Weekly Update 2 december 2024
Chinese economie veert op, index toont herstel bij industriële bedrijven
- Chinese inkoopmanagersindex industrie verrast positief
- Fed lijkt geen haast te hebben om rente te verlagen
- Ogen deze week gericht op Amerikaans banenmarktcijfer en inkoopmanagersindices
- Zorgen over situatie Frankrijk zet druk op rente Franse staatsobligaties
Markten
Chinese inkoopmanagersindex industrie verrast positief
Na een positieve start van de aandelenbeurzen in het Verre Oosten staan ook in Europa verschillende aandelenindices licht in de plus. In China waren beleggers positief verrast door de cijfers van de inkoopmanagersindex voor de industrie. Deze index steeg over de maand november naar 51,5, wat beter was dan verwacht. Bovendien was het cijfer hoger dan het cijfer over oktober (50,5) en dit toont aan dat er sprake is van herstel bij Chinese industriële bedrijven.
In Japan bleef de inkoopmanagersindex voor de industrie stabiel op een niveau van 49, iets onder de 50-punten grens dat het verschil tussen groei en krimp markeert. Beleggers in China en Japan waren positief gestemd en de aandelenindices in deze landen sloten de dag met koerswinst af.
De ogen van veel beleggers zullen deze week gericht zijn op het Amerikaanse banenrapport, de ‘nonfarm payrolls’, die komende vrijdag bekend worden gemaakt. Het oktober-rapport liet zien dat de banengroei in deze maand daalde tot 12.000. Dat lage aantal had te maken met de verwoestingen die werden aangericht door de orkanen en een langdurige staking bij Boeing. Bankeconomen verwachten dat de ‘nonfarm payrolls’ volgens het novemberrapport weer met 200.000 gegroeid zullen zijn.
Voorafgaand aan het banenrapport op vrijdag kunnen beleggers op donderdag de Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS) over oktober en ADP’s blik op werkgelegenheid tegemoetzien. Woensdag spreekt de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die deelneemt aan een discussie op de New York Times DealBook Summit. Ook Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, zal spreken op verschillende evenementen. Van de ECB wordt verwacht dat zij vanwege de verslechterende economische situatie in de eurozone, de beleidsrente opnieuw een aantal malen zal verlagen om de economie te stimuleren.
Fed lijkt geen haast te hebben om rente te verlagen
Afgelopen week werden de notulen gepubliceerd van de vorige bijeenkomst van het beleidsbepalende comité van Federal Reserve. Daaruit viel af te leiden dat de Fed geen haast heeft om de geldmarktrente verder te verlagen, waarbij de nadruk werd gelegd op een “geleidelijke normalisatie van het beleid”. Dit betekent een geleidelijke overgang naar een meer neutrale beleidshouding.
Afgelopen week bleek dat daling van de Amerikaanse inflatiecijfers stagneert. De Amerikaanse PCE-inflatie, geschoond voor volatiele componenten als energie en voedsel, geldt als de favoriete indicator van de Federal Reserve. Die bedroeg over oktober 2,8% ten opzichte van het jaar daarvoor, een kleine stijging ten opzichte van de 2,7% van de maand september. Dit was in lijn met de verwachtingen waardoor een marktreactie uitbleef. De 1-jaars-inflatieverwachtingen, afgelopen week gerapporteerd door de Conference Board, zijn wel gedaald naar het niveau van voor de coronapandemie.
Ogen deze week gericht op banenmarktcijfer en inkoopmanagersindices VS
Deze week worden ook in de VS ook een aantal belangrijke sentimentsindicatoren verwacht: de inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie (maandag) en voor de dienstensector (woensdag), waarbij vooral ook de componenten werkgelegenheid en prijzen centraal staan. Voor een visie op de bestedingen door de Amerikaanse consument zal de publicatie van het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan op vrijdag nauwlettend in de gaten worden gehouden. Verwachtingen van economen duiden erop dat de index van het consumentenvertrouwen in de VS zal verbeteren. In Europa worden cijfers gepubliceerd over de economische bedrijvigheid, waaronder fabrieksorders, industriële productie en de handelsbalans van Duitsland. Ook de industriële productie en de handelsbalans van Frankrijk zullen de aandacht trekken.
Vorige week bleek volgens voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het consumentenprijspeil in Nederland in november 4% hoger lag dan een jaar geleden. In oktober bedroeg de inflatie nog 3,5%. Nederland loopt daarmee uit de pas met de inflatie in de eurozone, omdat die in november uitkwam op 2,3%, hoewel ook dat cijfer hoger was dan de 2,0% in oktober. In oktober was het voor het eerst in drie jaar dat de doelstelling van de ECB weer werd gehaald. Op Europees niveau was in oktober nog wel sprake van lagere energieprijzen ten opzichte van een jaar geleden.
De kerninflatie (geschoond voor volatiele voedsel- en energieprijzen) kwam vorige maand uit op 2,8%. Maar ook op Europees niveau is de diensteninflatie met bijna 4% nogal hoog. Verschillende factoren spelen een rol bij de hardnekkig hoge inflatie. Naast de loongroei maakt ook de stijgende dollar importen duurder. Een eventuele handelsoorlog, waarbij de Europese Unie in navolging van de Verenigde Staten importheffingen verhoogt, kan dat verergeren.
Beleggers halen tot nu toe de schouders op over de aankondigingen van de aankomende President Donald Trump, die afgelopen week dreigde met de invoer van handelstarieven om de illegale migratie en de toevoer van drugs naar de Verenigde Staten te stoppen. Trump richtte zich primair op Canada, Mexico en China. De buurlanden zouden een extra importtarief van 25% kunnen verwachten, als deze landen geen nadere maatregelen nemen om de drugshandel te bestrijden.
China kan een verhoging van 10 %-punt tegemoet zien bovenop het importtarief van 15% die Trump in zijn eerste termijn oplegde aan China. Trump sprak specifiek over de handel in fentanyl, een drug die steeds meer slachtoffers maakt in de VS. Economen verwachten dat Trump ook nog zijn peilen op Europa zal gaan richten.
Zorgen over situatie Frankrijk zet druk op rente Franse staatsobligaties
Op de Europese obligatiemarkt voor staatsleningen bleek afgelopen donderdag dat de 10-jaarsrente op Franse staatsobligaties gelijk was aan die voor Griekse staatsobligaties, wat een historisch bijzondere situatie is. Griekenland was het grootste slachtoffer van de schuldencrisis in Zuid-Europa die in 2009 begon en is in de afgelopen jaren uit een diep dal geklommen. De onderliggende economische trends in Griekenland zijn bemoedigend en obligatiemarkten belonen Griekenland met lagere kapitaalmarktrentes.
De rentetarieven op de Franse 10-jarige staatsleningen waren al opgelopen naar niveaus die hoger zijn dan die voor Portugal en Spanje. Het vooruitzicht dat Frankrijk volgend jaar een forse herfinancieringsbehoefte heeft, dat het begrotingstekort en de staatsschulden verder oplopen en dat het land met een fragiele politieke situatie te maken heeft, maakt beleggers huiverig. Het renteverschil met Duitsland staat ongeveer op het niveau van tijdens de kredietcrisis.
Het kwartaalresultatenseizoen ligt achter de rug, maar er zijn altijd wel bedrijven die een onregelmatig boekjaar hebben en hun resultaten nog bekend zullen maken. Namen die deze week de aandacht zullen trekken zijn o.a. Salesforce, Marvell Technology (beiden dinsdag nabeurs), Synopsys (woensdag) en Kroger (donderdag).
Sentiment
RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s zich momenteel ook tussen de 40 en 55 punten.
VIX: de VIX-index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX-index iets boven de 14 punten, iets lager dan het niveau van een week geleden.
Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 66. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn.
Beleid
Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.