kwam het Amerikaanse consumentenprijsindex cijfer voor november uit op 2,7%. De prijzen van consumptiegoederen, exclusief voedsel en energie, stegen met 3,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit was in lijn met de verwachtingen. De cijfers van de producentenprijsindex vielen hoger uit dan verwacht.

De inflatie blijkt hardnekkig te zijn en de vraag is of de dalende trend van de inflatie van het afgelopen jaar kan worden voortgezet. De op maandagochtend gepubliceerde cijfers over de prijsontwikkeling in de orderportefeuilles van de inkoopmanagers uit de diverse landen uit de eurozone duiden op een lagere groei of krimp van de industriële sector, terwijl de cijfers over de dienstensector in verschillende landen ook tekenen van zwakte vertonen.

In het Verenigd Koninkrijk kijken beleggers dinsdag uit naar arbeidsmarktindicatoren en op woensdag naar de inflatiecijfers, waarvan de publicatie voorafgaat aan een rentebesluit van de Bank of England op donderdag. De financiële markten zullen deze week tevens letten op een aantal sentimentindicatoren waaronder de Duitse IFO en ZEW-enquêtes op dinsdag en het consumentenvertrouwen op donderdag. Andere economische indicatoren zijn onder meer de PPI-cijfers in Duitsland, Frankrijk en Italië, komende vrijdag.

Kredietverlaging voor Frankrijk

De nieuwe Franse premier François Bayrou kreeg direct te maken met slecht nieuws: Moody’s verlaagde de kredietrating van Frankrijk, de op één na grootste economie van de eurozone, van Aa2 naar Aa3. Dit sluit aan bij eerdere verlagingen door Fitch en S&P. Het renteverschil tussen Franse en Duitse 10-jaars-staatsleningen liep afgelopen week verder op naar 78 basispunten. Vanmorgen liep de Franse 10-jaarsrente op staatsleningen enkele basispunten op naar 3,07%.

Chinese uitdagingen

De Chinese CSI-300-index daalde maandag 16 december met 0,6 procent en de Hang Seng-index verloor 0,4 procent, nadat de publicatie van tegenvallende cijfers over de Chinese detailhandelsverkopen in november nog eens onderstreepten voor welke uitdagingen de Chinese beleidsmakers zich gesteld zien. Ook de cijfers van de Chinese vastgoedsector zijn nog steeds niet goed, hoewel de prijsdaling van nieuwe huizen wel minder was dan in vorige maanden.

Volgens berichten in de Financial Times zijn dit jaar de investeringen in Chinees vastgoed met 10,4% afgenomen. Tijdens een bijeenkomst van het Politbureau van de Chinese Communistische Partij en diverse andere bijeenkomsten werden vorige week opnieuw maatregelen aangekondigd om de binnenlandse consumptieve vraag van de Chinese economie te ondersteunen.

Bedrijfsresultaten op komst

Deze week publiceren enkele bedrijven met een gebroken boekjaar hun resultaten. Woensdag rapporteert Micron Technology na beurs, gevolgd door FedEx en Nike op donderdag.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 45 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s zich momenteel ook tussen de 45 en 65 punten.

VIX: de VIX-index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX-index iets boven de 14 punten, 1 punt hoger dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 56. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn.

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Beleid
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen