Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Jaarvisie 2024

Asset allocatie: aandelen blijven favoriet

Asset allocatie: aandelen blijven favoriet

Asset allocatie: aandelen blijven favoriet
Ook voor het beursjaar 2024 hebben wij een voorkeur voor aandelen boven obligaties. Wij rekenen op een verder herstel in de winstgroei bij bedrijven.

Waarderingen zijn in absolute zin, alsmede in historisch perspectief aantrekkelijk en veel bedrijven hebben sterke balansen. Daar komt bij dat het einde van de cyclus van renteverhogingen door de centrale banken in zicht is. Obligaties worden onderwogen in portefeuilles. De effectieve rendementen op obligatiebeleggingen zijn beter dan een paar jaar geleden, maar de kapitaalmarktrentes blijven in Europa nog steeds laag.

Pauzeknop
De centrale banken in Europa en de VS hebben na een reeks van renteverhogingen op de pauzeknop gedrukt. Daarmee komt er voorlopig een einde aan de opwaartse druk op kapitaalmarktrentes door de hogere beleidsrentes. De centrale banken zullen de komende tijd wel doorgaan met balansverkorting en zijn als ‘natuurlijke koper’ uit de markt verdwenen.

Tegenover de wegvallende vraag van centrale banken naar staats- en bedrijfsobligaties staat een toenemende vraag van andere beleggers naar deze vastrentende titels.

De hogere schuldpositie van overheden, het grotere beroep op de kapitaalmarkt en het feit dat beleggers rekening zijn gaan houden met een inflatie van 2 à 3% op de langere termijn, betekent dat we niet rekenen op een dalende kapitaalmarktrente en hogere effectieve rendementen niet kunnen uitsluiten.

Om die redenen zijn we nog steeds korter belegd dan de gemiddelde looptijd van alle uitstaande obligaties. Creditspreads liggen op redelijke niveaus waarmee bedrijfsobligaties aantrekkelijk zijn.

Volgende pagina

De economie in de Eurozone en de VS

In 2023 stagneerde de economische groei in de eurozone terwijl de economie in de VS bijzonder veerkrachtig bleek.

Wim Zwanenburg
Neem contact op met Wim Zwanenburg.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 592 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen