Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (nr. 09-2024)

Weekly Update nr. 9 – Positieve kwartaalresultaten

Weekly Update nr. 9 – Positieve kwartaalresultaten

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenmarkt hoger van start;
  • Cijferseizoen voorbij: per saldo veel positieve verrassingen;
  • ECB zal rente nog niet verlagen;
  • Deze week ogen gericht op o.a. inkoopmanagersindices en arbeidsmarktrapport.
Markten
Aandelenmarkt hoger van start

Hoewel het qua bedrijfsnieuws vandaag een rustige dag is, is de aandelenmarkt in Amsterdam deze week hoger van start gegaan. Onder aanvoering van de halfgeleiderfondsen staat de AEX index licht hoger.

Elders in Europa is het beeld wat wisselend. Sommige beurzen staan licht hoger en andere beurzen zijn de week wat lager begonnen. In Japan hield het optimisme aan het begin van deze week aan en sloten aandelenkoersen hoger. Ook de beurzen van Shanghai en Hong Kong sloten vanmorgen hoger.

Cijferseizoen voorbij: per saldo veel positieve verrassingen

Het cijferseizoen is min of meer voorbij en we kunnen wel stellen dat de gerapporteerde cijfers over het vierde kwartaal per saldo duidelijk meer positieve dan negatieve verrassingen opleverde. Op basis van gegevens van dataleverancier Factset was bij 73% van de bedrijven die zijn opgenomen in de S&P500 sprake van beter dan verwachte resultaten. Desondanks was er wel een lichte neerwaartse bijstelling zichtbaar van de winstverwachtingen voor zowel het eerste kwartaal van 2024 als voor het volledige jaar 2024. Dit is een gebruikelijk fenomeen in de eerste maanden van het boekjaar.

Opvallende sectoren die in positieve zin eruit springen met opwaartse winstbijstellingen zijn Consument Duurzaam, Communication Services en Informatietechnologie. De sectoren Energie en Basismaterialen hadden te maken met neerwaartse bijstellingen van de winstverwachtingen voor 2024.

De OPEC heeft weer vergaderd en besloot de eerdere vrijwillige productiebeperkingen van 2,2 miljoen vaten per dag te handhaven. Dit leidde niet tot verrassingen in de markt en de prijs reageert hier ook nauwelijks op. Terwijl de ontwikkeling van de energieprijzen een paar jaar geleden nog een belangrijke katalysator was voor de inflatie, is deze factor nu weggevallen. Dit zorgt ook voor een afname van de inflatoire druk.

ECB zal rente nog niet verlagen

Eén van de belangrijke macro-economische events deze week waar markten naar uitkijken, is de vergadering van de ECB. Aankomende donderdag vergaderen de beleidsbepalers van de ECB. Markten kijken uit naar signalen over een komende renteverlaging. Speculaties over een vroege renteverlaging zijn al in een eerder stadium bijgestuurd maar afgaande op uitspraken van verschillende bankbestuurders, is het aannemelijk dat ergens in de zomer er een eerste renteverlaging zal gaan komen.

De inflatie in de eurozone bevindt zich in een dalende trend maar momenteel is het absolute niveau nog te hoog. Wij verwachten dat op zijn vroegst in juni een eerste renteverlaging wordt doorgevoerd.

Drukke week vol rapportages

Andere belangrijke macro-economische cijfers deze week zijn de Amerikaanse en Europese inkoopmanagersindex voor de dienstensector (dinsdag), cijfers over de detailhandelsverkopen in de eurozone in januari (woensdag), de speech van Jerome Powell voor twee commissies van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat (woensdag en donderdag) en het Amerikaanse arbeidsmarktrapport (vrijdag). Daarnaast is het dinsdag ‘Super Tuesday’ en worden in 16 Amerikaanse staten voorverkiezingen gehouden. Ook dit zal de nodige aandacht trekken.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 65 en 75 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten, in lijn met het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 79. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers zeer risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Beleid
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen