Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (nr. 5-2024)

Weekly Update 5 – Over oplopende rente, een sterk arbeidsmarkt-rapport en kwartaalcijfers van tech bedrijven

Weekly Update 5 – Over oplopende rente, een sterk arbeidsmarkt-rapport en kwartaalcijfers van tech bedrijven

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Europese aandelenmarkten hoger van start, rente loopt wat op;
  • Sterk arbeidsmarktrapport VS;
  • Powell hint op drie renteverlagingen in 2024;
  • Sterke cijfers technologiebedrijven.
Markten

Europese aandelenmarkten hoger van start, rente loopt wat op
De Amsterdamse beurs is vanmorgen licht hoger van start gegaan. Ook diverse andere Europese indices staan inmiddels wat hoger, net als de Japanse aandelenbeurs die vanochtend de eerste handelsdag hoger afsloot. Obligatiemarkten zijn wat in mineur nu de 10-jaarsrentes in Europa wat hoger staan. In Nederland loopt de 10-jaarsrente met 5 basispunten op naar 2,56% en in Duitsland staat de 10-jaarsrente 4 basispunten hoger op 2,28%.

Powell hint op drie renteverlagingen in 2024
Jerome Powell, president van de Federal Reserve, liet in een interview met het Amerikaanse CBS weten dat de meeste Fed bestuurders uitgaan van een verlaging van de beleidsrente met 75 basispunten in 2024. Het huidige niveau van de beleidsrente is 5,25-5,50%.

De verwachting van Jerome Powell wijkt af van de gemiddelde verwachting die nu in de koersen is verdisconteerd. Analisten gaan namelijk uit van meer renteverlagingen dit jaar. Feit is dat de inflatie weliswaar daalt maar tegelijkertijd is de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds krap.

Sterk arbeidsmarktrapport VS
Het meest recente arbeidsmarktrapport liet dit ook zien. Het ‘non farm payrolls’ rapport dat elke maand uitkomt en dat laat zien hoeveel banen er buiten de agrarische sector worden toegevoegd aan de Amerikaanse economie, was afgelopen vrijdag veel sterker dan verwacht. Terwijl de markt rekende op een toename van 180.000 nieuwe banen was het feitelijke aantal nieuwe banen in de maand januari fors hoger: 353.000. Ook het gemiddelde uurloon steeg sterker dan verwacht. Dit geeft goed weer waar de Fed juist beducht voor is: een te krappe arbeidsmarkt kan zorgen voor opwaartse druk op de lonen wat de inflatie weer kan aanwakkeren. Dat is een belangrijke reden voor de Fed om voorzichtig te zijn met te snelle en te forse renteverlagingen.

Wat dit cijfer ook laat zien, is dat de positie van de Amerikaanse werknemers en consumenten sterk is. De arbeidsmarkt is krap en dit is één van de factoren op basis waarvan wij, en met ons veel anderen, verwachten dat de Amerikaanse economie niet te maken krijgt met een harde landing. Een periode van een geleidelijk afnemende inflatie die op enig moment ervoor zorgt dat de Fed de beleidsrente kan verlagen in combinatie met een economie die zich goed blijft ontwikkelen, is een goed klimaat voor aandelenbeleggingen. Daarom blijven wij gematigd enthousiast over de vooruitzichten voor de aandelenmarkten, ondanks het feit dat in de afgelopen maanden de koersen sterk zijn opgelopen.

Sterke cijfers technologiebedrijven
Vorige week vielen de goede resultaten van een aantal grote Amerikaanse bedrijven op. Zo maakten Meta, Amazon en Microsoft resultaten bekend die in combinatie met de afgegeven verwachtingen goed werden ontvangen op de markten. Apples omzet liet weer groei zien maar zorgen over de verkopen in China zetten wat druk op de koers. Per saldo laat het kwartaalcijferseizoen zien dat een behoorlijk aantal bedrijven weer in positieve zin weet te verrassen. Ook deze week zijn er weer genoeg bedrijven die cijfers rapporteren: Onder andere McDonalds, Eli Lilly, BP, Walt Disney, Total, PayPal, l’Oreal, S&P Global, Unilever en Kering maken de komende dagen cijfers bekend.

Qua macro-economisch nieuws worden deze week onder andere de Europese producentenprijzen over januari bekend gemaakt (maandag). In de VS wordt vandaag gekeken naar de ontwikkeling van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector. Op woensdag volgen er cijfers over de Duitse industriële productie. Op donderdag zal gekeken worden naar de Chinese inflatiecijfers en naar cijfers over het aantal werkloosheidsuitkeringen in de VS. Al met al is het een rustige week qua macro-economische cijfers.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 75 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 50 en 70 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 14 en 15 punten, 1 punt hoger dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 70. Daarmee bevindt de index zich nog steeds in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen