Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update 9 September

Soft landing in VS, stagnatie groei in Europa en China en aandacht voor olieprijzen, inflatiecijfers en het ECB rentebesluit

Soft landing in VS, stagnatie groei in Europa en China en aandacht voor olieprijzen, inflatiecijfers en het ECB rentebesluit

Stroeve Lemberger – Weekly Update

  • Cijfers bevestigen beeld van ‘soft landing’ in VS
  • Groei in Europa en China stagneert ook
  • Olieprijzen onder druk
  • Deze week aandacht voor rentebesluit ECB, Amerikaanse inflatiecijfers en Apple
Markten

Cijfers bevestigen beeld van ‘soft landing’ in VS
Aandelenmarkten zijn vandaag hoger aan de nieuwe week begonnen. De meeste Europese beurzen staan vandaag in de plus na een week waarin er onrust was op de aandelenbeurzen. De volatiliteit nam vorige week toe en koersen stonden onder druk. Afgelopen vrijdag reageerde de aandelenmarkten heftig op de publicatie van de banencijfers, de zogeheten ‘nonfarm payrolls’. Er werden in augustus 23.000 minder arbeidsplaatsen gecreëerd dan verwacht. Eerder vorige week was al uit de cijfers van de inkoopmanagers gebleken dat de industriële bedrijvigheid in de VS afkoelt. En uit het Beige Book, een periodieke doorlichting van de economie, viel op te maken dat negen van de twaalf Fed-districten stagneren of zelfs krimpen. Deze berichten in combinatie met het lager dan verwachte aantal nieuwe banen zorgden voor aanhoudende onrust op de markten.

De vrees van verschillende economen dat er een recessie in de VS voor de deur staat, delen wij niet en wij gaan nog steeds uit van een ‘soft landing’ van de Amerikaanse economie. 

Groei in Europa en China stagneert ook
Dat ook in Europa de economische groei stagneert, werd afgelopen vrijdag bevestigd door Eurostat. Het statistiekbureau zag zich gedwongen om de economische groei van 0,3% voor de eurozone in het tweede kwartaal neerwaarts bij te stellen naar 0,2%. De ECB-vergadering van aankomende donderdag zal het hoogtepunt van deze week vormen voor veel economen. Europese economen verwachten een renteverlaging met 25 basispunten.

Voor volgend kwartaal wordt nog een renteverlaging ingeprijsd, waarmee de Europese beleidsrente later in 2025 of begin 2026 in een bandbreedte van 2,00-2,50% kan terechtkomen. Het is komende donderdag ook vooral van belang wat ECB-president Lagarde gaat zeggen over het monetaire beleid. 

Ook de Chinese economie blijft kwakkelen. Vanmorgen bleek uit een rapportage van macro-economische cijfers dat de kerninflatie in China is gedaald tot het laagste niveau in meer dan drie jaar. In het licht van de groeivertraging van de Chinese economie is dit geen goed nieuws. De consumentenprijsindex exclusief voedsel- en energiekosten steeg in augustus slechts met 0,3% ten opzichte van een jaar eerder, het laagste niveau sinds maart 2021. De bredere CPI steeg met 0,6%, wat lager was dan verwacht. Deze cijfers ondersteunen het beeld dat de vraag van de Chinese consument onder druk staat.

In China wordt de roep om meer steunmaatregelen van de Chinese overheid steeds luider. De Chinese CSI 300 Index sloot vanmorgen 1,1% lager. Daarmee nadert de index het dieptepunt van de afgelopen vijf jaar, ondanks het feit dat veel Chinese bedrijven veel hogere winsten rapporten dan vijf jaar geleden. Het blijft de vraag of China zijn groeidoelstelling van ongeveer 5% zal kunnen handhaven de komende tijd. Consumenten stellen aankopen uit, bedrijven verlagen de lonen en vastgoedmarkten tonen nog geen tekenen van herstel.

Olieprijzen onder druk
De signalen dat de Amerikaanse economie afkoelt en aanhoudend magere economische cijfers uit China hebben ook impact op de energiemarkt. De prijs van een vat Brent-olie daalde naar $71, nadat de prijs de week daarvoor nog rond de $80 stond. Lagere olieprijzen zullen de komende maanden zorgen voor een lagere inflatoire druk wat centrale banken wereldwijd de ruimte geeft om de beleidsrentes verder te verlagen. 

Deze week aandacht voor rentebesluit ECB, Amerikaanse inflatiecijfers en Apple
Wall Street zal deze week de handen vol hebben aan een volle week met cijfers: het CPI-rapport van augustus (op woensdag), het PPI-rapport van augustus (op donderdag) en de consumentenenquête van de Universiteit van Michigan (op vrijdag). Deze data zullen nauwlettend worden geanalyseerd aangezien de vergadering van de Federal Reserve op 18 september, waarbij een aankondiging van een beleidsrenteverlaging wordt verwacht, dichterbij komt. 

Het aantal bedrijfsrapportages is deze week beperkt. Toch zullen een paar bedrijven hun boeken openen, zoals Oracle (maandag), Kroger en Adobe (beiden op donderdag). Apple houdt maandag zijn jaarlijkse iPhone-evenement waarbij waarschijnlijk de nieuwste modellen iPhones, Apple horloges en AirPods worden onthuld. Ook zal de aandacht gericht zijn op de AI-toepassingen die op Apple-apparaten gaan draaien. 

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 35 en 45 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 40 en 55 punten. 

VIX: de VIX-index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX-index iets onder de 21 punten, 5 punten hoger dan het niveau van een week geleden. 

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 39. Daarmee bevindt de index zich weer in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicoavers zijn. 

Fear & Greed index: 39
Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Beleid
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen