Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (nr. 08-2024)

Weekly Update nr. 8 – recordstanden S&P 500 en AEX

Weekly Update nr. 8 – recordstanden S&P 500 en AEX
Weekly Update 8 – 2024:
In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:
  • S&P 500 index en andere indices zoals de AEX bereikten afgelopen week opnieuw recordstanden;
  • De Amerikaanse centrale bank zal kijken naar de favoriete inflatiemeter bij de publicatie van het prijspeil van Personal Consumer Expenditures
  • Na de golf van bedrijfsresultaten van de vorige week, waaronder die van starperformer Nvidia, volgen deze week nog enkele kwartaalcijfers, zoals die van Salesforce.
  • De Dow Jones Industrials wijzigt van samenstelling, met de toevoeging van Amazon.com.
  • Bedrijfscijfers in de VS steken gunstig af bij de Europese kwartaal- en jaarberichten.
Markten

De Europese aandelenmarkten zijn vanmorgen de week licht negatief begonnen. Aandelenmarkten nemen wat gas terug nadat verschillende beursindices de afgelopen week opnieuw recordstanden noteerden. De jaarcijfers van AI-chipsmaker Nvidia gaven daaraan een forse impuls. Nvidia werd donderdag USD 277 miljard meer waard. De koerswinst van ruim 16% was de grootste waardestijging in dollars van een beursfonds in één dag ooit. 

Nvidia passeert Amazon.com

Het vorige record, een stijging van USD 197 miljard, was sinds begin februari in handen van Meta Platforms (de moedermaatschappij van onder meer Facebook). Nvidia heeft nu op twee na (Microsoft en Apple) de hoogste beurswaarde op de Amerikaanse aandelenmarkt. Nvidia heeft daarmee ook Amazon.com gepasseerd. 

De rally van technologieaandelen van ondernemingen die actief zijn op het gebied van kunstmatige intelligentie duurt voort. Opmerkelijk genoeg deden de Nederlandse chipbedrijven AMSL en BESI vorige week niet mee aan de rally, maar vanochtend noteerde deze aandelen, en in het bijzonder BESI, toch weer forse plussen.

Binnen de technologiesector is het niet overal een juichstemming. Cyber Security-hard- en softwareleverancier Palo Alto Networks publiceerde afgelopen week meevallende, hoger dan verwachte kwartaalresultaten, maar vanwege een zeer voorzichtige prognose werd het aandeel vorige week hard afgestraft.

Amerikaanse inflatiecijfers

Deze week gaat op de financiële markten de aandacht uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers met de maatstaf waar de Fed in het bijzonder naar kijkt, die van PCE, die donderdag gepubliceerd zullen worden. Het prijspeil van de Personal Consumer Expenditures is de favoriete inflatiemeter van de Amerikaanse centrale bank. Deze publicatie volgt na de eerder deze maand gepubliceerd hoger dan verwacht CPI-cijfers. 

De consensusschatting voor de kern-PCE, waarbij de volatiele energie- en voedselprijzen buiten beschouwing worden gelaten, gaat uit van een jaar-op-jaar toename in januari van 2,8%, wat lager zou zijn dan de stijging van 2,9% tot en met december.

De week in Europa en Japan

Ook in Europa en Japan zullen verschillende rapportages m.b.t. de ontwikkeling van de inflatie door de beleidsmakers van de centrale banken nauwlettend worden gevolgd. Deze week zullen voorlopige CPI-cijfers over januari worden bekend gemaakt, donderdag de cijfers van Duitsland en Frankrijk en vrijdag 1 maart die van de hele Eurozone. Deze week komen er ook weer cijfers uit over het consumentenvertrouwen in Duitsland, Frankrijk (beiden op dinsdag) en Italië  (op woensdag).

Na recente speeches van leden van de beleidsbepalende commissies van de Fed en de ECB zien we dat beleggers de verwachtingen van renteverlagingen terugschroeven. Op 1 maart zullen er in China cijfers van de inkoopmanagers, de PMI-cijfers, worden vrijgegeven en deze zullen een indicatie geven of het langverwachte herstel van de Chinese economie op schema ligt of juist verder vertraagt. 

Amazon.com vervangt Walgreens Boots Alliance

Vóór de start van de handel op Wall Street vandaag zal Amazon.com het beursfonds Walgreens Boots Alliance vervangen als een van de 30 leden van de Dow Jones Industrials Index. De Dow Jones 30-verschuiving werd ingegeven door het besluit van Walmart om een ​​aandelensplitsing van 3 tegen 1 door te voeren, waardoor de weging van deze retail-gigant in de index zal afnemen. Amazon sluit zich aan bij de Dow Jones op dezelfde dag dat de aandelensplitsing van Walmart wordt doorgevoerd. 

Volgens de indexbeheerder S&P Dow Jones Indices weerspiegelt deze verandering de evoluerende aard van de Amerikaanse economie naar een diensten en consumentengedrag-gedreven economie. 

Weging Amazon in de Dow-index

Na de Dow Jones-switch zal de weging van Amazon in de Dow-index op de 17e plaats staan ​​van de 30 aandelen in de index, terwijl de weging van Walmart van de 17e naar de 26e zal dalen. UnitedHealth Group (UNH) blijft het zwaarst gewogen aandeel in de index. Dit markeert ook het bijzondere karakter van deze meest bekende beursindex: het is geen marktwaarde-gewogen index zoals de S&P 500, maar de berekening geschiedt prijs-gewogen. 

Naar verwachting zal daarom de toevoeging van Amazon.com aan de Dow Jones Industrials-index op zichzelf geen bijzonder merkbaar effect sorteren, want index-beleggers verkiezen vrijwel altijd marktwaarde gewogen indices zoals de S&P 500 of de MSCI USA. 

Kwartaalresultatenseizoen nagenoeg ten einde

In de VS is het kwartaalresultatenseizoen met 450 rapportages van de S&P 500-companies nagenoeg ten einde. Deze week zullen er nog wel bedrijfsresultaten worden gepubliceerd van onder meer Lowe’s, Target, Salesforce en Dell. Donderdag zullen Amerikaanse beleggers ook in het bijzonder het op de beurs van Brussel genoteerde AB InBev volgen, hoewel er ook een ADR -certificaat van bierconcern Anheuser-Busch  op de beurs in New York wordt verhandeld. 

Deze week zullen wij bij Stroeve Lemberger ook in bijzonder kijken naar de cijfers van Straumann Holding, een wereldleider in de productie van tandheelkundige implantaten en protheses. In Nederland komen deze week de verzekeraars ASR en NN op donderdag en op vrijdag  die van Aegon.

In de VS kwamen de kwartaalcijfers voor de S&P 500 companies over het vierde kwartaal van 2023 beter uit dan verwacht; de winst per aandeel viel bij 77% van de ondernemingen meet een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 10%, ten opzichte van het vierde kwartaal in 2022, hoger uit dan verwacht, de omzet viel in 64% hoger uit dan verwacht, met een groei van 3,4%. 

De winst per aandeel komt weliswaar bij 54% van de STOXX 600-ondernemingen hoger uit dan verwacht, bij de omzetcijfers is dat 51%. Bij de cijfers uit de VS steken deze cijfers voor Europese ondernemingen zwak af en dat geldt met name als we kijken naar de groei, of helaas beter gezegd de krimp van 5,3% voor de gemiddelde winst per aandeel en een krimp van 0,9% voor de omzet. 

Recordstanden op Europese aandelenbeurzen

Toch bereikten ook de Europese aandelenbeurzen de afgelopen nieuwe recordstanden, de STOXX 600 bereikte afgelopen donderdag een nieuw hoogtepunt. Net als in de VS met de ‘Magnificent Seven’ zijn ook in Europa de aandelenmarktindices opgestuwd door een beperkt aantal aandelen, zo kopte de Financial Times van afgelopen zaterdag. 

In Europa zijn het slechts 11 ondernemingen die sterk bepalend zijn voor de beleggingsresultaten. Deze elf bedrijven werden door Goldman Sachs aangeduid met het acroniem “Granolas” en daar worden de farmaceutische bedrijven GSK en Roche, het Nederlandse chipbedrijf ASML, het Zwitserse Nestlé en Novartis, de Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk, het Franse L’Oréal en LVMH, het Britse AstraZeneca, het Duitse softwarebedrijf SAP en het Franse gezondheidszorgbedrijf Sanofi mee bedoeld. 

In de afgelopen twaalf maanden was de groep verantwoordelijk voor 50 procent van de koerswinsten op de Stoxx Europe 600-index. Het Zwitserse Nesté rapporteerde afgelopen week echter wel teleurstellende cijfers waarmee het aandeel de week 1,85% lager sloot.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de 4-daagse RSI zich beweegt tussen de 65 en 75 punten en dat nog steeds sprake is van een euforische stemming. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 60 en 70 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 14 en 15 punten, ongeveer op hetzelfde niveau als een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 78. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers zeer risicozoekend zijn.

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie-beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen. Wel hebben wij afgelopen week besloten bij die portefeuilles die door de opgelopen beurswaarden de uitersten van risicoprofiel zouden dreigen te overschrijden, exposure af te bouwen, aandelenposities te reduceren en de opbrengsten daarvan te herinvesteren in kortlopende obligaties.

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen