Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Commentaar op Apple-kwartaalcijfers van Wim Zwanenburg op website van De Telegraaf

Apple overtreft verwachtingen, voorspelt dit kwartaal weer groei

Apple overtreft verwachtingen, voorspelt dit kwartaal weer groei

Apple heeft in het afgelopen kwartaal beter gepresteerd dan analisten hadden verwacht. De omzet daalde weliswaar met 4% tot $90,8 miljard, maar dat was toch meer dan waarop werd gerekend. De winst per aandeel steeg een cent naar $1,53 en ook dat is een meevaller.

Bronnen & informatie

De verkoop van iPhones in China is volgens Apple minder hard gedaald dan gevreesd. Het Amerikaanse techbedrijf heeft er te kampen met groeiende concurrentie van Chinese smartphonemakers. Apple-cfo Luca Maestri zei in een toelichting op de cijfers dat ze verwacht dat de omzet van het concern dit kwartaal alweer zal groeien, “alleen niet met dubbele cijfers.”

Apple kreeg er op Wallstreet in de handel na beurs 7% bij. Daarmee wordt de pijn voor de aandeelhouders enigszins verzacht. Het aandeel Apple heeft dit jaar tot dusverre 10% ingeleverd. Alleen Tesla doet het van de Magnificent 7 bedrijven nog slechter met een neergang van ruim een kwart.

Positief

Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger wijst erop dat Apple nu in acht van de afgelopen negen kwartalen de winst èn omzetverwachtingen heeft overtroffen. Net als veel andere analisten is hij vrij positief over het bedrijf. Het valt hem op dat de omzet in China minder slecht was dan gevreesd.

Apple rapporteert niet over China als land, maar Greater China als regio.

“Daarom wordt in de markt gekeken naar allerlei surveys, onderzoeken van IDC en van instellingen zoals Counterpoint Research. Die laatste gaven aan dat er fors minder iPhones zouden zijn verkocht in China, zelfs 19% minder. In de toelichting tijdens de conference call met analisten gaf ceo Tim Cook enige kleur aan de cijfers, waarbij hij zei dat in ‘Urban China’ met name ook de nieuwste duurste modellen (iPhone 15, IPhone 15 Pro Max) goed liepen. (Urban China wordt niet nader gedefinieerd door Apple, althans niet vrijgegeven). De totaalomzet van Greater China van Apple was wel 8% lager.”

Zwanenburg wijst er verder op dat Cook veel optimisme over toepassingen van AI tentoon spreidde, maar niet erg specifiek over AI was. “Komende dinsdag is er een Apple Event met een presentatie van nieuwe iPads, met mogelijk nieuwe toepassingen, en in juni is een developers conference waar de nadruk op kunstmatige intelligentie komt te liggen.”

Enthousiaster is hij over de verhoging van het aandeleninkoopprogramma van $90 miljard naar $110 miljard.

Dit is de grootste uit de historie van de Amerikaanse aandelenmarkt en een indicatie van de enorme winstgevendheid van Apple.
Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen