Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (48) – Marktanalyse en vooruitzichten met o.a. positieve trends in aandelen.

Weekly Update (48) – Marktanalyse en vooruitzichten met o.a. positieve trends in aandelen.

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Beleggers zijn positief gestemd; ook prijzen andere risky asset stijgen
  • Olieprijzen zakken verder weg
  • Roche doet overname
  • Deze week ogen gericht op o.a. Amerikaanse arbeidsmarkt

Markten
Aandelenbeleggers optimistisch na positieve november

Algemene stemming
Aandelenbeleggers blijven optimistisch na een positieve afsluiting van november. De maand was gunstig vanwege relatief gunstige inflatiecijfers en uitspraken van centrale banken die suggereren dat renteverhogingen voorlopig achterwege blijven.

Toekomstige verwachtingen
Analisten voorspellen mogelijk renteverlagingen in de VS in 2024, aangezien de inflatoire druk geleidelijk afneemt en het huidige verkrappende monetaire beleid lijkt te worden geaccepteerd door beleidsmakers.

Positief nieuws voor aandelen
Christopher Waller, een prominente beleidsmaker van de Fed, hintte op mogelijke renteverlagingen in 2024, wat over het algemeen goed nieuws is voor aandelenbeleggers.

Breed spectrum
Niet alleen aandelen stijgen, maar ook andere risicovolle activa tonen positieve trends. Bedrijfsobligaties trekken investeringen aan, evenals meer risicovolere high yield obligaties.

Cryptocurrency en edelmetalen
De Bitcoin-prijs overschreed $ 40.000, terwijl de goudprijs rond $ 2.070 noteert. De onrust in het Midden-Oosten, een zwakkere Amerikaanse dollar en het idee van naderende renteverlagingen dragen bij aan de stijgende goudkoers.

Olieprijsdaling: OPEC’s beperkte invloed

OPEC en olieprijzen
Ondanks OPEC’s overeenstemming over verdere productieverlagingen, daalt de olieprijs. De spanningen in het Midden-Oosten lijken weinig invloed te hebben, en de markten twijfelen aan OPEC’s vermogen om de olieprijs te beheersen.

Prijsdaling
Zowel WTI-olie als Brent-olie zijn de afgelopen weken gedaald naar respectievelijk ongeveer $ 73 en
$ 78 per vat, wat gunstig is voor inflatieontwikkeling en consumenten.

Farmaciesector: Roche kondigt overname aan

Roche en Carmot Therapeutics
Roche doet een overnamebod van $ 3,1 miljard op Carmot Therapeutics, een bedrijf dat onder andere medicijnen tegen obesitas ontwikkelt. Deze zet versterkt de positie van Roche in de groeiende markt van obesitasmedicijnen.

Groeiende markt
De overname volgt op de sterke vraag naar obesitasmedicijnen bij marktleider Novo Nordisk, wiens aandelenkoers ook aanzienlijk is gestegen.

Vooruitzichten en focus van de week

Belangrijke gebeurtenissen
De komende week staan belangrijke gebeurtenissen op de agenda, waaronder Amerikaanse fabrieksorders, inkoopmanagersindices, arbeidsmarktgegevens, het Tankan-rapport in Japan, en Europese productiecijfers.

Afsluiting van de week
De week wordt afgesloten met aandacht voor de non-farm payrolls, Amerikaanse werkloosheidscijfers en het consumentenvertrouwen in de VS, gepresenteerd door de University of Michigan.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt rond de 70 punten of daarboven. Dit geldt ook voor veel Europese aandelenindices. RSI’s bevinden zich momenteel op hoge niveaus.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 13 punten, in lijn met het niveau van een week geleden.

Fear & greed index:  deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 68. Daarmee bevindt de index zich wederom in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn. 

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen