Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (nr. 7-2024)

Weekly Update 7 – Over verwachtingen over beleid centrale banken, kwartaal-cijfers van NVIDIA en andere ondernemingen

Weekly Update 7 – Over verwachtingen over beleid centrale banken, kwartaal-cijfers van NVIDIA en andere ondernemingen

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • S&P 500 index en andere indices zoals de AEX op nieuwe recordstanden;
  • Deze week is er opnieuw aandacht voor het beleid van centrale banken en de verslagen van hun vergaderingen;
  • Cijfers van de inkoopmanagers geven een beeld van de economie;
  • Kwartaalcijfers van AI-chipsproducent NVIDIA zullen het sentiment voor de technologiesector en de totale markt bepalen;
  • Deze week is het nog druk met bedrijven die kwartaalcijfers rapporteren.
Markten

Deze week zal het monetaire beleid van de centrale banken opnieuw de aandacht trekken ​​wanneer beleggers woensdag eerst de notulen ontvangen van de laatste Fed-FOMC-vergadering en een dag later het verslag van de ECB-vergadering in januari. In China zullen deze week ook de belangrijkste renteniveaus opnieuw worden vastgesteld. De Chinese premier Li Qiang riep het afgelopen weekend op tot “pragmatische en krachtige actie” om het vertrouwen van de natie in de economie te vergroten, waarmee de bezorgdheid van de regering over een moeizaam herstel en voorraadtekorten werd onderstreept. 

Daarnaast zal de aandacht van beleggers uitgaan naar cijfers van de inkoopmanagers, eerst op dinsdag mondiale flash-PMI’s , daarna op donderdag ook de specifieke cijfers voor de grote economieën. Een reminder: zowel voor de productie- en dienstensector blijven in de VS de cijfers naar verwachting boven de 50, hetgeen op verdere expansie van de economie duidt. In Europa zal de focus liggen op de vraag of het recente herstel van de PMI’s voor belangrijke landen zich voortzet, hoewel beide deelindicatoren in Duitsland en Frankrijk recent nog onder de 50 lagen. Voor het overige is het op het front van macro-economische berichtgeving een tamelijk rustige week, mede omdat de Amerikaanse markten maandag gesloten zijn vanwege President’s Day.

Op het gebied van bedrijfscijfers wordt het nog wel een drukke week. De meeste Europese aandelenmarkten gingen van morgen iets lager van start. De beurzen in China, met uitzondering van Hong Kong, sloten de eerste handelsdag  van deze week, de eerste na de viering van het Chinese Nieuwjaar, 1 tot 1,7 procent hoger. 

De afgelopen week kregen de financiële markten een reality-check te verwerken. Uit de inflatiecijfers in de VS bleek dat in januari de consumentenprijzen opnieuw stegen, met 3,1% terwijl er een stijging ten opzichte van het voorafgaande jaar werd verwacht van 2,9%. Exclusief de volatiele componenten voeding en energie stegen de consumentenprijzen in januari zelfs met 3,9%.

Een nadere analyse van de verschillende componenten duiden er evenwel nog steeds op dat de dalende trend van de inflatie kan doorzetten. Vooral na-ijlende hogere huisvestingskosten droegen bij aan de hogere CPI-cijfers, maar ook bij deze cijfers is het tempo van de stijging er wel uit. Verwachtingen over zowel het aantal als de timing van de komende renteverlagingen door de Fed wijzigden zich op de dag van de publicatie van de inflatiecijfers, afgelopen dinsdag, en zo drukte de tegenvallende inflatiecijfers het sentiment op de Amerikaanse aandelenmarkt. Een dag later trad echter opnieuw herstel op.

Veel beleggers worstelen nog wel met het idee dat renteverlagingen langer op zich zullen laten wachten en dat er toch geen ‘soft landing’ van de Amerikaanse economische groei plaatsvindt, mede omdat de cijfers van de detailhandelsverkopen de afgelopen week lager uitvielen dan verwacht. Deze week, op 20 februari, zullen de grote retailers zoals Walmart (WMT) en Home Depot (HD) kwartaalcijfers rapporteren, waarmee we een beter beeld zullen verkrijgen van hoe consumenten over hun financiële situatie denken. 

In eigen land rapporteren deze week onder andere Wolters Kluwer, Aalberts, Besi, Nedap, Van Lanschot Kempen en Brunel hun jaarresultaten. In Europa komen o.a. Allianz, BASF, Deutsche Telekom, Mercedes Benz en Nestlé met jaarcijfers naar buiten. 

Woensdagavond nabeurs zullen beleggers met argusogen de kwartaalresultaten van de Amerikaanse chipproducent Nvidia volgen. Nvidia is de producent van supersnelle processoren met voldoende rekenkracht voor de training van modellen en nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie. De onderneming heeft vrijwel een unieke concurrentie-positie en heeft een zeer goed gevulde orderportefeuille.

Nadat de onderneming vorig kalenderjaar drie keer de prognoses voor winst- en omzetverwachtingen opschroefde zijn de verwachtingen wel hoog gespannen. Dit aandeel is tot en met de slotkoers van afgelopen vrijdag dit kalenderjaar al met 46,6% gestegen. Als Nvidia niet aan de verwachtingen voldoet, kan dit een negatief effect hebben op de gehele markt, omdat de prestaties van het aandeel nauw verbonden zijn met de winstgroei van de totale marktindex.

De NASDAQ-100 index is dit jaar al met ruim 5% gestegen; 34,4% van het beleggingsresultaat van deze index is afkomstig van de bijdrage van de koerswinst van NVIDIA. Chipontwerper Synopsys zal eveneens woensdagavond rapporteren. Een andere technologieonderneming die deze week cijfers rapporteert is de leverancier van cyber security software Palo Alto Networks dat dinsdagavond 20 februari nabeurs de boeken open doet. Donderdagavond, nabeurs, geeft ook Booking.com de cijfers vrij.

Tot slot nog enkele verwachte macro-economische rapportages uit Europa: vrijdag zullen de Bruto Binnenlandse Productie-gegevens over het vierde kwartaal voor Duitsland en de Ifo-enquête verschijnen. Verder verwachten we deze week nog cijfers met betrekking tot het consumentenvertrouwen in Groot-Brittannië (vrijdag) en de eurozone, evenals de detailhandelsverkopen in Frankrijk (woensdag).

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de 4-daagse RSI zich beweegt tussen de 65 en 75 punten en dat wel sprake is van een euforische stemming. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 60 en 70 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 14 en 15 punten, bijna 1 punt hoger dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 77. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers zeer risicozoekend zijn.

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie-beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen. Wel hebben wij afgelopen week besloten bij die portefeuilles die door de opgelopen beurswaarden de uitersten van risicoprofiel zouden dreigen te overschrijden, exposure af te bouwen, aandelenposities te reduceren en de opbrengsten daarvan te herinvesteren in kortlopende obligaties.

Ter aanvulling

Wim Zwanenburg was op maandag 19 februari als beursanalist van de dag te gast bij Thomas van Zijl in het BNR Nieuwsradioprogramma Zakendoen, tussen 12:17 en 12.30 uur. Luister naar het audiofragment via BNR Gemist.

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen