Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update nr. 17

Positieve opening na onrustige week

Positieve opening na onrustige week
  • Aandelenmarkten startten week overwegend positief, na een grillig koersverloop van indices vorige week
  • Deze week ogen gericht op het rentebesluit Fed, arbeidsmarktrapport VS en de Amerikaanse inkoopmanagersindex
  • In Europa focus op voorlopige inflatiecijfers over april en BBP groei over eerste kwartaal
  • Opnieuw veel kwartaalcijfers van Amerikaanse en Europese bedrijven
Markten

Na een zeer sterk eerste kwartaal zetten veel westerse aandelenbeurzen in de maand april een stap terug, maar een groot deel van de correctie van april is alweer ongedaan gemaakt; de beurzen in Hong Kong en Shanghai presteren echter tot dusver deze maand goed.

Groei winst per aandeel S&P 500

Op basis van de tot nu toe gerapporteerde kwartaalcijfers bedraagt de groei van de winst per aandeel van Amerikaanse S&P 500-ondernemingen 8,7%. Van de 229 bedrijven in de S&P 500 die tot nu toe winsten voor het eerste kwartaal van 2024 hebben gerapporteerd, rapporteerde 77,7% boven de verwachtingen van analisten, vergeleken met een langeretermijngemiddelde van 66%. De schatting voor de omzetgroei voor het eerste kwartaal van 2024 zal naar verwachting  op jaarbasis ​​3,0% bedragen.

Europees herstel verwacht

Voor de Europese STOXX 600-ondernemingen zijn de verwachtingen met een verwachte daling van de gemiddelde winst per aandeel van 12% en een daling van de omzet van 5,0% aanmerkelijk minder positief, maar voor de volgende kwartalen wordt ook voor Europese ondernemingen een herstel verwacht, voor het vierde kwartaal van 2024 voor de groei van de WPA zelfs een groei in de dubbele cijfers. 

Wisselende opvattingen over kwartaalcijfers

Beleggers hebben momenteel sterk wisselende opvattingen over hoe ze de kwartaalcijfers en prognoses moeten opvatten. De beter dan verwachte cijfers van Meta Platforms werden begroet met een forse koersdaling van meer dan 10%, omdat CEO Mark Zuckerberg aangaf dat zijn onderneming nog fors zal moeten investeren in AI, de ontwikkeling van toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

De slechte en tegenvallende cijfers van Tesla werden echter juist op grond van optimistische inschattingen van CEO Elon Musk met een forse koersstijging beloond. De koers van Tesla was echter voorafgaand aan de publicatie van kwartaalresultaten dit jaar al gedaald met meer dan 40%; de koers van Meta daarentegen met meer dan 35% gestegen.

Na publicatie van beter dan verwachtte cijfers van zowel Microsoft als Alphabet (Google), donderdagavond nabeurs, steeg de Nasdaq op vrijdag met meer dan 2,0 procent, en zo kon ook de brede marktindex S&P 500 de week per saldo met een stijging van 2,7 procent afsluiten. 

Nieuwe stroom kwartaalcijfers

Het kwartaalresultatenseizoen beleefde vorige week de drukste periode, maar ook deze week komt er nog een stroom aan rapportages, zoals onder meer van Amazon, Apple, Pfizer, AMD, Coca-Cola, Starbucks, McDonald’s, Mastercard  en PayPal. Andere bekende namen zijn Pfizer, Amgen, Moderna, CVS Health, en Eli Lilly. In Europa zijn dat deze week Mercedez-Benz, Volkswagen, Adidas en Novo Nordisk.

Focus op rentebesluit FED

Deze week zal de focus liggen op het rentebesluit van de Fed van aanstaande woensdag. Na de recente reeks van hoger dan verwachte inflatiecijfers, maar ook de lager dan verwachte BBP-rapportage van de afgelopen week, is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de pauzeknop voorlopig ingedrukt houdt en ook in juni nog niet zal overgaan tot een verlaging van de beleidsrente.

Steeds meer Amerikaanse economen verwachten nu dat de Fed dit jaar slechts één verlaging zal afkondigen, mogelijk pas in december, gevolgd door tweetal renteverlagingen in 2025. 

Arbeidsmarktindicatoren

Naast de Fed zullen beleggers ook aandacht besteden aan de arbeidsmarkt indicatoren die gedurende de week zullen worden vrijgegeven. Het banenrapport van vrijdag zal waarschijnlijk het belangrijkste cijfer zijn; volgens consensuscijfers steeg het aantal banen (buiten de agrarische sector) met +250.000 in april, tegen +303.000 in maart. Het werkloosheidspercentage en de groei van de uurlonen blijven volgens deze prognoses respectievelijk steken op 3,8% en +0,3% (op maandbasis). De publicatie van vrijdag wordt voorafgegaan door de arbeidsmarktrapporten (ADP- en JOLTS) op woensdag.

De kracht van de Amerikaanse economie en de ontwikkeling van de inflatie in de VS zal ook worden afgemeten aan de cijfers van de inkoopmanagers (de ISM-indices) op woensdag (productie) en vrijdag (diensten), waarvoor de consensuscijfers respectievelijk op 50,6 voor de industrie (50,3 in maart) en 51,8 voor de dienstensector liggen. Een cijfer boven de 50 duidt op expansie.

Andere belangrijke indicatoren zijn deze week het consumentenvertrouwen van de Conference Board op dinsdag en de indicatoren over de ontwikkeling van de productiviteit van de Amerikaanse economie op donderdag.

Inflatiecijfers

In Europa zal de focus liggen op de voorlopige inflatiecijfers (CPI) over april en de rapporten over de economische groei (BBP, Bruto Binnenlands Product) over het eerste kwartaal.

Valuta

De euro/dollar handelde maandagochtend 0,2 procent hoger op 1,0713. De Japanse yen daalde maandagochtend vroeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar naar het laagste niveau sinds 1990, op een stand van 160,21, om vanaf dat niveau plotseling bijna twee procent op te veren naar een stand van 155,70. Dit zou volgens diverse valutastrategen kunnen wijzen op een interventie door de Bank of Japan, maar die wilde dat niet bevestigen. 

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 40 en 50 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 50 en 60 punten.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index fractioneel boven de 15 punten, 3 punten onder het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 42, wat iets hoger is dan het niveau van een week geleden. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat de risicobereidheid bij beleggers momenteel laag is. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen