Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (nr. 3-2024)

Weekly Update 3 – Over markten, bedrijfskrediet en olie- en gasprijzen. En wie presenteren deze week bedrijfsresultaten?

Weekly Update 3 – Over markten, bedrijfskrediet en olie- en gasprijzen. En wie presenteren deze week bedrijfsresultaten?

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenmarkten positief gestemd;
  • Vraag naar bedrijfskrediet groeit;
  • Olie- en gasprijzen dalen;
  • Verschillende bedrijven rapporteren cijfers.
Markten

Aandelenmarkten positief gestemd
De meeste Europese aandelenmarkten zijn deze week optimistisch van start gegaan. De sterke rally op de aandelenbeurzen in de laatste weken van 2023 in combinatie met de macro-economische cijfers die uitkwamen en uitspraken van centrale bankiers dat de financiële markten te optimistisch waren met hun verwachtingen over spoedige renteverlagingen, zorgde in eerste instantie voor wat koersdruk. Nu in de VS het Goldilocks scenario zich langzamerhand ontvouwt, wat inhoudt dat de economie blijft groeien en dat de inflatoire druk afneemt, en markten hun verwachtingen over spoedige renteverlagingen hebben bijgesteld, zien we dat het optimisme terugkomt en aandelenkoersen stijgen. Gegeven de groeivooruitzichten voor de economie en de bedrijfswinsten in 2024, de inflatie die blijft dalen en de komende renteverlagingen die de Fed en ECB in het vooruitzicht hebben gesteld, blijven wij gematigd enthousiast over aandelenbeleggingen. Voor aandelen is ons advies daarom nog steeds licht overwegen.

Vraag naar bedrijfskrediet groeit
Door de daling van de rentes op de Amerikaanse kapitaalmarkt én de daling in credit spreads (de kredietopslag die beleggers krijgen voor het extra risico dat ze lopen op bedrijfsleningen), is de vraag naar krediet de afgelopen weken sterk gegroeid. Bedrijven zien hun kansen schoon en de activiteit op de markt voor bedrijfsobligaties is sterk toegenomen omdat veel bedrijven proberen te profiteren van de lagere renteniveaus in vergelijking met een paar maanden geleden. Hoewel de maand januari nog niet eens is afgelopen, is de activiteit op de Amerikaanse markt voor bedrijfsobligaties nu al zo hoog dat het de drukste maand wordt van de afgelopen drie decennia.

Olie- en gasprijzen dalen
Ondanks de aanhoudende onrust in het Midden-Oosten is er de afgelopen periode geen sprake van een sterke opwaartse druk op de olie- en gasprijzen. Sterker nog, de prijzen van Brent Crude ($79) en WTI olie ($74) staan nog steeds duidelijk lager dan de niveaus van een paar maanden geleden. Ook in vergelijking met een jaar geleden zijn de huidige prijzen lager. Ook de gasprijzen zijn de afgelopen periode aan het dalen, wat goed nieuws is voor de ontwikkeling van de inflatie en voor het koopkrachtplaatje van de consument.

Verschillende bedrijven rapporteren cijfers
Deze week krijgt het kwartaalcijferseizoen een vervolg en zal een groot aantal bedrijven hun cijfers rapporteren. Onder andere de Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen ServiceNow, Marsh & McLennan, Sherwin Williams, Visa, General Electric, Johnson & Johnson, Netflix, 3M, IBM, AT&T, Procter & Gamble en Intuitive Surgical brengen hun cijfers naar buiten. In Europa zijn alle ogen gericht op ASML dat aankomende woensdag zal rapporteren.

Qua macro-economische cijfers zullen beleggers deze week vooral letten op de cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone (dinsdag), inkoopmanagersindices in de eurozone en de VS (woensdag), de Duitse IFO conjunctuur indicator, een rentebesluit van de ECB en de orders voor duurzame goederen in de VS (donderdag) en de Amerikaanse inflatiecijfers (vrijdag). Voor de ECB is het nog te vroeg om nu al een renteverlaging door te voeren, hoewel later dit jaar de beleidsrente waarschijnlijk wel zal worden verlaagd.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 65 en 70 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 45 en 60 punten. 

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten, wat iets lager is dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 72. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen