Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (49) – Optimistische stemming op de diverse markten houdt aan

Weekly Update (49) – Optimistische stemming op de diverse markten houdt aan

In deze Weekly Update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Optimistische stemming markten houdt aan
  • Arbeidsmarktrapport VS beter dan verwacht
  • Geen wijzigingen verwacht van Fed, ECB en Bank of England

Markten
Aanhoudend optimisme op de financiële markten

Algemene trend
Het optimisme op de financiële markten zet door, met stijgende aandelenkoersen in zowel de VS als Europa vorige week.

Factoren achter dit optimisme
Dit optimisme wordt gestimuleerd door verwachtingen van afnemende inflatoire druk en de voorspelling dat centrale banken in 2024 hun beleidsrentes zullen verlagen.

Volatiliteit en rentes
Ondanks lichte stijgingen in 10-jaarsrentes door een sterker dan verwacht arbeidsmarktrapport, blijft de marktvolatiliteit (de VIX-index noteert nog steeds rond de 13 punten) laag. Obligatiemarkten tonen gunstige signalen, met Europese staats- en bedrijfsobligaties die rendementen tussen 4 en 5% behalen. Hiermee is deels het verlies van vorig jaar goedgemaakt.

Sterke ontwikkeling in de Amerikaanse arbeidsmarkt

Recent arbeidsmarktrapport
Het recente Amerikaanse non-farm payrolls rapport onthult een groei van 199.000 nieuwe banen in november, overtreffend de verwachtingen (stijging van 180.000 banen). Hierbij is de agrarische sector buiten beschouwing gelaten. Oktober bracht nog een stijging van 180.000 banen De werkloosheid daalt naar 3,7%, wat duidt op een veerkrachtige arbeidsmarkt.

Fed’s Reactie
Deze sterke arbeidsmarktontwikkeling geeft de Federal Reserve (Fed) redenen om terughoudend te zijn bij het volgen van beleggersverwachtingen voor snelle renteverlagingen in 2024.

Centrale Bankenvergaderingen; verwachtingen en dilemma’s

Aankomende Vergaderingen
Deze week komen de beleidsmakers van de Federal Reserve, Bank of England en Europese Centrale Bank bijeen.

Verwachtingen en dilemma’s
Ondanks verwachtingen dat centrale banken hun beleidsrentes niet zullen wijzigen, creëren de marktverwachtingen voor toekomstige renteverlagingen een dilemma. In de VS staat de Federal Funds Rate op 5,25-5,50%, in het VK staat de beleidsrente op 5,25% en de officiële beleidsrente van de ECB bedraagt nu 4,5%.

Daarmee zijn de financiële condities ook minder krap geworden; dit terwijl de inflatie nog steeds hoger is dan de niveaus waar de centrale banken op sturen. Bovendien zorgt de krapte op de arbeidsmarkt ook voor een opwaartse druk op lonen, iets wat de centrale bankiers ook nauwlettend in de gaten houden. We zullen daarom met interesse de toelichting van de Fed, Bank of England en de ECB deze week gaan lezen.

Macro-economisch nieuws, de weekagenda

China’s Cijfers
Vanmorgen werden in China cijfers over de industriële productie (-0,4% maand-op-maand) en werkloosheid (8,5%) bekend gemaakt.

Duitsland’s ZEW Index
Morgen wordt in Duitsland de ZEW index (verwachting 8,8) bekendgemaakt. Dinsdagmiddag zal in de VS het inflatierapport worden gepubliceerd. Marktvorsers houden rekening met een kerninflatie van 4% jaar-op-jaar (0,3% maand-op-maand) en een headline inflatiecijfer van 3,1% jaar-op-jaar (0% maand-op-maand).

Tankan-rapport (Japan) en Amerikaanse inflatierapport
Op woensdag volgt het Tankan-rapport in Japan (sentimentsindex) en in de VS worden de producentenprijzen over november bekend gemaakt (verwachting +0,1% maand-op-maand).

Centrale Bank vergaderingen
Op woensdagavond vergadert de Federal Reserve. De verwachting is dat de beleidsrente niet wordt gewijzigd. Op donderdag volgen de vergaderingen van de Bank of England en ECB en ook voor deze twee centrale banken wordt verwacht dat er geen wijziging in het monetair beleid wordt aangekondigd.

Overige gegevens
Diezelfde dag worden de Amerikaanse detailhandelsverkopen voor november bekend gemaakt (verwachting: -0,1% maand-op-maand). Op vrijdag sluiten we de week af met cijfers over de inkoopmanagersindex voor de eurozone en de VS. Het cijferseizoen is min of meer voorbij. Wel maken deze week nog een handvol bedrijven cijfers bekend waaronder Oracle (maandag) en Adobe (dinsdag).

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 65 en 75 punten. VeelEuropese aandelenindices bewegen rond of boven de 70 punten. RSI’s bevinden zich momenteel nog steeds op hoge niveaus.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 13 punten, in lijn met het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 68. Daarmee bevindt de index zich nog steeds in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn.

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen