Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update nr. 22

Weekly Update 3 juni: Langere tijd productieverlagingen OPEC

Weekly Update 3 juni: Langere tijd productieverlagingen OPEC

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aziatische beurzen sluiten hoger; Europa volgt
  • Fed beleidsmaker pleit voor langere tijd hoge beleidsrente
  • Langere tijd productieverlagingen OPEC
  • Ogen gericht op rentebesluit ECB en non-farm payrolls VS
Markten

Aziatische beurzen sluiten hoger; Europa volgt
Na een positieve start van de week in Azië zijn de aandelenmarkten in Europa vanochtend ook hoger van start gegaan. Verschillende beursindices in Azië sloten de eerste handelsdag ruim in de plus af. Dit gold voor zowel de Nikkei index als voor de Hang Seng, de Kospi en BSE Sensex indices. In Amsterdam staat de AEX index nu op 910 punten, waarbij de meeste aandelen in de plus staan.

Enige dissonant is DSM Firmenich waarvan de aandelenkoers daalt als reactie op de uitlatingen die zijn gedaan tijdens een beleggersdag. Kapitaalmarktrentes voor de langere looptijden staan overwegend lager in Europa en de VS. De euro-dollar is onveranderd en grondstoffenprijzen zijn onveranderd tot licht hoger. 

Fed beleidsmaker pleit voor langere tijd hoge beleidsrente
De president van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, Neel Kashkari, heeft tegenover de FT aangegeven dat hij van mening is dat de beleidsrente in de VS voorlopig gehandhaafd moet worden op het huidige niveau van 5,25-5,50%. Hij is één van de meer ‘hawkish’ beleidsmakers van de Federal Reserve. Kashkari wijst erop dat de economische groei in de VS sterk is, de arbeidsmarkt krap is en de inflatie nog steeds te hoog is.

Hij wijst er ook op dat veel ondernemers en werknemers ervaren dat de inflatoire druk nog steeds hoog is. Volgens hem zou het een verkeer signaal zijn als de Fed in deze fase van de economie besluit tot het verlagen van de rente. Duidelijk is in ieder geval dat de renteverlagingen in Europa eerder worden doorgevoerd dan in de VS.

Langere tijd productieverlagingen OPEC
OPEC heeft besloten om eerder aangekondigde productieverlagingen te continueren om zodoende de olieprijs te ondersteunen. De productieverlagingen gelden in ieder geval tot volgend jaar. Binnen de OPEC worden productiequota’s afgesproken door de verschillende aangesloten landen, die duren tot september 2025.

Het is OPEC er veel aangelegen om de olieprijzen op het huidige hoge niveau te houden en zonder deze verhogingen zou er een risico bestaan dat olieprijzen de komende tijd in een dalende trend zouden komen. Zowel de prijs van Brent Crude als de prijs van WTI olie zijn vandaag min of meer onveranderd.

Ogen gericht op rentebesluit ECB en non-farm payrolls VS
Alle ogen zullen komende vrijdag gericht zijn op het Amerikaanse banenrapport (non-farm payrolls), waarbij ook de signalen van de inkoopmanagers (ISM-indices) centraal staan. In Europa zal de belangrijkste economische gebeurtenis donderdag het besluit van de ECB zijn, waarvan vrij algemeen wordt aangenomen dat de ECB tot renteverlaging overgaat. Volgens velen zelfs ‘een zekerheidje’. De vraag is of de ECB zal aangeven of deze zomer of later dit jaar nog meer renteverlagingen zullen volgen.

Ondertussen is de inflatie toch nog hardnekkig, zoals ook weer de afgelopen week bleek uit publicatie van diverse cijfers uit de eurozone, die er zelfs op duidden dat de inflatie zelfs weer wat opliep. Hogere lonen en hoge energieprijzen stuwen nog steeds het prijspeil op. In Azië zijn de belangrijkste indicatoren onder meer de lonen in Japan en handelsgegevens uit China. Op politiek vlak zijn de presidentsverkiezingen in Mexico en de verkiezingen voor het Europees Parlement deze week belangrijke gebeurtenissen.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 45 en 55 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 45 en 60 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten, iets boven het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 48. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers een neutrale houding hebben ten aanzien van risico. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen