Weekly Update van 29 juli
Weekly 29 juli: Sentiment aandelenmarkten lijkt te verbeteren
Stroeve Lemberger – Weekly Update
- Aandelenmarkten positief van start, het sentiment lijkt weer te verbeteren;
- Op macro-economisch gebied is de aandacht op de financiële markten deze week sterk gericht op de beleidsbeslissingen van de Fed, de Bank of Japan en de Bank of England;
- Ook deze week komen er ook weer veel bedrijfscijfers, waarbij de aandacht vooral gericht zal zijn op de resultaten van enkele Amerikaanse Big Tech-bedrijven.
Markten
De aandelenmarkten zijn in Europa deze week positief van start gegaan. In Amsterdam staan de aandelenkoersen hoger en ook elders in Europa zien we vooral groene cijfers op de schermen. Het sentiment is de afgelopen weken wel sterk wisselend geweest, waarbij de NASDAQ, de door technologiewaarden gedomineerde index dit kwartaal tot en met de slotkoersen van afgelopen vrijdag per saldo meer dan 2 procent moest inleveren, omdat vooral de megacaps, de grootste technologiebedrijven en aandelen in de halfgeleiderindustrie onder druk stonden.
Ook technologie-aandelen stonden onder druk
Dat was afgelopen week ook merkbaar in de koersontwikkeling van Europese technologie-aandelen, zoals bijvoorbeeld ASML en BESI. Het aandeel NVIDIA dat eerder dit jaar een zeer sterk beleggingsresultaat liet zien leverde dit kwartaal 8,5% in, maar staat nog steeds 128,3% boven de koers per ultimo 2023. Ook in Azië veerden vanmorgen de aandelenkoersen op. Dit kwartaal blijft echter zowel de Japanse Nikkei als de Chinese Hang Seng achter bij de meeste westerse aandelenindices.
Rentetarieven iets gedaald
De rentetarieven zijn wereldwijd voor de meeste looptijden de afgelopen week wat gedaald. De Amerikaanse 10-jarige rente op Treasuries staat op 4,16%, terwijl de 10-jaarsrente op Duitse staatsleningen op 2,35% staat. De spreads, premies van andere Europese staatsleningen t.o.v. de Duitse, zijn de afgelopen week licht opgelopen. De euro-dollar-koers handelt momenteel op 1,084.
Macro-economische blik
Wat de macro-economische statistieken betreft, zijn deze week de belangrijkste publicaties het banenrapport in de VS (de non-farm payrolls op vrijdag), de inflatie- en BBP-gegevens in Europa, evenals cijfers van de inkoopmangagers (PMI-cijfers) in China en de VS.
Op macro-economisch gebied zal de aandacht uitgaan naar het beleid van het stelsel van Amerikaanse banken. De meeste economen verwachten dat de Fed nog in de wachtstand staat, maar het is van belang wat Fed-president Powell woensdagavond zal zeggen over het beleid. De meest recente macro-economische cijfers duiden er op dat succes wordt geboekt in de strijd tegen de inflatie, zonder dat dit sterk ten koste gaat van de economische groei in de VS.
Blik op Amerika
Het favoriete inflatiecijfer van de Fed, de Core PCE Index (personal consumption expenditures index), kwam vorige week met het juni-maandcijfer uit op 2,6%. Het voorlopig groeicijfer voor de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal kwam vorige week uit 2,8% op jaarbasis, hetgeen meer was dan waar economen op hadden gerekend. De economie in de VS laat echter ook nog wel wat zwakke plekken zien. Zo is de banengroei vertraagd en de werkloosheid opgelopen tot licht boven de 4%. Ook de Amerikaanse huizenmarkt stagneert volledig.
Amerikaanse industrie minder positief
Ook in de Amerikaanse industriële sector zien we minder positieve cijfers dan in de dienstensector. Omdat het Amerikaanse monetaire beleid nu strenger restrictief is dan nodig, verwachten de meeste economen toch wel dat de Fed in september tot actie overgaat en de rente zal verlagen. Een verlaging van de beleidsrente door de Fed zal ook de ECB wat meer ruimte bieden de rente nogmaals te verlagen.
Bedrijfscijfers op de agenda
Deze week staan er opnieuw weer heel veel bedrijfscijfers op de agenda. Bij de bedrijfswinsten zijn de schijnwerpers gericht op grote technologiebedrijven. Onder meer Microsoft, AMD, Meta, Apple, Intel en Amazon.com presenteren deze week kwartaalresultaten. Maar ook tal van andere grote concerns buiten de technologiesector openen hun boeken.
Vanmorgen zagen we eindelijk weer eens meevallende cijfers van Philips die op de Amsterdams beurs positief werden onthaald. Heineken groeit echter langzamer dan analisten hadden verwacht en daarom vielen de cijfers slecht op de Amsterdamse beurs. Rond het middaguur stond Heineken 7,8% lager. Het aandeel Unilever daarentegen zette de koersstijging van de vorige week voort. De vorige week op donderdag gepresenteerde cijfers zijn sindsdien beloond met circa 6% hogere koersen.
Technologiesector
Het sentiment in de Technologiesector was de afgelopen weken nogal matig. De NASDAQ liet afgelopen woensdag de grootste koersdaling zien sinds oktober 2022. Niettemin werden vorige week bij 12 van de 16 bedrijven in de informatietechnologiesector van de Amerikaanse S&P 500 de winstramingen overtroffen. Zo waren onder meer de cijfers van IBM en van Texas Instruments beter dan verwacht.
De aandelen van het Duits-Amerikaanse softwarebedrijf SAP bereikten dinsdag een recordhoogte nadat het bedrijf de winstcijfers over het tweede kwartaal bekendmaakte. Dit is een signaal dat er nog steeds volop mogelijkheden zijn om bedrijven te helpen hun gegevens en applicaties naar de cloud te verplaatsen, nu kunstmatige intelligentie steeds populairder wordt. De afgelopen jaren is SAP overgestapt van licentieverkoop via datacenters naar cloud-services op abonnementsbasis.
Grote interesse AI wel in overeenstemming met realiteit?
Bij veel beleggers leeft de zorg of de grote interesse voor kunstmatige intelligentie wel in overeenstemming is met de realiteit. De softwareleverancier ServiceNow meldde tegelijkertijd met de veel beter dan verwachte kwartaalcijfers een opeenvolgende verdubbeling aan van de netto nieuwe jaarlijkse contractwaarde voor ‘Now Assist’, zijn generatieve AI-toepassing. De koers van de aandelen van ServiceNow steeg donderdag met 13,4% en noteerde daarmee de grootste procentuele stijging op één dag sinds oktober 2022.
Cijfers Alphabet beter dan verwacht
De cijfers van Alphabet, het moederconcern van Google, waren eveneens beter dan verwacht. De totale omzet steeg met 15% in constante valuta’s tot 85 miljard dollar, na een groei van 16% in het voorgaande kwartaal. De operationele winst steeg met 26% tot 27,4 miljard dollar, waarbij de operationele marge van 29% in de periode van het voorgaande jaar naar 32% toenam. Veel beleggers maken zich echter zorgen over de tragere groei voor YouTube-advertenties en een daling van 5% in de verkopen voor de Google Network-activiteiten en daarom werden de beter dan verwachte cijfers niet beloond en stond het aandeel per saldo afgelopen week 6% lager.
Overige cijfers
Deze week verwachten we ook nog kwartaalcijfers van DSM Firmenich, S&P Global, Stryker, Mastercard, Samsung Electronics, Wolters Kluwer, Adidas, Kraft Heinz, Teva, Shell, Booking.com, AB InBev, ING Groep, Ferrari, BMW, Volkswagen, Vonovia, Exxon Mobil, Chevron, Linde en nog heel veel andere bedrijven.
Sentiment
RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 40 en 60 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 45 en 55 punten. Het momentum is sinds het begin van dit kwartaal wel duidelijk afgenomen.
VIX: de VIX-index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX-index iets boven de 16 punten, ongeveer op hetzelfde niveau als een week geleden. De beweeglijkheid liep de afgelopen weken per saldo wel op, na langere tijd op lage niveaus te hebben verkeerd. Dit geeft aan dat beleggers momenteel wel wat meer nerveus zijn over de ontwikkeling van de beursindices gegeven de toenemende onzekerheid over de geopolitieke ontwikkelingen, de macro-economische ontwikkelingen en de bedrijfscijferrapportages.
Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 45. Daarmee bevindt de index zich aan de onderkant van het neutrale gebied. Een niveau onder de 50 duidt erop dat beleggers momenteel toch wel risicoavers, minder risicozoekend zijn. In de loop van de vorige week bewoog deze index zich zelfs in het Fear-gebied, maar met enig marktherstel op vrijdag liet het sentiment ook wel enige verbetering zien.
Beleid
Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.