Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly 2 juli: Met o.a. verkiezingen in VK en Frankrijk

Weekly 2 juli: Met o.a. verkiezingen in VK en Frankrijk

Stroeve Lemberger Weekly Update 1 juli 2024

  • Hogere opening aandelenindices in Europa en VS
  • Verschillende relatief goede macro-cijfers
  • Ogen gericht op Amerikaans banenrapport en verkiezingen VK en Frankrijk
Aandelenbeleggers optimistisch gestemd

Aandelenbeleggers zijn deze week optimistisch gestemd. Volgend op de verkiezingsuitslag in Frankrijk zijn aandelenmarkten in Europa vanmorgen hoger geopend. Ook de Amerikaanse aandelenindices zijn hoger van start gegaan. Kapitaalmarktrentes lopen ook wat op vandaag en de prijzen van goud, zilver en olie staan hoger. Deze week is er in de Verenigde Staten een korte handelsweek, vanwege de viering van 4 juli, wat een nationale feestdag is in de VS.

Meevallende macro-economische cijfers

Verschillende macro-economische cijfers die vanmorgen werden gerapporteerd, vielen mee. Het Japanse Tankan rapport dat vanmorgen werd gepubliceerd, toonde aan dat het vertrouwen onder Japanse fabrikanten in het tweede kwartaal is verbeterd. Voor de dienstensector was het beeld wat minder gunstig: de sentimentsindex verslechterde en bedrijven in de dienstensector zijn minder enthousiast over de economische vooruitzichten.

In China verbeterde de inkoopmanagersindex voor de industrie voor de maand juni, wat de zoveelste verbetering op rij is.

In Duitsland werden inflatiecijfers bekend gemaakt die erop duiden dat in juni de inflatie wederom lager was dan in de maand ervoor.

De ISM inkoopmanagersindexcijfers voor de VS waren voor de maand juni wat slechter dan verwacht. Voor de verwerkende industrie kwam de inkoopmanagersindex binnen op een stand van 48,5 wat lager is dan de verwachting van 49,1. Een cijfer onder de 50 duidt op krimp.

Amerikaans banenrapport

De komende week staan in het teken van het Amerikaanse banenrapport, cijfers van de inkoopmanagers en Europese inflatiecijfers. Van de centrale banken zijn de hoogtepunten de notulen van de beleidsbepalende vergadering van de Fed (FOMC), het verslag van de ECB-vergadering van juni en de bijeenkomst van de ECB in Sintra (Portugal).

Beleggers moeten verkiezingsuitslagen verwerken

Beleggers zullen de betekenis van de verkiezingsuitslagen in Europa, in de eerste plaats die van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen, moeten verwerken. Het verschil tussen Franse en Duitse staatsleningen (de spread) liep afgelopen week voor het eerst sinds 2012 op naar meer dan 80 basispunten.

De Franse 10-jaarsrente zakte vanmorgen  weer iets terug, terwijl de Duitse 10-jaarsrente iets steeg. Daarmee krimpt het spread tussen beide 10-jaarsobligaties. Sommige analisten hielden vorige week zelfs rekening met een stijging naar boven de 100 basispunten indien de Franse verkiezingsuitslag tot politieke onrust zou leiden.

Parlementsverkiezingen VK

Aankomende donderdag staan er ook de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk op het programma. Deze week zullen we ook de eerste inflatiecijfers over de maand juni zien in diverse landen.

Rapportage bedrijfsresultaten

Op het terrein van de rapportage van bedrijfsresultaten is het deze week nog betrekkelijk rustig. Woensdag zal Constellation Brands, voorafgaand aan de marktopening, kwartaalcijfers publiceren. Donderdag zijn de Amerikaanse markten gesloten.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 65 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 40 en 60 punten.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 13 punten, iets lager dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 49. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers noch risicoavers, noch risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen