Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update 12 augustus

Weekly Update: Koersen herstellen na turbulente week

Weekly Update: Koersen herstellen na turbulente week
  • Koersen herstellen na turbulente week
  • Op weekbasis zijn de uitslagen beperkt
  • Merendeel bedrijven heeft al cijfers gerapporteerd
  • Deze week ogen gericht op inflatiecijfers en detailhandelsverkopen in VS
Turbulente week op de financiële markten

De financiële markten hebben een bijzonder turbulente week achter de rug. Vorige week maandag sloten veel internationale aandelenbeurzen fors lager. De Japanse aandelenbeurs liet met een daling van 12% zelfs de grootste daling sinds 1987 zien. De koerscorrectie in Japan had zich al eerder ingezet. De Tokyo Stock Price Index (TOPIX) daalde in drie dagen met zo’n 20%. De Amerikaanse S&P 500-index daalde maandag met 3% en noteerde daarmee de slechtste handelssessie sinds september 2022.

Amerikaanse beurzen herstellen licht na dieptepunt

Afgelopen donderdag daarentegen noteerde Wall Street zijn beste dag sinds november 2022. Door deze tegengestelde bewegingen sloten de belangrijkste Amerikaanse marktindices de afgelopen week per saldo licht lager. Veel aandelenbeurzen hebben de verliezen voor een belangrijk deel inmiddels weer goedgemaakt.

Internationale beursresultaten: gemengde uitkomsten

De Dow Jones Industrial Average-index verloor per saldo 0,60% aan waarde, de S&P 500-index daalde 0,04%, terwijl de Nasdaq Composite slechts daalde met 0,18%. De Amerikaanse Russell 2000-smallcapindex verloor de afgelopen week 1,35%. De Chinese CSI 300 index daalde de afgelopen week met 1,55%, terwijl de Duitse DAX index (+0,35%) en de Franse CAC40 index (+0,25%) licht stegen.

De impact van de ‘Carry Trade’

Een belangrijke oorzaak van de heftige koersbewegingen, met name die in Japan, is gelegen in het afwikkelen van de ‘carry trade’. Carry trades omvatten leningen in een valuta met een lage rente, zoals de Japanse yen of Zwitserse frank, en het beleggen van de gelden uit de leningen in activa met een hoger rendement elders.

Renteverhoging in Japan verstoort carry trades

Deze strategie is enorm winstgevend gebleken, gezien het al lang bestaande beleid van de Bank of Japan (BOJ) om de rente op nul te houden. De recente renteverhoging door de BOJ heeft echter roet in het eten gegooid voor deze transacties, wat heeft geleid tot een snelle appreciatie van de yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De sterke yen leidde tot druk op de Japanse aandelenmarkt, omdat Japanse bedrijven daarmee minder concurrerend worden op de internationale goederenmarkten.

Effect op internationale aandelenmarkten

De aflossing van de voorheen goedkope leningen ging bovendien gepaard met verkopen van aandelen in Japan en elders om de aflossing te financieren. Met name die aandelen die recent grote koerswinsten boekten, zoals Amerikaanse groeiaandelen en technologieaandelen, werden nu geconfronteerd met winstnemingen. Het fenomeen van de carry trades laat ook zien hoe internationaal verweven de financiële markten zijn.

Focus op inflatiecijfers en detailhandelsverkopen

De komende week zullen in de VS alle ogen gericht zijn op de CPI-cijfers, de consumenteninflatiecijfers over juli, en op de detailhandelsverkopen. Het CPI-rapport over de maand juli in de VS is nog een van de laatste belangrijke publicaties voorafgaand aan het Jackson Hole-symposium van de Fed en andere centrale bankpresidenten en beleidsmakers op 22 en 24 augustus.

Invloed van inflatie en recessie op de markt

De schattingen van de trendmatige inflatie in de VS suggereren dat de inflatie op weg is naar niveaus van 2% of licht daarboven. Mede vanwege de recente hogere volatiliteit op de financiële markten en zorgen omtrent een recessie in de VS als gevolg van een verslechtering van de arbeidsmarkt en een afname van de consumptieve bestedingen zal er ook veel aandacht zijn voor de detailhandelsverkopen en de industriële productie in de VS.

Economische cijfers uit China, Japan en Groot-Brittannië

De arbeidsmarktcijfers van de afgelopen week, met name de aanvragen van werkloosheidsuitkeringen en de cijfers van inkoopmanagers, bleken toch mee te vallen en beter dan verwacht. Ook in China worden deze week weer cijfers over de recente economische ontwikkelingen gepubliceerd. In Japan staat de publicatie van de economische groei (BBP) op de agenda. Ook voor Groot-Brittannië staat een belangrijke week voor de deur met arbeidsmarktgegevens, inflatie en de publicatie van de maandelijkse BBP-cijfers.

Bedrijfsresultaten en verwachtingen

Wat de bedrijfswinsten betreft, waarbij ruim 90% van de S&P 500-leden al heeft gerapporteerd, zijn de Amerikaanse hoogtepunten voor de komende week, afgezien van Walmart en Home Depot, onder meer Cisco, Deere en Applied Materials. De schijnwerpers zullen ook gericht zijn op belangrijke Chinese technologiebedrijven, waaronder Alibaba, Tencent en JD.com.

Sterke resultaten in de VS en Europa

Ook verwachten we deze week cijfers van het Zwitserse Straumann en op het Damrak deze week ook van Adyen, NN Groep en TKH. De jaar-op-jaarwinstgroei per aandeel over het tweede kwartaal zal voor de Amerikaanse S&P 500 ondernemingen naar verwachting 12,4% bedragen, exclusief de energiesector 13,2%. Van de 455 bedrijven in de S&P 500 die tot nu toe winsten hebben gerapporteerd voor het tweede kwartaal van 2024, rapporteerden bijna 80% boven de verwachtingen van analisten. Dit vergeleken met een langetermijngemiddelde van 66%.

Europese resultaten: een gemengd beeld

Medio vorige week hadden 220 bedrijven in de STOXX 600 gerapporteerd over het tweede kwartaal van 2024, waarbij 60% van de bedrijven resultaten leverde die de schattingen van analisten overtroffen. In een gemiddeld kwartaal verslaan zo’n 54% de winstramingen van analisten, zodat ook in Europa het kwartaalresultatenseizoen niet bepaald tegenvalt.

Lagere groei in Europa vergeleken met de VS

Wel ligt de groei van de winst per aandeel in Europa aanzienlijk lager dan die in de VS. Naar verwachting is de winst per aandeel van de STOXX 600-bedrijven in het tweede kwartaal van 2024 gemiddeld met 3,8% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. De omzet in het tweede kwartaal zal naar verwachting zijn gedaald met 0,3% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI’s zich bewegen tussen de 45 en 60 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 45 en 55 punten.

VIX: de VIX-index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX-index iets boven de 20 punten, ruim lager dan het niveau van een week geleden toen de index richting de 40 punten bewoog.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 23. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers zeer risicoavers zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen