Weekly Update 23 september
Europese beurzen stijgen ondanks Midden-Oosten spanningen
Stroeve Lemberger – Weekly Update
- Onrust Midden-Oosten doet prijzen van olie en goud stijgen
- Fed verlaagt rente met 50 bps
- Europese inkoopmanagersindices vallen tegen
- Deze week aandacht voor inflatiecijfers
Markten
Europese beurzen stijgen licht ondanks spanningen
Ondanks de spanningen in het Midden-Oosten, openen de meeste Europese beurzen vandaag iets hoger. De beurs in Japan bleef gesloten, terwijl de aandelenmarkten in de rest van Azië verdeeld waren. In Europa zien we hogere obligatiekoersen en dalende rentetarieven. De prijzen van olie en goud stijgen verder door de onrust in het Midden-Oosten.
Nasdaq en S&P 500 krijgen steun van Fed
De renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, met 50 basispunten naar een bandbreedte van 4,75% tot 5,0% afgelopen woensdag, bood vooral steun aan de Nasdaq. Ook de S&P 500 bereikte een nieuw hoogtepunt. De index brak door de piek van juli, ondanks zorgen over de vertraagde groei van de Amerikaanse economie. Fed-president Jerome Powell gaf aan dat de economie van de VS sterk blijft en een recessie vermeden kan worden. De positieve sfeer in de VS zorgde ook voor winst op de Europese en Aziatische aandelenmarkten.
Opmars EV’s in Europa onder druk
Vandaag wordt er in Duitsland een belangrijke top gehouden over de toekomst van de auto-industrie. Europese autofabrikanten hebben moeite met de overstap naar elektrisch rijden en het voldoen aan strengere CO2-normen. Consumenten zijn terughoudend, wat de vraag naar elektrische voertuigen (EV’s) vermindert. Grote spelers zoals Volkswagen, BMW, Mercedes, Stellantis en Renault kampen met overcapaciteit. Tegelijkertijd neemt de concurrentie van Chinese EV’s toe, hoewel hogere Europese importtarieven mogelijk een rem kunnen zetten op deze toename.
Belangrijke cijfers verwacht
Deze week zijn er diverse cijfers en rapporten die de aandacht van de financiële markten trekken. Zo komen er dinsdag cijfers over de huizenprijzen en het consumentenvertrouwen in de VS. Op vrijdag volgt een belangrijk inflatierapport, de PCE-cijfers, die de Fed nauwlettend volgt. Ook in Frankrijk, Spanje en Japan worden inflatiecijfers verwacht. Daarnaast worden er beslissingen genomen door de centrale banken van Australië, Zweden en Zwitserland.
Fedex stelt teleur
Fedex publiceerde vorige week teleurstellende cijfers. Het bedrijf kampt met uitdagende marktomstandigheden en verlaagde zijn winstprognose licht. Hoewel het tweede kwartaal van 2024 achter ons ligt, komen deze week nog enkele bedrijven met hun resultaten, zoals Micron Technology (woensdag), Accenture (donderdag) en Sherwin-Williams (vrijdag). Hierdoor krijgen we alvast een inkijk in het derde kwartaal.
Sentiment
RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 65 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 50 en 60 punten.
VIX: de VIX-index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX-index iets boven de 16 punten, in lijn met het niveau van een week geleden.
Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 63. Daarmee bevindt de index zich weer in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn.
Beleid
Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.