Analyse
Eerste reactie Stroeve Lemberger op uitslag Amerikaanse verkiezingen
Vanmorgen vroeg werd bekend dat Donald Trump de Amerikaanse presidentverkiezingen heeft gewonnen van Kamala Harris. In januari zal daarmee wederom een Republikeinse president zijn intrek nemen in het Witte Huis.
Red sweep
In de Senaat krijgen de Republikeinen de meerderheid van de zetels en het lijkt erop dat ze ook in het Huis van Afgevaardigden afkoersen op een meerderheid. Met deze ‘red sweep’ zijn deze verkiezingen uitgedraaid op een groot succes voor de Republikeinse partij.
De verschillende peilingen wezen vooraf al op een nek-aan-nek race tussen Trump en Harris en gaven Harris een iets grotere kans op de overwinning van de presidentverkiezingen. Tevens wezen de peilingen vooraf op een meerderheid voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden en een meerderheid voor de Republikeinen in de Senaat. De overwinning van Trump en de Republikeinse partij maken nu de weg vrij voor het uitvoeren van het regeringsbeleid onder toekomstig president Trump.
Financiële markten positief
Markten waren in aanloop naar de verkiezingen redelijk afwachtend. Vandaag reageren de meeste aandelenbeurzen positief. In Japan sloten de beurzen vanmorgen hoger, in Europa openden de beurzen vanmorgen overwegend hoger en ook lijkt het erop dat in de VS hoger gaan openen. Kapitaalmarktrentes in Nederland en Duitsland dalen vandaag, terwijl de kapitaalmarktrentes in de VS oplopen. Zorgen over het begrotingsbeleid van Trump en oplopende staatsschulden zorgen voor opwaartse druk op de rente. De zogenaamde ‘Trump trades’ doen vandaag wat er was verwacht: Amerikaanse kapitaalmarktrentes lopen op, de dollar wordt sterker en de koers van de bitcoin stijgt.
Zorgen over Amerikaans overheidstekort
Hoewel het nog vroeg is om definitieve conclusies te trekken, lijkt deze uitkomst voor aandelenbeleggers op korte termijn goed nieuws te zijn. Trump zal zich onder andere hard maken voor belastingverlagingen, minder regulering en bescherming van de eigen industrieën. Wel zijn er zorgen over de schuldpositie van de overheid en de reactie hiervan op de obligatiemarkten. Dit verklaart ook de opwaartse druk op de rente.
Verschillende onderzoeken laten zien dat zowel onder Harris als onder Trump de overheidstekorten verder zullen oplopen. Er is behoorlijk wat consensus dat onder Trump de kans groot is dat tekorten sneller oplopen. Dit zal op termijn gevolgen hebben voor de Amerikaanse overheid aangezien markten een hogere rente zullen eisen als de Amerikaanse overheid obligatieleningen uitgeeft en dit is een factor voor obligatiebeleggers om rekening mee te houden.
Visie Stroeve Lemberger
Op basis van de uitslag van de verkiezingen zien wij geen reden om nu op korte termijn iets te wijzigen aan onze positionering. Wij zijn in gemengde portefeuilles nog steeds licht overwogen in aandelen met een voorkeur voor Amerikaanse aandelen boven Europese aandelen. Tevens zijn wij onderwogen in obligaties en is ons advies om de duratie van de portefeuille kort te houden. Daarmee wordt de gevoeligheid van de portefeuille voor rentestijgingen enigszins gemitigeerd. Voor beleggers met posities in langlopende Amerikaanse staatsobligaties adviseren we te overwegen om een draai te maken naar (kortlopende) Duitse of Nederlandse staatsobligaties.
Ontwikkelingen
De ontwikkelingen waar we de komende tijd kritisch naar kijken en die wellicht op termijn kunnen leiden tot een aanpassing in onze positionering zetten we hieronder op een rij.
Economie: Trump zal zich naar verwachting richten op belastingverlagingen en deregulering om de economie te stimuleren, met de nadruk op groei door middel van private sector-initiatieven en minder overheidsinvloed.
Binnenlandse Politiek: Trump zal zich inzetten voor minder overheidsbemoeienis en meer controle voor individuele staten, met de nadruk op traditionele conservatieve waarden.
Buitenlandse Politiek: Trump staat voor een ‘America First-aanpak’, minder betrokkenheid in internationale allianties, focus op sterke nationale soevereiniteit. Tevens riep hij eerder op tot vermindering van Amerikaanse betrokkenheid bij internationale conflicten. Er zijn zorgen over de gevolgen van het geven van minder steun aan Oekraïne voor de positie van Oekraïne en Europa. Inzake China bepleit Trump een harde lijn, met economische sancties en tariefheffingen.
Buitenlandse handel: Trump streeft naar bilaterale, voor de VS gunstige, handelsovereenkomsten met protectionistische maatregelen zoals tariefheffingen. De tariefheffingen kunnen leiden tot ‘geïmporteerde’ inflatie.
Inflatie: Trump hoopt met belastingverlagingen en productie in eigen land de inflatoire druk te verlagen en pleit tevens voor lagere overheidsuitgaven.
Begrotingstekorten: Onder Trump zal het tekort naar verwachting zal verder oplopen, mede door belastingverlagingen. Meerdere economen en analisten hebben hierover hun zorgen al uitgesproken.
Trump Trades
De Trump trades doen hun werk vandaag: aandelenkoersen stijgen, de Amerikaanse dollar wordt sterker, de rente loopt op en de koers van bitcoin stijgt.