Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update 21 oktober 2024

Beursontwikkelingen: overzicht van de markten, trends en verwachtingen

Beursontwikkelingen: overzicht van de markten, trends en verwachtingen
  • Deze week aandacht voor Beige Book, woningverkopen en retail sales
  • ECB verlaagt rente voor 3e keer
  • Meer stimuleringsmaatregelen in China
  • Deze week veel bedrijfscijfers
Openingen van Europese Markten

De Europese aandelenmarkten openden vanochtend licht hoger, waarna de koersen iets wegzakten. Rentetarieven op Europese staatsobligaties met langere looptijden liepen licht op en ook de prijzen van olie en goud stegen iets. Beleggers kijken deze week naar rapporten over woningverkopen en orders voor duurzame goederen in de VS, voorafgaand aan de volgende Fed-vergadering op 7 november. De kans op een verlaging van de beleidsrente met 25 basispunten wordt geschat op ongeveer 90%, wat een kleinere stap is dan de verlaging van 50 basispunten medio september.

Publicatie van het Beige Book

Aanstaande woensdag publiceert de Fed het Beige Book, een beschrijving van de Amerikaanse economie, verzameld door de twaalf districtsbanken. Dit rapport biedt een goed overzicht van de huidige economische situatie. De renteverlagingen van de Federal Reserve dragen bij aan het optimisme over de mogelijkheden van de Amerikaanse economie om een recessie te vermijden.

Economische zorgen in Europa

Zorgen over de economische situatie hebben de ECB vorige week aangezet tot een derde renteverlaging dit jaar, tot 3,25%. De ECB maakt zich minder zorgen over inflatie, die sneller daalt dan verwacht. Deze week is er veel belangstelling voor de IFO-index, waarin Duitse ondernemers zich uitlaten over de economische situatie. De Duitse auto-industrie verkeert momenteel in zwaar weer door de felle concurrentie van Chinese producenten van elektrische auto’s.

Groei in China en stimuleringsmaatregelen

Uit macro-economische rapporten bleek dat de Chinese economische groei in het derde kwartaal opnieuw afnam tot 4,6%. Dit percentage is het laagste sinds het eerste kwartaal van vorig jaar. De groei over de eerste negen maanden komt uit op 4,8%, wat het groeidoel van 5% voor 2024 in gevaar brengt. Desondanks is de Chinese aandelenmarkt sinds medio september fors gestegen na aankondigingen van stimuleringsmaatregelen. Het wachten is nu of de communistische partij met verdere directe steunmaatregelen komt.

Amerikaanse beurzen en verkiezingen

De Amerikaanse aandelenmarkten zetten hun opwaartse trend voort en sloten een zesde opeenvolgende week van stijgingen af. Beleggers tonen zich vooralsnog niet nerveus over de komende presidentsverkiezingen op 5 november. Kritische stemmen wijzen op de hoge waarderingen ten opzichte van bedrijfswinsten, terwijl optimistische analisten de rol van het gunstige monetaire beleid benadrukken.

IMF publicaties en wereldwijde staatsschuld

Op 22 oktober presenteert het IMF de nieuwste edities van de World Economic Outlook en het Global Financial Stability Report. Uit deze publicaties blijkt dat de mondiale staatsschuld eind dit jaar boven de $100.000 miljard zal uitstijgen, wat neerkomt op 93% van het mondiale BBP. Vooral in de VS en China is de staatsschuld aanzienlijk gestegen.

Ontwikkelingen in Amsterdam en ASML

In Amsterdam begon het kwartaalcijferseizoen afgelopen week tamelijk ongelukkig door de voortijdige publicatie van de tegenvallende nieuwe orders voor ASML. Dat overschaduwde de beter dan verwachte winst- en omzetcijfers van ASML over het afgelopen kwartaal.

Ondanks de forse negatieve koersreactie van de afgelopen week en de verlaging van koersdoelen rekenen veel analisten en beleggers er toch op dat het er voor ASML op de lange termijn nog positief uitziet. ASML zal zijn unieke concurrentiepositie behouden en de orders zullen zich in 2025 en 2026 waarschijnlijk herstellen. ASML beschikt nog steeds over een goed gevulde orderportefeuille. De chipmarkt kent verschillende segmenten en momenteel is er behoorlijk wat tegenwind bij belangrijke cliënten van ASML zoals Intel en Samsung.

TSMC publiceerde afgelopen week juist zeer sterke kwartaalresultaten én gaf een positieve prognose af vanwege de sterke groei van de markt voor AI-chips. Wel is er onzekerheid over de impact van restricties op de export van de nieuwste technologieën naar China. Veel analisten kijken naar wat dit betekent voor NVIDIA, maar dit bedrijf zal pas op woensdag 27 november kwartaalcijfers rapporteren. 

Aandelenprestaties en verwachtingen in Europa en de VS

Van de 15 bedrijven uit de MSCI Europe Index die met cijfers kwamen, voldeed de helft niet aan de verwachtingen. Slechts vier overtroffen de consensus onder analisten. Onder de tegenvallers zaten naast ASML nog twee zwaargewichten. LVMH meldde dat de omzet voor het eerst sinds de coronapandemie is gekrompen. Nestlé publiceerde eveneens teleurstellende cijfers.

In de VS overtreffen de bedrijfsresultaten tot dusver de ramingen van analisten, maar de afgelopen maanden werden de winst- en omzettaxaties voor veel bedrijven wel neerwaarts aangepast vanwege de groeivertraging van de Amerikaanse economie en de vrees voor een recessie. De drukte van kwartaalresultatenseizoen neemt de komende week toe.

Deze week zullen 114 van de 500 S&P 500-ondernemingen kwartaalrapporten publiceren. In de VS ligt de focus op de industriële sector met rapportages van o.a. Boeing, General Electric, Honeywell International en United Parcel Service. Daarnaast verwachten beleggers kwartaalcijfers van Tesla, Philip Morris, Verizon, Texas Instruments, Icon Plc, Lockheed Martin, General Motors en 3M, Coca-Cola, T-Mobile, IBM, AT&T en Colgate-Palmolive. In Amsterdam kijken beleggers en analisten deze week naar de cijfers van Randstad, AkzoNobel, Heineken, Besi en Unilever. Op 22 oktober komt ook l’Oréal na beurs met omzetcijfers over het derde kwartaal. 

Focus op de cloudgroei van SAP

SAP komt vandaag met cijfers over het derde kwartaal. De aandelen van het Duits-Amerikaanse softwarebedrijf zijn dit jaar met meer dan 50% gestegen, mede dankzij de sterke groei in de cloud-divisie. Beleggers zijn dan ook benieuwd naar de verdere ontwikkeling hiervan.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 50 en 65 punten.

VIX: de VIX-index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX-index iets boven de 19 punten, 1 punt lager dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 75. Daarmee bevindt de index zich nog in het gebied dat erop duidt dat beleggers in sterke mate risicozoekend zijn.  

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Beleid

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen