Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Chipconcern Nvidia breekt opnieuw records, ‘waanzinnig’

Chipconcern Nvidia breekt opnieuw records, ‘waanzinnig’

Chipconcern Nvidia heeft afgelopen kwartaal opnieuw records gebroken. De onderneming, momenteel ’s werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), zag de omzet met 265 procent oplopen vergeleken met een jaar eerder. ‘Het is waanzinnig allemaal’, zegt beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger.

Bronnen & informatie

Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen. ‘De vraag stijgt wereldwijd in allerlei bedrijven, sectoren en landen’, stelt hij in een toelichting op de cijfers. Vooral bij de datacentertak kwam flink meer geld binnen.

In totaal bedroegen de kwartaalopbrengsten 22,1 miljard dollar. Dat is 22 procent meer dan in de voorgaande drie maanden, toen er ook al een recordomzet werd gemeld. Nvidia boekte daarnaast een kwartaalwinst van 12,3 miljard dollar, oftewel een derde meer dan een kwartaal eerder. Op de financiële markten werd al dagen uitgekeken naar het kwartaalbericht van Nvidia en de verwachtingen waren hooggespannen. Beleggers zijn opnieuw onder de indruk, want het aandeel Nvidia ging in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street gisteren flink omhoog.

Verdere groei

Nvidia voorziet voor het lopende kwartaal een verdere omzetgroei. Maar met een geschatte 24 miljard dollar aan opbrengsten, pakt de groei ten opzichte van de voorgaande drie maanden dan waarschijnlijk wel wat minder sterk uit dan nu het geval is. De prognose is wel beduidend beter dan analisten in doorsnee voor mogelijk hadden gehouden. ‘Je ziet ook de analisten afgelopen nacht hun koersdoelen verhogen naar 730 dollar en meer, dus ik denk dat er nog meer in het in het vat zit.’ Vorig kwartaal waren er exportrestricties naar China, ‘een paar dagen later meldden ze al dat ze die weten te omzeilen door wat minder geavanceerde chips te leveren’.

Nummer 3 op Wall Street

Intussen is Nvidia ook een van ’s werelds meest waardevolle beursbedrijven geworden. Grote bedrijven als Amazon, Facebook-moeder Meta, Microsoft en Google zijn de grootste klanten van het concern. Samen zijn ze goed voor bijna 40 procent van de omzet, omdat ze momenteel fors investeren in AI. ‘Ze zijn menigeen voorbijgestreefd, het is het derde gewaardeerde bedrijf op Wall Street, na Microsoft en en Apple. De koers die is dit jaar al 36 procent gestegen, vorig jaar 230 procent, dus ruim drie keer over de kop. Als je dat afzet tegen de traditionele investeringsmaatstaven, koerswinstverhoudingen en omzet en dergelijke, dan heb je inderdaad wel een hele hoge verdisconteerde prijs’, zegt Zwanenburg.

Nvidia, mede opgericht door Huang in 1993, begon als leverancier van grafische kaarten die geschikt waren voor met name computergames. Maar het bedrijf is de laatste tijd enorm gegroeid nadat bleek dat de chips van Nvidia uitermate geschikt zijn voor AI-toepassingen, die een grote rekenkracht vereisen.

In de media

Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg sprak op BNR Nieuwsradio over de jaarcijfers van Nvidia. Luister hieronder naar zijn commentaar.

Bekijk ook het commentaar van Wim Zwanenburg op de website van BNR Nieuwsradio en in de Financiële Telegraaf.

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen