Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update 30 september

Aandelen, obligaties en de impact van geopolitieke spanningen

Aandelen, obligaties en de impact van geopolitieke spanningen

Stroeve Lemberger – Weekly Update

  • Gemengd beeld aandelenmarkten Europa en VS
  • Chinese aandelenkoersen fors in de plus
  • Focus op Amerikaans banenmarktcijfer en Europese inflatiecijfers
Marktoverzicht: Europa en de Verenigde Staten

De aandelenmarkten zijn vandaag lager geopend. In Europa staan vooral de aandelen van autoproducenten onder druk. Dit komt door een winstwaarschuwing van Stellantis, het bedrijf achter merken als Opel en Peugeot. Ook de Europese automotive sector heeft het moeilijk, mede door de problemen bij Volkswagen. In de Verenigde Staten is het sentiment op de aandelenmarkt vandaag eveneens licht negatief.

Grondstoffen en obligaties

De obligatiekoersen in Europa zijn licht gestegen. De prijzen van grondstoffen laten echter een kleine daling zien.

Geopolitieke spanningen

Vorige week hadden de spanningen in het Midden-Oosten en onzekerheden tussen de VS en China weinig effect op de aandelenmarkten. De olieprijs daalde flink en energieaandelen volgden die trend. Donderdagochtend meldde de Financial Times dat Saoedi-Arabië zijn koersdoel van 100 dollar per vat olie loslaat. Het land wil meer olie oppompen om marktaandeel terug te winnen. Dit zorgde voor een verdere daling van de olieprijs.

September: Traditioneel zwakke maand

September is vaak een slechte maand voor de Amerikaanse aandelenmarkt. Dit jaar ziet het er echter naar uit dat de markt voor het eerst sinds 2019 toch winst boekt in deze maand. De Amerikaanse beursindices stegen vorige week na een renteverlaging van 50 basispunten door de Fed. Dit was de eerste renteverlaging in vier jaar. De S&P 500 beleefde een van de beste dagen van het jaar, en de Dow Industrials bereikte bijna zijn hoogste slot ooit.

China: Stimulering en groei

De Chinese aandelenmarkten kenden vorige week een sterke stijging. De brede Chinese index CSI 300 steeg met meer dan 15%, de beste weekprestatie in 16 jaar. Ook vanochtend zagen we forse stijgingen op de Chinese beurs. De Shanghai Composite steeg met 7,8%. De vraag is nu of de stimuleringsmaatregelen voldoende zijn om een groei van 5% of meer te bereiken.

De Chinese beurzen zijn gesloten vanwege een nationale feestdag en zullen de eerste zeven dagen van oktober dicht blijven. Ook de beurzen van Hongkong en Korea zijn morgen gesloten.

Economische publicaties deze week

Deze week kijken beleggers vooral uit naar het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag wordt gepubliceerd. Daarnaast worden ook de ISM-indicatoren (inkoopmanagerscijfers) scherp in de gaten gehouden. Economen verwachten dat er 140.000 nieuwe banen zijn bijgekomen in september, en dat de werkloosheid stabiel blijft op 4,2%.

In Europa verschijnen de flash-CPI’s (inflatiecijfers) voor Duitsland en de eurozone. In Azië ligt de focus op de Tankan-enquête (ondernemersverwachtingen) en de industriële productie van Japan, evenals de PMI-cijfers uit China.

Japan en bedrijfsresultaten

In Japan heerst er politieke onzekerheid na onverwachte verkiezingsuitslagen, wat vandaag voor een daling van de beurs zorgde. De Nikkei 225-index daalde met 4,9%.

Qua bedrijfsresultaten is het deze week nog rustig. Dinsdag 1 oktober publiceert Nike de resultaten over de laatste drie maanden. Op donderdag 3 oktober volgen de kwartaalcijfers van Constellation Brands.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 65 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 55 en 65 punten.

VIX: de VIX-index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX-index iets boven de 17 punten, iets hoger dan het niveau van een week geleden. 

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 73. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Beleid
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen