Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (47) – over kwartaalcijfers, inkoop, inflatie en speeches van de ECB en de Fed

Weekly Update (47) – over kwartaalcijfers, inkoop, inflatie en speeches van de ECB en de Fed

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Rustige start van de week, maar lagere aandelenkoersen
  • Kapitaalmarktrentes liggen onder druk
  • Amerikaanse inkoopmanagers laten verdeeld beeld zien
  • Deze week focus op inflatiecijfers en speeches van Powell en Lagarde

Markten

Rustige start van de week, maar lagere aandelenkoersen
Aandelenmarkten zijn vandaag (maandag 28 november) in Europa wat lager geopend. Er is vandaag weinig richtinggevend nieuws dat de beurzen echt in beweging brengt. Zowel de AEX-index als diverse andere Europese indices staan iets lager dan het slot van afgelopen vrijdag. Dit neemt niet weg dat aandelenbeleggers de afgelopen weken positief gestemd waren. Sinds eind oktober zijn aandelenkoersen behoorlijk gestegen.

Ook kapitaalmarktrentes staan vandaag wat lager. De Amerikaanse 10-jaars rente noteert 1,5 basispunt lager op ruim 4,6% en de Duitse 10-jaars rente noteert zo’n 6 basispunten lager op 2,59%. 

Kapitaalmarktrentes liggen onder druk
De verwachting dat de Federal Reserve voorlopig klaar is met het verhogen van de beleidsrente zorgt er voor dat de Amerikaanse dollar de laatste tijd onder druk ligt. De zogenaamde dollarindex staat ook vandaag weer lager. Deze dollarindex geeft de waarde weer van de Amerikaanse dollar tegenover een mandje van 6 andere belangrijke valuta. Nu het erop lijkt dat het voorlopig gedaan is met de renteverhogingen van de Federal Reserve is de dollarindex de afgelopen weken gedaald van bijna 107 begin november naar ruim 103 punten.

Uit de prijzen van derivaten kan worden afgeleid dat beleggers het komende jaar verwachten dat de Federal Funds Rate zal worden verlaagd. Deze verwachting kan de komende tijd wat druk blijven zetten op de koers van de dollar tegenover andere valuta.

Amerikaanse inkoopmanagers laten verdeeld beeld zien
De Amerikaanse inkoopmanagersindices die afgelopen vrijdag bekend werden gemaakt, gaven een gemengd beeld. Uit de cijfers werd duidelijk dat industriële bedrijven het nog steeds lastig hebben. De inkoopmanagersindex voor de industrie kwam binnen op 49,4 en was daarmee iets onder de verwachting van 49,8. Een cijfer onder de 50 duidt op krimp.

Beter verging het de dienstverlenende bedrijven. In lijn met het beeld van de afgelopen maanden bleef de inkoopmanagersindex voor de dienstensector boven de 50, wat duidt op expansie. Het gepubliceerde cijfer over de maand november was met 50,8 iets beter dan de verwachting van 50,4.

Wel blijkt uit nadere analyse van de cijfers dat ook in de dienstensector het beeld zichtbaar is dat consumenten wat terughoudend zijn, mede als gevolg van de economische onzekerheid.

Deze week focus op inflatiecijfers en speeches van Powell en Lagarde
Deze week zullen British American Tobacco, NN Group, HP, Salesforce, Synopsys, Diageo en ASR cijfers rapporteren. Daarnaast zullen beleggers uitkijken naar cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt, een speech van ECB president Lagarde, Europese en Amerikaanse inflatiecijfers, cijfers over het Amerikaanse personal income en personal spending en tot slot een speech van Fed president Powell die aankomende vrijdag zal speechen.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt rond de 70 punten, wederom iets hoger dan het niveau van een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s op niveaus tussen de 60 en 70 handelen, in lijn met het niveau van vorige week.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 13 punten, 1 punt lager dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 68. Daarmee bevindt de index zich weer in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn en er is wederom sprake van een verbetering ten opzichte van het niveau van een week geleden.

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen