Beursplein Boogie - Podcast, aflevering 5, 2024
Beursplein Boogie- Hoe wij bedrijven waarderen en de recente marktontwikkelingen
De nieuwe aflevering van onze eigen podcast Beursplein Boogie is opgedeeld in twee hoofdonderwerpen: verschillende methoden om bedrijven te waarderen en onze visie daarop en recente marktontwikkelingen.
David van der Zande, directeur bij Stroeve Lemberger, legt uit hoe bedrijven in algemene zin worden gewaardeerd, maar ook hoe we dat bij Stroeve Lemberger aanpakken.
In het 2e deel praten host Matthijs Holtrop en Wim Zwanenburg, senior beleggingsstrateeg, over de meest recente marktontwikkelingen en hoe wij daar tegenaan kijken.
Het waarderen van bedrijven
Kort uitgelegd, komt dat hierop neer:
1. Gebruik van externe research
Wij kopen research in van gerenommeerde partijen zoals Citi, JP Morgan en Goldman Sachs. Dit omvat rapporten over sectoren, individuele aandelen, obligaties en beleggingsfondsen. Wij vertrouwen op deze analyses omdat het intern maken van waarderingen voor een breed scala aan instrumenten praktisch voor ons niet haalbaar is.
2. Onafhankelijke beoordeling
Ons team beoordeelt de ingekochte analyses kritisch. Wij analyseren:
– De argumenten van onze analisten. Dit stelt ons in staat om te bepalen of de conclusies houtsnijden of te optimistisch/pessimistisch zijn.
– De aannames (bijvoorbeeld winstgroei en kostenontwikkeling).
– De waarderingsmodellen (zoals DCF-analyses en koers-winstverhoudingen).
3. Bronvergelijking
Door meerdere researchrapporten naast elkaar te leggen, kunnen we afwijkende meningen detecteren. Bijvoorbeeld als een analist een verkoopadvies geeft terwijl anderen optimistisch zijn. Dit stimuleert interne discussie en helpt bij het maken van geïnformeerde keuzes.
4. Focus op fundamentele trends
Bij Stroeve Lemberger beleggen we vanuit een fundamentele benadering, gericht op lange termijn trends. We vermijden hype-aandelen en volatiliteit die wordt gedreven door de “waan van de dag.”
5. Specialisatie in large caps en small caps
Large caps: Door de brede researchdekking van grote bedrijven (zoals Nvidia en ASML) kunnen we zelf goed onderbouwde beslissingen nemen.
Small caps: Omdat deze bedrijven minder goed gedekt zijn door analisten, werken wij met gespecialiseerde fondsmanagers die deze niche goed kennen.
6. Beleggingscomité
Wekelijks bespreken we in ons beleggingscomité de prestaties van portefeuilles. We evalueren aannames en besluiten of aanpassingen nodig zijn, zoals het afromen van winsten of het heralloceren van middelen.
Er zitten goede analyses tussen en slechte analyses. Dus ik vind het te makkelijk om te zeggen dat alles slecht is wat je tegenkomt. – David van der Zande
Recente marktontwikkelingen
In het 2e deel van de podcast bespreken host Matthijs Holtrop en Wim Zwanenburg de marktontwikkelingen met daarin de volgende onderwerpen:
Impact van de Amerikaanse verkiezingen:
De verkiezingswinst van Trump kan een positieve impuls geven aan de Amerikaanse industrie, onder andere door deregulering en protectionistische maatregelen. Small caps profiteren vooral vanwege hun binnenlandse focus.
Huidige economische trends
De Amerikaanse economie presteert beter dan verwacht, met een zachte landing in zicht. Er is groei in winst bij bedrijven, terwijl inflatie en andere risico’s onder controle lijken.
Geopolitieke invloeden
De spanningen rond tariefmuren en internationale handel blijven relevant, waarbij de rol van China, India en andere opkomende markten wordt besproken.
Ja, de verwachtingen zijn ook nog steeds uitstekend voor de beurs. Dus hij (Trump) krijgt wat dat betreft het vertrouwen van de belegger. – Wim Zwanenburg
Beluister de Beursplein Boogie
U kunt de nieuwste Beursplein Boogie podcast via deze link beluisteren. Vergeet u ook niet te abonneren. We zijn benieuwd naar uw reacties! (De Beursplein Boogie is overigens ook op Apple podcasts te beluisteren.)
Heeft u zelf een beleggingsvraag?
Stuur deze dan naar podcast@stroevelemberger.com. Wellicht wordt deze dan de volgende Beursplein Boogie behandeld.
Meer Beursplein Boogie?
Hier vindt u een overzicht van eerder opgenomen podcasts met David van der Zande, Wim Zwanenburg en gastsprekers.