Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly update nr. 21

Weekly update 28 mei: verdeeld beeld aandelenmarkten

Weekly update 28 mei: verdeeld beeld aandelenmarkten

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Verdeeld beeld aandelenmarkten
  • ECB beleidsbepalers hinten op renteverlaging
  • Focus op Amerikaanse en Europese inflatiecijfers
  • Laatste kwartaalcijfers van o.a. Salesforce
Markten

Na een relatief rustige maandag waarop de Europese aandelenmarkten hoger de dag afsluiten en de Amerikaanse beurzen dicht waren, is het beeld op de aandelenmarkten vandaag wat verdeeld. Europese aandelenmarkten staan overwegend lager terwijl de Amerikaanse indices wat hoger staan. In Europa staan de kapitaalmarktrentes wat lager wat positief is voor de koersen van Europese staatsobligaties. In de VS lopen kapitaalmarktrentes vandaag licht op. Ook de prijzen van verschillende grondstoffen lopen vandaag wat op.

ECB beleidsbepalers hinten op renteverlaging

De uitspraken van diverse beleidsbepalers van de ECB dat de inflatie onder controle lijkt en dat de beleidsrente kan worden verlaagd, zijn positieve signalen. Daarmee wordt bevestigd waar veel marktvorsers ook al rekening mee hielden en het heeft er alle schijn van dat begin juni de ECB tijdens haar reguliere vergadering zal overgaan tot het verlagen van de beleidsrente. In de VS is de inflatie wat meer ‘sticky’.

Dit betekent dat de afname van de inflatoire druk nog niet voldoende is en dat beleidsbepalers van de Federal Reserve nog niet dermate comfortabel zijn dat ze al op korte termijn over willen gaan tot het verlagen van de rente. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB het voortouw nemen met het verlagen van de beleidsrente en zal de Fed later in de tweede jaarhelft volgen. Periodes waarin de rente door de centrale banken wordt verlaagd, zijn meestal goede tijden voor aandelenbeleggers. Dit ondersteunt ook onze positieve visie op aandelenbeleggingen. 

Focus op Amerikaanse en Europese inflatiecijfers 

Qua macro-economisch nieuws is het deze week een relatief rustige week. Marktvorsers zullen letten op de inflatie-indicatoren in de belangrijkste economieën. Zo worden er Amerikaanse PCE-cijfers (Personal Consumption Expenditures-price indexcijfers) gepubliceerd, de voorlopige Europese inflatiecijfers (CPI’s) en ook in Japan komen er consumptieprijspeilcijfers. In China zal de belangstelling uitgaan naar de cijfers van de inkoopmanagers (PMI’s) die vrijdag gepubliceerd zullen worden. Op woensdag zal de Amerikaanse Fed het Beige Book publiceren, dat met allerlei specifieke cijfers die een indruk geven van de toestand van de Amerikaanse economie. 

Laatste kwartaalcijfers van o.a. Salesforce

Vorige week zagen we een van de laatste spraakmakende kwartaalcijferpublicaties met de meevallende cijfers van AI-chipgigant NVDIA. Deze week druppelt er nog wat na met de kwartaalcijfers van CRM-softwareleverancier Salesforce, woensdagavond 29 mei nabeurs, een van de Dow Jones Industrials-aandelen.

Ook Salesforce streeft naar toepassing van kunstmatige intelligentie in de softwareapplicaties, maar naar verwachting zullen deze nog geen merkbare invloed hebben op de omzetcijfers. In de laatste week van mei zullen naast Salesforce ook Costco Wholesale,  HP, Dell Technologies, C3.ai (met opvallende tickersymbol AI) en detailhandelsketens zoals Dollar General en Best Buy , Kohl’s, Abercrombie & Fitch en The Gap bedrijfsresultaten publiceren. 

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 65 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 55 en 70 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 12 en 13 punten, in lijn met het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 53. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers een neutrale houding hebben ten aanzien van risico. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Beleid
Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen