Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update nr.16: Aandelenmarkten herstellen na onrust vorige week

Weekly Update nr.16: Aandelenmarkten herstellen na onrust vorige week
  • Aandelenmarkten herstellen na onrust vorige week
  • Dollar wordt sterker ten opzichte van euro
  • Veel kwartaalcijfers deze week van Amerikaanse en Europese bedrijven
  • Verwachte BBP groei 1e kwartaal VS: 2,5% QoQ
Markten

De onrust in het Midden Oosten, oplopende kapitaalmarktrentes en toenemende risicoaversie zorgden vorige week voor druk op aandelenkoersen. Aandelen van technologiebedrijven die in de afgelopen periode sterk waren opgelopen, lagen vrijdag behoorlijk onder druk. Een correctie na een behoorlijk lange periode van koersstijgingen is niet zo vreemd.

De vooruitzichten voor veel technologiebedrijven zijn goed en voor de komende jaren zal de winstgroei stevig blijven. Wel zijn dit aandelen die bij een marktcorrectie veelal sterker dalen dan het marktgemiddelde en in de regel gevoeliger zijn voor rentestijgingen.

Nu een reactie van Iran op de tegenaanval van Israël van afgelopen vrijdag lijkt uit te blijven, neemt de angst voor een verdere escalatie van het conflict in het Midden Oosten wat af. Aandelenkoersen laten vandaag in Europa en de VS een herstel zien. Ook staan de prijzen van olie (WTI en Brent Crude) en goud vandaag wat lager.

Economisch beeld Europa zwakker dan in de VS

Aan de hand van de laatste macro-economische gegevens en uitspraken van de Fed en ECB bestuurders wordt duidelijk dat de kans groter wordt dat de ECB eerder de beleidsrente zal verlagen dan de Fed. Het economisch beeld in de VS, de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de laatste inflatiecijfers geven aanleiding om er vanuit te gaan dat de Fed wat langer zal wachten om de eerste renteverlaging door te voeren. Het economisch beeld in Europa is zwakker dan in de VS.

Gegeven de dalende tendens in de inflatie ligt het meer voor de hand dat de ECB in juni zal overgaan tot de eerste renteverlaging. Dit is ook zichtbaar in de wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar. De Amerikaanse dollar wordt de laatste tijd sterker ten opzichte van de euro. Momenteel handelt de euro-dollarkoers op 1,06 terwijl deze begin 2024 nog boven de 1,10 handelde. De kans dat de druk op de euro (de euro wordt zwakker ten opzichte van de dollar) doorzet in de komende weken lijkt aannemelijk.

Kwartaalcijfers diverse bedrijven

Ook deze week zijn er weer verschillende bedrijven die hun kwartaalcijfers bekend maken. Zo maken Visa, Tesla, PepsiCo, General Motors, Meta, Microsoft, ServiceNow, Alphabet, Merck, Intel, Exxon en Chevron hun 1e kwartaalcijfers bekend.

In Europa zullen er 1e kwartaalcijfers worden gepubliceerd door onder meer Kering, Akzo Nobel, Heineken, KPN, Carrefour, Air Liquide, Hermes, Schneider, Unilever, Sanofi, BNP Paribas, Adyen, STMicroelectronics en TotalEnergies. Het is nog wat voorbarig om nu al een oordeel te geven over de verloop van het resultatenseizoen.

Macro-economisch nieuws

Qua macro-economisch nieuws staan er deze week verschillende interessante cijfers op de agenda. Morgen worden in Europa en de VS inkoopmanagersindices bekend gemaakt voor de maand april, wat een goed beeld geeft van de activiteit in de industrie en dienstensector.

In de VS worden tevens cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt bekend gemaakt. Op dinsdag zal het IFO conjunctuurinstituut cijfers publiceren over de staat van de Duitse economie voor de maand april.

Ook worden in de VS de orders voor duurzame consumentengoederen bekend gemaakt. Op woensdag zijn de ogen gericht op het Amerikaanse BBP-groeicijfer voor het 1e kwartaal. Marktvorsers verwachten een groei van 2,5% kwartaal-op-kwartaal, wat iets lager is dan het groeicijfer van 3,4% over het 4e kwartaal van 2023. Het laat wel zien dat de Amerikaanse economie blijft groeien.

Op vrijdag staan onder meer het rentebesluit van de Japanse centrale bank en de Amerikaanse inflatiecijfers over april op de agenda.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 30 en 40 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 40 en 50 punten.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index fractioneel boven de 18 punten, wat iets hoger dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 32, wat wederom duidelijk lager is dan het niveau van een week geleden. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat de risicobereidheid bij beleggers momenteel laag is. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen