Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update nr.24

Weekly 17 juni: Zwakte Chinese huizenmarkt houdt aan

Weekly 17 juni: Zwakte Chinese huizenmarkt houdt aan

Stroeve Lemberger – Weekly Update 17 juni 2024

  • Gemengde start aandelenmarkten
  • Korte week in VS in verband met Juneteenth
  • Zwakte Chinese huizenmarkt houdt aan
  • Deze week aandacht voor inflatiecijfers en inkoopmanagersindices
Gemengde start aandelenmarkten

De Europese aandelenmarkten zijn gemengd van start gegaan deze week. De Amsterdamse AEX index staat licht hoger en ook in Frankfurt, Parijs en Milaan staan de lokale indices wat hoger. In andere landen zijn de voornaamste aandelenindices wat lager van start gegaan.

De Europese obligatiemarkten startten de week in mineur nu de effectieve rentes wat oplopen. Deze week is er in de VS een korte handelsweek, vanwege een midweekse nationale feestdag op woensdag (‘Juneteenth’), een dag dat de afschaffing van de slavernij wordt gevierd en herdacht.

Zwakte Chinese huizenmarkt houdt aan

De cijfers die vanmorgen in China werden gepubliceerd, gaven een wat gemengd beeld. Terwijl de huizenprijzen in de maand mei weer daalden, dit keer 3,9% jaar-op-jaar, groeide de industriële productie in mei met 5,6%. Ook de detailhandelsverkopen namen toe, met 3,7% jaar-op-jaar.

Duidelijk is wel dat de problemen op de huizenmarkt in China nog niet voorbij zijn. Dit kan ervoor zorgen dat de druk op de Chinese overheid om in te grijpen, toeneemt. Chinese aandelenbeleggers waren niet onder de indruk en zetten de koersen vanmorgen wat lager.

Diffuus beeld marktsentimenten

Qua sentiment op de markten is het beeld wat diffuus. Terwijl aandelenkoersen stijgen en de volatiliteit laag is, zien we wel dat een aantal technische indicatoren duiden op wat zwakte. Zo is de befaamde ‘fear & greed index’ verslechterd en deze noteert nu op een niveau van 38, ook lager dan het niveau van 1 week en 4 weken geleden.

Maandelijkse rapportages inflatiecijfers

Deze week gaat de belangstelling van de financiële markten opnieuw uit naar de maandelijkse rapportages over de inflatiecijfers in diverse landen, zoals Duitsland, Italië en het VK. Op dinsdag wordt in Duitsland de ZEW indicator bekend gemaakt.

Donderdag is er de publicatie van het consumentenvertrouwen in de eurozone. Diezelfde dag vergadert de Bank of England over de beleidsrente. De verwachting is dat de centrale bank de beleidsrente niet zal aanpassen.

Wel kijken marktvorsers uit naar indicaties over mogelijke renteverlagingen in de nabije toekomst. Aangezien inflatie- en groeicijfers recent nog hoger dan verwacht waren, gaan marktpartijen er vanuit dat de centrale bank niet  nu al de rente gaat verlagen. Aanstaande vrijdag staan wereldwijd de cijfers van de inkoopmanagers centraal.

Rapportage bedrijfsresultaten

Op het terrein van de rapportage van bedrijfsresultaten is het deze week betrekkelijk rustig, hoewel er wel een aantal bedrijven rapporten waarvan de resultaten belangstelling zullen trekken, waaronder IT-consultancy en automatiseringsbedrijf Accenture en retailer Kroger, beiden op donderdag voorbeurs.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 75 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 30 en 60 punten.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten, in lijn met het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 38. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicoavers zijn geworden.

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Beleid
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen