Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (nr. 6-2024)

Weekly Update 6 – Over de S&P 500, een overname in de Amerikaanse oliesector, de kantorenmarkt en het inflatierapport

Weekly Update 6 – Over de S&P 500, een overname in de Amerikaanse oliesector, de kantorenmarkt en het inflatierapport

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • S&P 500 index op recordstand;
  • Cijferseizoen verloopt goed;
  • Overname Amerikaanse oliesector;
  • Moeilijke marktomstandigheden kantorenmarkten;
  • Deze week ogen gericht op Amerikaans inflatierapport.
Markten

S&P 500 index op recordstand
De financiële markten in Azië zijn vandaag gesloten. In Europa zijn de meeste aandelenmarkten vandaag licht positief van start gegaan en daarmee houdt het positieve sentiment op de financiële markten aan. De Europese en Amerikaanse beurzen zijn de eerste weken van het nieuwe jaar voortvarend van start gegaan, wat onder meer wordt gedreven door verwachtingen dat centrale banken dit jaar de beleidsrentes zullen verlagen en door relatief goede bedrijfscijfers.

Afgelopen vrijdag sloot de toonaangevende S&P 500 index boven de 5.000 puntengrens, wat onder andere kwam door koersstijgingen van diverse technologiebedrijven. Vandaag staan de energieprijzen lager en dalen de kapitaalmarktrentes licht, wat zorgt voor hogere obligatieprijzen.

Cijferseizoen verloopt goed
Per saldo verloopt het cijferseizoen goed. Als we de cijfers in ogenschouw nemen die in de afgelopen weken bekend zijn gemaakt, dan kan worden geconcludeerd dat een groot aantal bedrijven wederom positief wist te verrassen. Dat geldt ook voor diverse aandelen waarin Stroeve Lemberger belegt. Het cijferseizoen is nog niet voorbij.

Deze week zullen onder meer Coca Cola, Randstad, Equinix, Heineken, Ahold Delhaize, Generac, Applied Materials, Relx, Pernod Ricard, DSM Firmenich en Euronext.

Overname Amerikaanse oliesector
In de Amerikaanse oliesector wordt vandaag weer een grote overname aangekondigd: Diamondback Energy koopt Endeavor Energy Resources voor $26 miljard. Endeavor is opgericht in 2000 en is de laatste tijd sterk gegroeid. Het bedrijf stond ook in de belangstelling van concurrent ConocoPhilips. Deze overname volgt op een reeks van grote overnames in de energiesector.

Vorig jaar kocht ExxonMobil het Amerikaanse Pioneer Natural Resources voor $60 miljard en kocht Chevron voor $53 miljard familiebedrijf Hess Corp. En nog niet zo lang geleden kocht Chesapeake Energy voor $7,4 miljard Southwestern Energy. Naar verwachting zal dit niet de laatste overname zijn in de Amerikaanse oliesector.

Moeilijke marktomstandigheden kantorenmarkten
Niet alleen de Amerikaanse markt voor commercieel vastgoed zit in zwaar weer. Dit geldt ook voor de  Duitse markt voor commercieel vastgoed. De marktomstandigheden op de kantorenmarkten zijn heel uitdagend en dit zet druk op de prijzen van commercieel vastgoed. Diverse financiële instellingen ondervinden hier nu ook de gevolgen van. Zowel vorige week als deze week berichtten diverse media hierover.

Wij hebben in onze aandelenportefeuille geen directe exposure naar de kantorenmarkt, maar beleggen wel in Equinix. Equinix richt zich op het realiseren en uitbreiden van haar digitale infrastructuur en heeft wereldwijd een netwerk van 250 datacenters. De vraag naar datacenters is nog steeds groot en daarmee is dit naar onze mening een segment dat betere vooruitzichten heeft dan de Amerikaanse en Europese kantorenmarkt.

Deze week ogen gericht op Amerikaans inflatierapport
Deze week zullen beleggers vooral letten op de Amerikaanse inflatiecijfers die dinsdag worden gerapporteerd. Analisten gaan uit van een maand-op-maand prijsstijging van 0,2% voor de maand januari. Voor de kerninflatie wordt verwacht dat deze 0,3% maand-op-maand zal bedragen.

Aangezien Fed president Jerome Powell al eerder heeft aangegeven dat hij verwacht dat de Federal Reserve in 2024 de beleidsrente zal verlagen, zal er met interesse worden uitgekeken naar dit rapport. De inflatie zit in een dalende trend en vermoedelijk zal de Fed richting de zomer voor het eerst de rente verlagen.

Andere cijfers die deze week van belang zijn, zijn de Duitse ZEW sentimentsindicator (dinsdag), het Britse inflatierapport over de maand januari (woensdag), cijfers over de economische groei in de eurozone in het vierde kwartaal (woensdag), Amerikaanse producentenprijzen (woensdag), cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen (donderdag) en het Amerikaanse consumentenvertrouwen (vrijdag, universiteit van Michigan).

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 65 en 75 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 60 en 70 punten. 

MSCI World index

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten, 1 punt lager dan het niveau van een week geleden.

VIX index

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 78. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers zeer risicozoekend zijn.

Fear & Greed index 78
Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

Beleid
David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen