Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Aflevering 7 van onze podcast

Beursplein Boogie: Terugblikken en vooruitkijken

Beursplein Boogie: Terugblikken en vooruitkijken

In aflevering 7 van Beursplein Boogie, de podcast van Stroeve Lemberger Vermogensbeheer, gaan David van der Zande en Wim Zwanenburg dieper in op de recente ontwikkelingen van de beleggingsmarkt, bespreken zij de dynamiek van de Amerikaanse huizenmarkt en vergelijken ze de economische strategieën van de VS en Europa.

Terugblik op 2023

Algemene conclusie van 2023: aandelen, obligaties en vastgoed deden het goed. Vooral aandelen deden het goed in vergelijking tot andere beleggingsvormen. Dat kwam vooral doordat een veranderd rentebeeld, na oktober, een positieve ontwikkeling inzette. Wat ook opviel was de veerkracht van de Amerikaanse economie.

Dat geldt echter niet voor de Amerikaanse huizenmarkt: Het aanbod van huizen is te klein en dat komt vooral door het moeizaam en duurder oversluiten van de financiering. In de VS (ver)koopt men dus momenteel niet graag een woning, mede vanwege hogere rente bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. De rente op een 30-jarige hypotheek steeg in 2023 zelfs tot boven de 8%!

Waar men in de VS nog positief is, is een recessie in de eurozone is nog steeds niet uitgesloten: De dure energie, de hogere werkloosheid en vooral het gebrek aan groei van de Duitse economie zijn signalen dat Europa nog een zwaar jaar tegemoet gaat.

Wat betreft staatsleningen en bedrijfsaandelen kijkt Stroeve Lemberger goed naar de ontwikkelingen om de juiste verdeling te vinden; Sinds 2022 is de rente op obligaties dusdanig gestegen dat deze vorm van beleggen weer rendabel te noemen is. Omdat aandelenkoersen en -rendementen terug zijn op het hogere niveau van 2022, blijven aandelen favoriet vergeleken met obligaties.

Visie op 2024

David en Wim vinden vooral de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2024 van groot belang. Dat zal immers van invloed zijn op het hele economische jaar. Als Trump verkiesbaar is en dus opnieuw president zou kunnen worden, zou dat onzekerheden opleveren als het gaat over de samenwerking met Europa en de eerdere conflicten met China. Het beursjaar waarin de verkiezingen zijn, is meestal erg goed.

Een trend die beiden verwachten, is: AI (kunstmatige intelligentie) gaat doorzetten en zal zich verbreden naar andere bedrijfstakken. Niet alleen nieuwe diensten worden daardoor mogelijk, maar ook het verbeteren van efficiëntie en de verlaging van kosten. Goed nieuws dus voor de belegger.

Beluister de Beursplein Boogie

In de podcast gaan David en Wim nog even in op de Chinese vastgoedmarkt en de vrees voor een crisis aldaar. Ook delen zij meer interessante verwachtingen voor 2024 zoals de energietransitie van fossiel naar duurzaam.

Wilt u alles weten? Beluister dan hieronder de hele podcast. Lees ook onze Jaarvisie 2024.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen