Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

CEO Bob Iger wint opnieuw vertrouwen van de aandeelhouders Disney

CEO Bob Iger wint opnieuw vertrouwen van de aandeelhouders Disney

De stemming over de verkiezing van een nieuw bestuur voor het Walt Disney amusementsconcern is uitgelopen op een grote overwinning voor de 73-jarige CEO Bob Iger, wiens kandidaten 94% van de stemmen kregen.

De 81-jarige activistische aandeelhouderhouder Nelson Peltz, die met zijn Trian Fund Management en partners 3% van de aandelen Disney bezit, kreeg geen voet aan de grond en zijn kandidaten dus geen zetels in het bestuur. 

De in november 2022 uit zijn pensioen teruggekeerde Bob Iger houdt de touwtjes van het gigantische entertainmentbedrijf stevig in handen. Peltz had echter met zijn kritiek wel een punt, want aandeelhouders keken medio oktober nog tegen een fors koersverlies aan: het aandeel Disney tuimelde van USD 202,90 naar een dieptepunt van USD 79,32. Inmiddels is een stevig koersherstel opgetreden; dit kalenderjaar is het aandeel met meer dan 30% gestegen, licht beter dan het aandeel van de concurrerende streamingdienst Netflix.

Iger heeft inmiddels ook het politieke geschil met Florida weten te beslechten, nieuwe bestuurders aan te stellen om toezicht te houden op de opvolging en binnenkort winst te beloven van de streaming activiteiten van het bedrijf.

De stemming was na de ‘proxy-fight’, de strijd om de volmachten voor het uitoefenen van de stemrechten, minder spannend dan van te voren werd gedacht. Bob Iger staat nog voor de uitdaging om een nieuwe opvolger te selecteren, nadat zijn vorige opvolger Bob Chapek in november 2022 het vertrouwen van het bestuur verloor. 

Iger heeft inmiddels meer dan 7,5 miljard aan kostenbesparingen weten te realiseren, de verliezen bij streamingdienst Disney Plus fors teruggedrongen, 8.000 banen geschrapt en ook de tekortschietende prestaties van de filmactiviteiten van het bedrijf aangepakt. Hij heeft plannen geschetst om Disney’s vlaggenschip-sportprogramma’s van ESPN beschikbaar te maken voor online kijkers en onthulde een sport-streaming onderneming waarbij met concurrenten samengewerkt zal gaan worden. Igers contract loopt nog tot eind 2026.

Commentaar op BNR Nieuwsradio

Vanmorgen gaf Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger, op BNR Nieuwsradio commentaar op de uitkomst van de stemming van Disney’s aandeelhoudersvergadering. Beluister het radiofragment:

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen