Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (nr. 4-2024)

Weekly Update 4 – Over rentebeleid centrale banken en het vonnis over Evergrande in Hongkong

Weekly Update 4 – Over rentebeleid centrale banken en het vonnis over Evergrande in Hongkong

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wisselend beeld aandelenmarkten;
  • Rentebeleid centrale banken houdt markten bezig;
  • Rechtbank Hongkong velt vonnis over Evergrande;
  • Drukke week voor de boeg met veel bedrijfscijfers.
Markten
Wisselend beeld aandelenmarkten


Het beeld op de Europese aandelenmarkten is vandaag wat gemengd, nadat de meeste aandelenbeurzen vorige week duidelijk hoger sloten dan aan het begin van die week. Vandaag staan sommige indices licht hoger en andere indices staan wat lager. Hoewel er vandaag weinig nieuws is dat de markten in beweging zet, is het deze week wel een drukke week qua macro-economisch nieuws en bedrijfscijfers.

Morgen worden voorlopige groeicijfers voor het vierde kwartaal voor de eurozone bekend gemaakt. Het is al een tijdje duidelijk dat de economische omstandigheden in de eurozone uitdagend zijn. De consensusverwachting laat dit ook zien. Voor het vierde kwartaal verwachten marktvorsers dat de economie in de eurozone met 0,1% is gekrompen ten opzichte van het derde kwartaal. Ook in het derde kwartaal liet de eurozone al een lichte krimp zien. 

Rentebeleid centrale banken houdt markten bezig


Ondertussen gaan de discussies over renteverlagingen door de centrale banken door. Vorige week besloot de ECB de beleidsrente ongewijzigd te laten en gaf Christine Lagarde tijdens de toelichting op het rentebesluit aan dat een eerste renteverlaging in de zomer van 2024 door de ECB niet onwaarschijnlijk is. Marktvorsers rekenen in ieder geval op renteverlagingen dit jaar door zowel de ECB als de Fed.

Binnen het bestuur van de ECB lijken de meningen wat verdeeld te zijn nadat de Fransman François Villeroy de Galhau, lid van het beleidsbepalend comité van de ECB, afgelopen weekend uitingen deed die hintten op een snellere verlaging van de beleidsrente.

Wanneer precies de beleidsrentes worden verlaagd, is nog met onzekerheid omgeven en analisten verschillen hierover van mening, maar duidelijk is wel dat in 2024 in zowel de VS als de eurozone beleidsrentes omlaag zullen gaan. Dit is goed voor aandelenbeleggingen.

Ook deze week staan er weer twee belangrijke vergaderingen op de agenda: woensdag vergadert de Fed en donderdag de Bank of England. Wellicht dat er bij de toelichting op de rentebesluiten nieuwe inzichten worden gedeeld die markten in beweging zullen zetten.

Rechtbank Hongkong velt vonnis over Evergrande


Het belangrijkste nieuws uit Azië kwam vandaag van het geplaagde vastgoedconcern Evergrande, dat al lange tijd negatief in de schijnwerpers staat. Het is duidelijk dat Evergrande al een behoorlijke tijd in grote problemen zit en dat er werd gewerkt aan een ontmanteling van het concern.

Vandaag heeft een rechtbank in Hongkong opdracht gegeven om het concern te liquideren. Bezittingen moeten worden verkocht zodat de schuldeisers (gedeeltelijk) kunnen worden voldaan, waarbij het de verwachting is dat lang niet alle schulden kunnen worden voldaan. Er zijn wel twijfels over de impact en uitvoerbaarheid van dit vonnis aangezien het rechtssysteem van Hongkong onafhankelijk van dat van China opereert.

Het is dus de vraag of rechtbanken in China dit vonnis zullen overnemen en aangezien veel bouwactiviteiten van Evergrande in China plaatsvinden, is het niet duidelijk wat de gevolgen zijn van deze uitspraak. Feit is wel dat de crisis in de Chinese vastgoedmarkt nog niet voorbij is.

Drukke week voor de boeg met veel bedrijfscijfers


Deze week staan er diverse bedrijfscijfers op de agenda. Onder andere Microsoft, Alphabet, AMD, Pfizer, Stryker, Mastercard, Apple, Amazon, Shell, Honeywell, BNP Paribas, ING, Ball, Exxon Mobil, Chevron en McDonalds zullen deze week hun cijfers rapporteren. 

Qua macro-economische cijfers zullen dinsdag de analisten met interesse uitkijken naar de groeicijfers over het vierde kwartaal voor de eurozone. Woensdag worden diverse Europese inflatiecijfers bekend gemaakt en diezelfde dag vergadert de Federal Reserve. Verwacht wordt dat de beleidsrente ongewijzigd blijft.

Op donderdag worden ook Europese inflatiecijfers bekend gemaakt, vergadert de Bank of England en worden in de VS verschillende inkoopmanagersindices gepubliceerd. Op vrijdagmiddag wordt met spanning uitgekeken naar het Amerikaanse arbeidsmarktrapport.

Voor de zogenaamde ‘non farm payrolls’ is de verwachting dat het aantal nieuwe banen buiten de agrarische sector in de maand januari met 180.000 is toegenomen. Dit rapport zal nauwlettend in de gaten worden gehouden omdat het van invloed kan zijn op de toekomstige besluitvorming van de Federal Reserve om de beleidsrente te verlagen.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 65 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 50 en 70 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten, in lijn met het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 77. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers zeer risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen