Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update nr. 11 – Beurzen Azië & Europa starten positief

Weekly Update nr. 11 – Beurzen Azië & Europa starten positief

Stroeve Lemberger – Weekly Update 11 – 2024

  • Positieve start van de week in Azië en Europa
  • Rentebesluiten Federal Reserve, Bank of Japan en Bank of England
  • Kwartaalcijfers Micron, Nike, FedEx en Accenture
  • Belangrijke conferentie NVIDIA
Markten
Japanse economie laat duidelijk herstel zien

Vanmorgen sloten de beurzen in Azië overwegend hoger de eerste handelsdag van de week af. De Japanse Nikkei index steeg met maar liefst 2,7% en ook de Sjanghai index (+1,0%) en Hang Seng index (+0,1%) waren vandaag optimistisch gestemd. Beleggers waren positief verrast over de Chinese industriële productiecijfers en de Chinese detailhandelsverkopen over de maanden januari en februari.

Daarnaast zal de Bank of Japan morgen haar rentebesluit bekend maken. Beleggers houden er rekening mee dat er morgen of bij de vergadering in april een renteverhoging wordt aangekondigd. Dit zou de eerste renteverhoging sinds 2007 zijn van de Bank of Japan.

Na een lange periode van lage en negatieve economische groei in combinatie met deflatie, laat de Japanse economie de laatste kwartalen een duidelijk herstel zien. De economie groeit, de inflatie is opgelopen en lonen stijgen. Dit zal ertoe leiden dat de Bank of Japan haar beleid van negatieve rentes zal gaan verlaten en geleidelijk de beleidsrente zal gaan verhogen.

De verwachting is wel dat de komende kwartalen het monetair beleid in Japan nog steeds zal worden gekenmerkt door lage rentestanden.

Vergadering FED en Amerikaanse huizenmarkt

Een andere bijeenkomst die de aandacht zal trekken deze week is de bijeenkomst van de Federal Reserve. Op woensdag zal de Fed vergaderen en het rentebesluit bekend maken. Veel handelaren en beleggers beschouwen dit als een voldongen feit en de tarieven van de Fed Funds Futures impliceren dat er een kans van 99% is dat het Federal Open Market Committee de rente deze maand ongewijzigd laat.

De Amerikaanse economie ontwikkelt zich goed en de recente inflatiecijfers geven geen aanleiding om te verwachten dat de Fed op zeer korte termijn al een eerste renteverlaging zal doorvoeren. Voorlopig houdt de markt rekening met een eerste renteverlaging in juni.

Daarnaast worden deze week cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt gepubliceerd waaronder de NAHB-woningmarktindex voor maart, cijfers over het aantal uitgegeven bouwvergunningen, het aantal in aanbouw genomen woningen en de verkopen van bestaande huizen voor februari.

Cijfers ondernemingen met ‘gebroken boekjaren’

Het kwartaalcijferseizoen met rapportages over het vierde kwartaal van 2023 is feitelijk voorbij, maar deze week is er wel een aantal bedrijfsresultaten te verwachten van ondernemingen die er een ander rapportageschema (‘gebroken boekjaar’) op na houden. In deze cijfers zijn veelal ook de resultaten over de maand januari al meegenomen. Op woensdag 20 maart komt Micron Technology (MU) met kwartaalcijfers en op donderdag rapporteren Nike, FedEx en Accenture hun cijfers.

Conferentie NVIDIA

Deze week zullen ook de ogen van veel beleggers opnieuw gericht zijn NVIDIA, de belangrijke producent van grafische processoren voor toepassing van generatieve AI, kunstmatige intelligentie.

NVIDIA houdt deze week in California een vierdaagse GPU Technology Conferentie waar o.a. de topman van het concern Jensen Huang een speech geeft over de ontwikkelingen op het gebied van AI en nieuwe toepassingen.

Op deze conferentie komen tienduizenden softwareontwikkelaars af, maar ook op afstand kan de conferentie gevolgd worden. Naast informatie over nieuwe hardware- en softwarearchitectuur wordt verwacht dat het bedrijf nieuwe producten zal introduceren en ‘cloud’-diensten voor generatieve AI en grote taalmodellen, zoals ChatGPT.

Niet alleen technici zullen de conferentie volgen, ook beleggers zullen in de gaten houden of er nieuwe technologische doorbraken worden aangekondigd. NVIDIA was het afgelopen jaar en ook dit kalenderjaar tot dusver zeer bepalend voor het sentiment op de Amerikaanse aandelenbeurs.

En verder deze week…

Naast de bijeenkomst van de Bank of Japan, de Federal Reserve en de cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt zullen macro-economen deze week kijken naar de Duitse ZEW-index (dinsdag), Britse inflatiecijfers (woensdag), cijfers over de Japanse handelsbalans (donderdag), de inkoopmanagersindex voor de eurozone (donderdag), het rentebesluit van de Bank of England (donderdag), Japanse inflatiecijfers (vrijdag) en de Duitse IFO-index (vrijdag).

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 60 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 50 en 75 punten.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 14 en 15 punten, 1 punt lager dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 70. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers nog steeds behoorlijk risicozoekend zijn.  

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen