Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update nr. 15 – Financiële markten reageren rustig op conflict Midden-Oosten

Weekly Update nr. 15 – Financiële markten reageren rustig op conflict Midden-Oosten

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Financiële markten reageren rustig op conflict Midden-Oosten
  • Amerikaanse banken trappen cijferseizoen af
  • Onder andere ASML, LVMH en l’Oréal rapporteren deze week cijfers
  • Rustige week qua macro-economisch nieuws
Markten

Financiële markten reageren rustig op conflict Midden-Oosten
De financiële markten reageren vanmorgen rustig op de aanval van Iran op Israël van afgelopen weekend. In de afgelopen weken liepen de prijzen van olie en goud al behoorlijk op. Aangezien Israël niet direct met een tegenaanval heeft gereageerd en diverse grote landen Israël hebben oproepen om terughoudendheid te betrachten, lijkt het erop dat de vrees voor een verdere escalatie vooralsnog uitblijft. Op de financiële markten is dit ook zichtbaar: aandelenindices in Europa openden vanmorgen licht hoger en goudprijs en de prijzen van Brent crude en WTI olie staan lager. 

Hoewel de Verenigde Staten en de Europese landen de aanval van Iran sterk hebben veroordeeld, zitten deze landen niet te wachten op een verdere escalatie van het conflict. President Biden wil voorkomen dat de VS vlak voor de verkiezingen meegezogen worden in een oorlog met Iran. Voor de Europese landen is de energieafhankelijkheid uit het Midden-Oosten van belang en deze landen willen voorkomen dat de aanvoer van olie en gas wordt geraakt waardoor prijzen verder zullen oplopen. Ook China, Rusland en de NAVO en VN hebben opgeroepen om de situatie niet verder te laten escaleren. Mocht het anders lopen, dan zal dit waarschijnlijk leiden tot verder oplopende energieprijzen, opwaartse druk op de inflatie en lagere aandelenkoersen. 

Amerikaanse banken trappen cijferseizoen af
Afgelopen week werd het cijferseizoen gestart met de publicatie van de kwartaalcijfers van een aantal Amerikaanse banken. Citigroup verraste de markt met beter dan verwachte kwartaalcijfers. Onder andere de zakenbank en de credit card divisie presteerden beter dan verwacht. Citigroup zit midden in een grote reorganisatie en neemt afscheid van duizenden medewerkers. JPMorgan Chase verraste beleggers ook met beter dan verwachte cijfers, maar de outlook voor het lopende boekjaar werd als teleurstellend uitgelegd. Met name ten aanzien van het rentebedrijf viel de voorspelling duidelijk lager uit dan waar markten rekening mee hielden, wat zorgde voor een flinke koersdaling van het aandeel.

Wells Fargo verraste beleggers met beter dan verwachte winstcijfers. Hoewel de winst met 7% daalde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023 was de totale nettowinst wel hoger dan verwacht. De daling van het renteresultaat met 8% laat zien dat het rentebedrijf voor banken nu te maken heeft met uitdagender marktomstandigheden.

Onder andere ASML, LVMH en l’Oréal rapporteren deze week cijfers
Deze week zal een groot aantal Amerikaanse bedrijven hun kwartaalcijfers bekend maken: onder andere Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Netflix, Intuitive Surgical, Marsh McLennan, Procter&Gamble en American Express. Maar ook diverse Europese beursgenoteerde bedrijven rapporteren deze week hun resultaten voer het eerste kwartaal van 2024, onder andere LVMH, ASML, l’Oréal en Danone.

Rustige week qua macro-economisch nieuws
Hoewel beleggers zich deze week met name zullen richten op de geopolitieke ontwikkelingen en de bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal van 2024, staat er ook een aantal interessante macro-economische cijfers op de planning. Vanmiddag worden in de VS de verkopen van duurzame consumptiegoederen voor de maand maart gepubliceerd (verwachting +0,3% MoM).

In China worden op dinsdag het BBP-groeicijfer voor het eerste kwartaal (verwachting +5,0% JoJ), de industriële productie voor maart (verwachting +5,4% JoJ) en de verkopen van duurzame consumptiegoederen voor de maand maart (verwachting +4,5% JoJ) bekend gemaakt. Diezelfde dag worden in Duitsland de ZEW-index en in de VS cijfers over de bouwactiviteit gepubliceerd. Op donderdag zijn er speeches van bestuurders van de ECB en de Federal Reserve en op vrijdag staan onder andere de Japanse inflatiecijfers voor maart op de agenda.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 35 en 60 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 50 en 65 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index fractioneel boven de 17 punten, wat hoger dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 46, wat duidelijk lager is dan het niveau van een week geleden. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers min of meer neutraal zijn qua risicobereidheid. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen