Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update nr. 23

Weekly Update 10 juni: Fed laat rente hoogstwaarschijnlijk ongemoeid

Weekly Update 10 juni: Fed laat rente hoogstwaarschijnlijk ongemoeid

Stroeve Lemberger – Weekly Update 10 juni 2024

  • Europese aandelenmarkten beginnen week in mineur
  • Sterk arbeidsmarktrapport VS
  • Fed zal beleidsrente woensdag naar verwachting ongemoeid laten
  • Deze week focus op Fed rentebesluit en inflatiecijfers
Europese aandelenmarkten beginnen week in mineur

De aandelenmarkten zijn in lichte mineurstemming aan de nieuwe week begonnen. In Amsterdam staat de AEX index op een verlies van 0,3% en ook elders in Europa zien we overwegend lagere aandelenkoersen. In Azië sloten de meeste aandelenindices vanochtend ook in de min, waarbij Japan een positieve uitzondering was.

Zowel de Nikkei index als de Topix index sloten hoger op nieuws dat het Japanse BBP cijfer over het 1e kwartaal licht opwaarts was bijgesteld. Op de obligatiemarkten zien we vandaag overwegend hogere rentes en lagere koersen.

Sterk arbeidsmarktrapport VS

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van afgelopen vrijdag bepaalde vrijdag en ook vandaag de stemming op de beurzen. In de maand mei bedroeg het aantal nieuwe banen buiten de agrarische sector 272.000 wat duidelijk meer was dan waar beleggers rekening mee hielden. De consensusverwachting bedroeg namelijk 185.000.

De veerkracht van de Amerikaanse economie in combinatie met het huidige inflatieniveau zorgt ervoor dat de Federal Reserve terughoudend is met het verlagen van de beleidsrente, ondanks de uitspraken van Jerome Powell in het afgelopen 4e kwartaal waarin hij nog hintte op meerdere renteverlagingen in 2024.

Fed zal beleidsrente woensdag naar verwachting ongemoeid laten

De belangrijkste macrogebeurtenis deze week is het besluit van de Fed van komende woensdag. Vrijwel alle Amerikaanse economen verwachten dat de centrale bank de rente ongemoeid zal laten. De nadruk zal waarschijnlijk liggen op de laatste de toelichting door Fed-president Jerome Powell op de zogenaamde ‘dot plot’, een grafiek van renteverwachtingen van de leden van de beleidsbepalend commissie van de Fed en de toelichting op de economische projecties. De markten kijken sterk naar hoe de Fed nu de waarschijnlijke timing van de eerste renteverlaging ziet.

Deze week focus op Fed rentebesluit en inflatiecijfers

Belangrijk is dat deze woensdag ook een Amerikaanse inflatiecijferrapport (CPI) verschijnt’. Dat zal waarschijnlijk worden meegenomen in de overwegingen hoewel de Fed feitelijk op andere inflatiecijfers stuurt, namelijk de PCE-cijfers, de inflatiecijfers van de Personal Consumer Expenditures. De Fed zal kijken of de daling van de inflatie doorzet of nog steeds stagneert.

Rentebesluit ECB

Vorige week woensdag besloot de ECB wel voor het eerst in vijf jaar tot een renteverlaging. De depositorente werd verlaagd van 4% naar 3,75% wat 12 juni officieel ingaat. De ECB geeft aan dat het ziet dat de inflatoire druk afneemt, maar ze wil zich niet binden aan een vast pad van renteverlagingen in de toekomst. De daling van de inflatie in combinatie met het huidige economische beeld in de eurozone geeft de ECB de ruimte om nu de rente te verlagen.

Rapportage bedrijfsresultaten

Op het terrein van de rapportage van bedrijfsresultaten is het deze week betrekkelijk rustig, hoewel er wel een aantal bedrijven rapporten waarvan de resultaten belangstelling zullen trekken, waaronder Broadcom, Oracle en Adobe. Vandaag (maandag) zal er ook veel aandacht zijn voor jaarlijkse softwareontwikkelaarsconferentie van Apple. Het aandeel Apple bleef dit jaar achter bij de koersontwikkeling van fondsen zoals Microsoft en Alpabet omdat beleggers twijfelen over de AI-capaciteiten van Apple.

Overig macro-economisch nieuws

Qua macro-economisch nieuws wordt er deze week vooral gekeken naar het eerder genoemde inflatiecijfer over mei en het rentebesluit van de Fed. Daarnaast staan er nog Chinese inflatiecijfers (woensdag), cijfers over de ontwikkeling van de industriële productie in de eurozone (donderdag), het rentebesluit van de Bank of Japan (vrijdag) en het Amerikaanse consumentenvertrouwen (vrijdag, University of Michigan). 

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 50 en 70 punten.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten, iets boven het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 45. Daarmee bevindt de index zich nog maar net in het gebied dat erop duidt dat beleggers een neutrale houding hebben ten aanzien van risico.

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Beleid
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen