Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update nr. 13 – Positief sentiment houdt aan

Weekly Update nr. 13 – Positief sentiment houdt aan
  • Positief sentiment aandelenbeurzen houdt aan
  • Inkoopmanagersindex Amerikaanse verwerkende industrie boven 50
  • UBS kondigt nieuw aandeleninkoopprogramma aan
  • Markten kijken uit naar Amerikaans arbeidsmarktrapport

goed eerste kwartaal

Na een goed eerste kwartaal waarin aandelenkoersen wereldwijd stegen, zijn de aandelenbeurzen in Europa vandaag ook hoger geopend. Afnemende inflatiedruk, relatief gunstige macro-economische cijfers, goede winstcijfers van bedrijven en zicht op renteverlagingen door de centrale banken in de VS en Europa zorgen voor een gunstig klimaat voor aandelenbeleggingen. Beleggers in Europese en Amerikaanse staatsobligaties keken in het eerste kwartaal aan tegen licht negatieve rendementen doordat kapitaalmarktrentes opliepen. Bedrijfsobligaties presteerden beter wat kwam door lagere ‘spreads’: de extra kredietvergoeding die beleggers in bedrijfsobligaties vragen, nam af door de sterke vraag naar bedrijfsobligaties. 

Amerikaanse economie blijft ontwikkelen

Voor onze cliënten hebben wij al een tijd een licht overwogen positie in aandelenbeleggingen in de portefeuilles. Eén van de redenen is de verwachting dat centrale banken dit jaar de beleidsrente zullen verlagen. In het vierde kwartaal van 2023 maakte Federal Reserve president Powell duidelijk dat hij verwachtte dat de Fed in 2024 de beleidsrente zou verlagen. Aangezien de Amerikaanse economie zich sterk blijft ontwikkelen en de inflatoire druk minder snel afneemt dan eerder verwacht, zien we ook dat de marktverwachtingen ten aanzien van het moment waarop de rente voor het eerst wordt verlaagd, beginnen te schuiven. In de afgelopen tijd waren het onder meer de sterke arbeidsmarkt in de VS en de Amerikaanse inflatiecijfers op basis waarvan de marktverwachtingen werden bijgesteld. 

Gisteren kwam daar ook nog eens een sterk cijfer bij van de inkoopmanagersindex voor de verwerkende industrie. De zogenaamde ISM Manufacturing Purchasing Managers Index voor de maand maart kwam binnen op 50,3 wat erop duidt dat er weer sprake is van groei binnen de verwerkende industrie. Een cijfer boven de 50 houdt in dat er sprake is van groei en een cijfer onder de 50 duidt op krimp. Het ISM rapport was duidelijk beter dan waar marktpartijen vooraf rekening mee hielden: de consensusverwachting was 48,4. Daarmee is maart de eerste maand waarin er sprake was van expansie na een reeks van 16 maanden van krimp van de verwerkende industrie in de VS. Dit is een signaal dat de Amerikaanse economie zich goed blijft ontwikkelen. In hoeverre dit de Fed ook tegenhoudt om de rente in juni voor het eerst te verlagen, valt nog te bezien. 

Qua bedrijfsnieuws is het deze week rustig. Het duurt nog even voordat de eerste bedrijven weer hun cijfers over het eerste kwartaal van 2024 bekend zullen maken. De Zwitserse bank UBS kondigt een aandeleninkoopprogramma aan ter grootte van CHF 2 miljard. Dit programma volgt op eerdere programma’s uit 2021 en 2022 die qua omvang veel groter waren. UBS had in tegenstelling tot een aantal andere banken het inkopen van aandelen stopgezet aangezien het vorig jaar Credit Suisse overnam en het kapitaal nodig had om de buffers van de Zwitserse financiële instelling te versterken.

Amerikaanse arbeidsmarktrapport

In deze korte handelsweek zijn de ogen vooral gericht op de vrijdag wanneer het Amerikaanse arbeidsmarktrapport (Non Farm Payrolls) bekend wordt gemaakt. De markt verwacht dat er buiten de agrarische sector 200.000 nieuwe banen zijn gecreëerd in de maand maart, tegen een cijfer van +275.000 in februari. De situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt wordt nauwlettend in de gaten gehouden omdat elk signaal van aanhoudende krapte wordt gezien als een risico voor de ontwikkeling van de inflatie. Verder zullen vandaag Duitse inflatiecijfers en morgen inflatiecijfers voor de eurozone over maart bekend worden gemaakt. Op woensdag wordt in de VS de inkoopmanagersindex voor de dienstensector gepubliceerd. De markt verwacht een indexcijfer van 52,6, in lijn met het cijfer over februari. Tevens zal Jerome Powell op woensdag een speech geven. Op donderdag worden onder meer Amerikaanse import- en exportcijfers bekend gemaakt en op vrijdag worden de detailhandelsverkopen in de eurozone en het Amerikaanse arbeidsmarktrapport gepubliceerd.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 60 en 80 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten, in lijn met het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 66. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers nog steeds behoorlijk risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen