Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

BNR Nieuwsradio

Risico’s van beleggen in Alternatives zoals Private Equity

Risico’s van beleggen in Alternatives zoals Private Equity

Op maandag 8 januari 2024 werd Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger, op BNR nieuwsradio geïnterviewd over beleggen in alternatieve beleggingen, niet-beursgenoteerde fondsen via internetplatforms door vermogende particulieren.

In 2023 vond een forse instroom plaats bij diverse beheerders van beleggingsproducten, waarbij steeds vaker ook Alternatives en Private Equity als beleggingsvorm wordt aangeboden. In deze beleggingsvormen werd voorheen vooral door institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars) belegd, maar nu worden deze producten ook aangeboden aan (ex-)ondernemers en andere vermogende particulieren.

Aanleiding voor het interview was de publicatie van een artikel in De Telegraaf waarin gesteld werd dat de instroom van gelden in alternatieve beleggingsproducten in 2023 fors was gestegen.

Zwanenburg plaatste dit bericht in een bredere context: “Je moet dit aanbod ook zien tegen de achtergrond van de jarenlange lage rente op spaarrekeningen en deposito’s. We moeten eigenlijk de film een jaar terugdraaien.

Na het teleurstellende beursjaar 2022 voor zowel aandelen- als obligatiebeleggers, toen de rente ging stijgen en rendementen op beide activaklassen nogal negatief waren, gingen veel beleggers en aanbieders van beleggingsproducten op zoek naar alternatieven.

Bij beursgenoteerde effecten kan je iedere dag uitstappen. Bij de alternatieve producten kan je mogelijk meer rendement behalen op langere termijn vanwege de zogenaamde illiquiditeitspremie. Maar dat is juist ook het probleem, je legt je middelen voor een lange termijn vast. En er zijn veel verschillende vormen van private equity, private debt en venture capital en veelal is een tamelijk hoge minimale inleg per investering of belegging nodig”. Zwanenburg gaat in het interview ook nader in op de risico’s.

Beluister het interview:

BNR Nieuwsradio – Gemist →

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen