Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (nr. 2-2024)

Weekly Update 2 – Marktoverzicht: Europese aandelen, Amerikaans rentebeleid, kwartaalcijfers en Japanse aandelen in focus

Weekly Update 2 – Marktoverzicht: Europese aandelen, Amerikaans rentebeleid, kwartaalcijfers en Japanse aandelen in focus

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Europese aandelenmarkten lager van start
  • Amerikaanse inflatie iets hoger dan verwacht
  • Cijfers Amerikaanse banken: ‘mixed bag’
  • Deze week ogen gericht op cijfers Chinese en Amerikaanse economie
Markten

Europese aandelenmarkten openen week overwegend lager
De Europese aandelenmarkten zijn de week overwegend lager van start gegaan. In de Verenigde Staten zijn de beurzen vandaag gesloten in verband met Martin Luther King Day, wat een Amerikaanse feestdag is.

Het belangrijkste macro-economische nieuws vandaag kwam uit Duitsland waar het BBP-groei cijfer voor 2023 bekend werd gemaakt. De Duitse economie liet in 2023 een lichte krimp zien van 0,3% wat in lijn was met de consensusverwachting. Terwijl de economie in 2021 en 2022 nog groeide, kromp deze in 2023.

Het is geen verrassing dat de Duitse economie het moeilijk heeft aangezien diverse industriële bedrijven het lastig hebben, mede door de moeizame gang van zaken in China.

Verwachtingen van Amerikaanse rentebeleid gewijzigd
Afgelopen week werd met spanning uitgekeken naar het Amerikaanse inflatierapport. De kerninflatie over de maand december name met 3,9% toe (jaar-op-jaar) en de headline inflatie met 3,4% (jaar-op-jaar), wat fractioneel hoger was dan de consensusverwachting.

Als we de afgelopen periode in ogenschouw nemen, is het duidelijk zichtbaar dat de inflatoire druk afneemt, maar in de maand december was het inflatiecijfer dus toch weer iets hoger dan verwacht. Hoewel Fed bestuurder Jerome Powell eind december liet weten dat er verschillende renteverlagingen in het verschiet liggen in 2024, zal dit laatste inflatiecijfer de verwachtingen doen sterken dat deze renteverlagingen niet op heel korte termijn al zullen worden doorgevoerd. 

Gemengde resultaten bij aftrap Amerikaans kwartaalcijferseizoen
Afgelopen vrijdag werd in de VS het kwartaalcijferseizoen afgetrapt met de publicatie van de kwartaalcijfers door verschillende Amerikaanse banken. De resultaten werden gemengd ontvangen. JPMorgan, BlackRock en Bank of New York Mellon rapporteerden beter dan verwachte resultaten terwijl die van Bank of America, Wells Fargo en Citigroup tegenvielen.

De Amerikaanse banken zien dat de spaartegoeden van Amerikaanse consumenten dalen, maar per saldo liggen deze tegoeden nog boven de niveaus van voor de coronapandemie. Zoals verwacht laat het percentage van slechte leningen een stijging zien. Dit is zichtbaar bij alle banken en past goed bij de fase in de economische cyclus.

Tussen de verschillende banken waren er grote verschillen zichtbaar: JPMorgan boekte een recordresultaat, mede door de overname van First Republic in 2023. Citigroup daarentegen rapporteerde een verlies van $ 1,8 miljard, mede door een eenmalige grote voorziening van $ 4 miljard. 

Citigroup is de komende tijd van plan een grote reorganisatie door te voeren en omdat er meer dan 40.000 ontslagen zullen vallen, heeft de bank een grote voorziening genomen. Deze week zullen investment banks Goldman Sachs en Morgan Stanley hun kwartaalcijfers publiceren. 

Positieve start voor Japanse aandelen in 2024
Japanse aandelen zijn dit jaar goed van start gegaan. Zowel de Topix als de Nikkei index staan enkele procentpunten hoger. Verschillende vermogensbeheerders hebben hun allocatie naar Japanse aandelen in de afgelopen periode verhoogd en ook is de vrees voor spoedige renteverhogingen door de Bank of Japan afgenomen.

Renteverhogingen door de centrale bank kunnen zorgen voor een sterkere Japanse yen, wat vervolgens de concurrentiepositie van Japanse bedrijven kan verslechteren. Ook wij hebben in de loop van het afgelopen jaar onze positie in Japanse aandelen wat verhoogd. 

Belangrijke economische gebeurtenissen en kwartaalcijfers in focusDeze week zullen de ogen met name gericht zijn op de Duitse ZEW indicator (dinsdag), cijfers over de groei van de Chinese economie (woensdag), Amerikaanse detailhandelsverkopen (woensdag), Japanse inflatiecijfers (vrijdag) en het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan (vrijdag).

Qua bedrijfscijfers staan er verschillende bedrijven op de agenda die kwartaalcijfers zullen publiceren, waaronder Morgan Stanley, Goldman Sachs, PPG, Northern Trust, Schlumberger, State Street. Vanaf volgende week zullen ook de eerste Europese bedrijven cijfers rapporteren, waaronder ASML en LVMH.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 60 en 65 punten. Voor de meeste Europese aandelenindices bewegen de RSI’s momenteel tussen de 45 en 55 punten.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 14 en 15 punten, wat iets hoger is dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 71. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen