Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (nr. 12-2024)

Weekly Update nr. 12 – Focus op inflatiecijfers en renteverlaging

Weekly Update nr. 12 – Focus op inflatiecijfers en renteverlaging

Stroeve Lemberger – Weekly Update 12 – 2024

  • Europese aandelen hoger, Amerikaanse aandelen iets lager
  • Focus deze week op Amerikaans inflatiecijfer
  • Olieprijzen in de lift
  • Beleggers zoeken heil in bedrijfsobligaties
  • Meeste financiële markten gesloten op Goede Vrijdag
Markten

Europese aandelen hoger, Amerikaanse aandelen iets lager
Aandelenmarkten in Europa zijn vandaag overwegend hoger van start gegaan terwijl de Amerikaanse aandelenindices wat lager zijn geopend. De Japanse Nikkei index sloot vanmorgen een procent lager op de eerste handelsdag van de week. Obligatiekoersen staan in Europa overwegend lager en het effectieve rendement op staatsleningen loopt wat op. In verband met het Paasweekend dat voor de deur staat, zijn de meeste financiële markten aanstaande vrijdag gesloten.

Deze week focus op Amerikaans inflatiecijfer
Hoewel de financiële markten vrijdag gesloten zijn, wordt die dag wel een belangrijk inflatiecijfer bekend gemaakt. In de VS wordt de Personal Consumption Expenditures index (PCE index) bekend gemaakt, het voor de Fed belangrijke inflatiecijfer. Marktvorsers verwachten dat de PCE index in februari uitkomt op 2,5% (jaar-op-jaar) wat iets hoger is dan het januari cijfer van 2,4%. De core PCE index, de maatstaf voor de kerninflatie, zal naar verwachting uitkomen op 2,8% (jaar-op-jaar). Daarmee ligt de inflatie nog steeds boven het niveau waar de Fed op stuurt.

De inflatiecijfers die de komende tijd uitkomen, zullen bepalen of de Fed in juni voor het eerst de rente zal verlagen of dat het nog langer zal wachten. Wij gaan er nog steeds vanuit dat de Fed en de ECB rond de zomer voor het eerst de beleidsrente zullen gaan verlagen.

Olieprijzen in de lift
De olieprijzen zijn sinds de start van 2024 geleidelijk opgelopen. De onrust in het Midden-Oosten lijkt niet af te nemen, ondanks toenemende druk van de VN, de VS en Europese landen op Israël en Hamas om de wapens neer te leggen. Als de prijzen van zowel Brent olie als de Amerikaanse WTI olie voor langere tijd hoog blijven, kan dit de inflatievrees weer aanwakkeren wat opwaartse druk op rentetarieven kan geven. Dit is niet ons hoofdscenario. Wij gaan uit van een geleidelijke afname van de inflatie in de VS en Europa wat ruimte geeft aan de centrale banken om renteverlagingen door te voeren. 

Beleggers zoeken heil in bedrijfsobligaties
Als reactie op komende renteverlagingen zijn beleggers alvast aan het voorsorteren en zijn de ‘fund flows’ richting bedrijfsobligatiefondsen de afgelopen tijd fors opgelopen. Beleggers proberen nog te profiteren van de in hun ogen aantrekkelijke vergoedingen op bedrijfsobligaties. Het gevolg van de forse vraag naar bedrijfsobligaties is dat ‘spreads’, de extra kredietvergoeding die beleggers krijgen, afnemen.

Wij hebben nog steeds een lichte voorkeur voor bedrijfsobligaties en hebben deze posities al geruime tijd in onze portefeuilles. 

Naast de Amerikaanse inflatiecijfers die voor vrijdag op de agenda staan, zullen beleggers onder meer kijken naar het Duitse consumentenvertrouwen (dinsdag), de Amerikaanse orders voor duurzame consumentengoederen (dinsdag), cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (dinsdag), Spaanse inflatiecijfers (woensdag), de Amerikaanse inkoopmanagersindex (donderdag) en een speech van Klaas Knot (donderdag). Vrijdag zijn de meeste financiële markten gesloten als gevolg van Goede Vrijdag.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 65 en 80 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten, 1 punt lager dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 68. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers nog steeds behoorlijk risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen