Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update nr. 25

Weekly 24 juni: Aandelenbeleggers kijken omhoog

Weekly 24 juni: Aandelenbeleggers kijken omhoog

Stroeve Lemberger – Weekly Update 24 juni 2024

  • Aandelenbeleggers kijken omhoog
  • Sterke cijfers Amerikaanse inkoopmanagers
  • Duitse IFO conjunctuurindicator lager dan verwacht
  • Deze week aandacht voor inflatiecijfers
Goede start aandelenmarkten

De aandelenmarkten zijn deze week positief begonnen. In Amsterdam staat de AEX index 0,3% hoger (maandag 24 juni) en ook elders in Europa zien we overwegend hogere koersen. De futures koersen wijzen op een licht hogere opening in de VS. Obligatiekoersen staan in de meeste Europese landen iets hoger vandaag. De Amerikaanse dollar wordt iets sterker ten opzichte van de euro en noteert nu op 1,072 en de prijzen van olie en goud staan ook licht hoger. 

Goede cijfers van de Amerikaanse inkoopmanagersindices

Het optimisme over de staat van de Amerikaanse economie werd afgelopen vrijdag ondersteund door goede cijfers van de Amerikaanse inkoopmanagersindices. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam over de maand juni binnen op 51,7, wat beter was dan de consensusverwachting van 51.

Ook de inkoopmanagersindex voor de diensten was beter dan verwacht: 55,1 tegenover een verwachting van 53,7. Dit toont aan dat er in zowel de industrie als de dienstensector sprake is van economische expansie.

De goede gang van zaken op economisch gebied in combinatie met de laatste inflatiecijfers die nog wat hoger zijn dan wat de Federal Reserve wil zien, zorgt ervoor dat er bij het stelsel van centrale banken in de VS terughoudendheid is om op korte termijn de beleidsrente te gaan verlagen. 

Europees economisch beeld niet zo sterk als in VS

In Europa is het economisch beeld niet zo sterk als in de VS. De Duitse IFO conjunctuurindicator kwam vanmorgen binnen op een cijfer van 88,6 tegenover een verwachting van 89,7. Ook de deelindices die iets zeggen over de beoordeling van Duitse ondernemers over de huidige gang van zaken en over de toekomst waren wat lager dan verwacht.

Ten opzichte van de maand mei zien we ook een verslechtering, wat aangeeft dat Duitse ondernemers in de afgelopen maand wat minder positief zijn geworden over het economisch klimaat.

Inflatie-indicatoren belangrijkste economieën

Deze week zullen diverse inflatie-indicatoren van de belangrijkste economieën door beleggers in de gaten worden gehouden. Komende vrijdag zijn dat de inflatiecijfers van de consumentenuitgaven (PCE) in de VS, de flash CPI’s van verschillende Europese economieën en in Tokyo de CPI-cijfers van Japan.

Andere belangrijke economische publicaties uit de VS zijn onder meer de graadmeter van het consumentenvertrouwen op dinsdag en de orders voor duurzame goederen op donderdag.

Op politiek vlak zal er met interesse worden gekeken naar de eerste ronde van de Franse verkiezingen die op zondag 30 juni worden gehouden. De aankondiging van Macron om nieuwe verkiezingen uit te schrijven heeft ook op de financiële markten impact gehad. Met name de spreads op Franse staatobligaties in vergelijking met Duitse staatsobligaties is sinds de aankondiging van Macron fors opgelopen: van onder de 50 basispunten naar boven de 70 basispunten.

Publicaties kwartaalcijfers

Deze week worden er voor Amerikaanse bedrijven meerdere kwartaalrapportages gepubliceerd: van pakketvervoerder FedEx (dinsdag nabeurs), van chipproducent Micron Technologies (woensdag nabeurs) en van de sportschoenengigant Nike (donderdag nabeurs).

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 40 en 60 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets onder de 14 punten, iets hoger dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 41 Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicoavers zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen