Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Weekly Update (46) – Positieve impuls door meevallende inflatie, vooruitzichten en technologie-cijfers

Weekly Update (46) – Positieve impuls door meevallende inflatie, vooruitzichten en technologie-cijfers

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Meevallende inflatiecijfers VS en Europa
  • Rentevrees neemt af; centrale banken voorlopig klaar met renteverhogingen
  • Deze week focus op inkoopmanagersindices in Europa en VS
  • Markten kijken uit naar cijfers NVIDIA

Markten

Positieve invloed op de aandelenmarkten door meevallende inflatiecijfers
Het beeld op de aandelenmarkten werd afgelopen week positief beïnvloed door meevallende inflatiecijfers in de VS. De trend dat de inflatie dalende is, werd afgelopen week wederom bevestigd. Het maandelijkse Amerikaanse inflatierapport liet zien dat de inflatie in oktober 3,2% bedroeg in vergelijking met het jaar ervoor. Dat was lager dan de maand ervoor (3,7%) en ook lager dan de consensusverwachting van 3,3%.

De kerninflatie over oktober bedroeg 4% en was ook lager dan het cijfer over september (4,1%) en dan de consensusverwachting (ook 4,1%). Dit bevestigt het beeld dat de inflatiedruk afneemt en ondersteunt onze verwachting dat de Federal Reserve voorlopig klaar is met het verhogen van de beleidsrente.

Eurozone ziet inflatiedruk verminderen: ECB houdt pauzeknop ingedrukt
Ook in de eurozone liet het maandelijkse inflatierapport zien dat de inflatiedruk afneemt. In oktober bedroeg de inflatie 2,9% jaar-op-jaar wat duidelijk lager was dan het inflatiecijfer over september (4,3%). De kerninflatie was met 4,2% jaar-op-jaar ook lager dan het september cijfer (4,5%).

Vanmorgen werd bekend dat de Duitse producentenprijzen in oktober met 11% jaar-op-jaar zijn gedaald, mede door lagere energie- en grondstoffenprijzen.

Ook dit cijfer ondersteunt het bredere beeld dat de druk van hogere prijzen minder wordt. Hoewel het nog te vroeg is om te verwachten dat de ECB al snel start met renteverlagingen, zal de ECB voorlopig wel de pauzeknop ingedrukt blijven houden.

Financiële markten floreren door meevallende inflatie
Meevallende inflatiecijfers en afnemende vrees voor een harde landing van de economie zijn goed voor het sentiment op de financiële markten. Dat zagen we de afgelopen dagen ook terug. Aandelenkoersen zochten hogere niveaus op en kapitaalmarktrentes daalden. In zowel de VS als in Europa zagen we lagere 10-jaarsrentetarieven wat goed is voor de obligatiekoersen.

Ook small cap-aandelen profiteerden; de Russell 2000 had dinsdag zijn beste sessie in meer dan een jaar. De Amerikaanse economie lijkt nu af te stevenen of een ‘soft landing’-scenario, waarbij een harde landing of een diepe recessie als gevolg van het rentebeleid van de centrale bank kan worden voorkomen.

Macro-Economische focus: verwachtingen en indicatoren voor industrie en dienstensectoren
Qua macro-economisch nieuws zijn deze week de ogen gericht op het eind van de week wanneer cijfers over de inkoopmanagersindices bekend worden gemaakt. Voor de eurozone worden de inkoopmanagersindices op donderdag gepubliceerd en op vrijdag volgen de Amerikaanse inkoopmanagersindices. Deze cijfers geven een goed beeld van de ontwikkelingen in de industrie en dienstensectoren.

In Europa is sprake van een krimp in zowel de industrie als de dienstensector en de verwachting is dat de cijfers van donderdag dit beeld ondersteunen. In de VS was het beeld de afgelopen tijd zo dat er sprake was van expansie in de dienstensector en krimp in de industrie.

Voor de dienstensector wordt verwacht dat het PMI cijfer licht boven de 50 licht (wat duidt op expansie) en voor de industrie verwachten marktvorsers een cijfer dat iets onder de 50 ligt.

Vrijdagmiddag wordt duidelijk wat het beeld is op basis van de enquêtes onder de inkoopmanagers. Andere interessante indicatoren zijn deze week de publicatie van de Fed notulen (dinsdag), de orders voor duurzame consumentengoederen in de VS (woensdag) en de IFO conjunctuurindicator (vrijdag).

Afsluiting van het cijferseizoen: Ashtead’s neerwaartse bijstelling en verwachtingen voor NVIDIA en andere grote spelers
Het cijferseizoen loopt op zijn einde. Vandaag kwam het Britse Ashtead met redelijke halfjaarcijfers, maar wel verlaagde het bedrijf de omzet- en winstgroei verwachtingen voor het gebroken boekjaar 2024, waar de koers negatief op reageert.

Deze week wordt met een zekere spanning uitgekeken naar de kwartaalcijfers van NVIDIA. NVIDIA verraste in de afgelopen kwartalen vriend en vijand met zeer sterke kwartaalcijfers. Aankomende dinsdag rapporteert het Amerikaanse bedrijf als een van de laatste grote technologiebedrijven haar kwartaalcijfers. Andere bedrijven die deze week cijfers rapporteren, zijn Lowe’s, HP en Deere.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 65 en 70 punten, wederom iets hoger dan het niveau van een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt dat de RSI’s op niveaus tussen de 60 en 70 handelen, ook hoger dan vorige week.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 14 punten, 1 punt lager dan het niveau van een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 58. Daarmee bevindt de index zich weer in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn en er is sprake van een behoorlijke verbetering ten opzichte van het niveau van een week geleden.

Beleid

Afgelopen week hebben wij geen wijzigingen doorgevoerd in ons tactisch asset allocatie beleid. Aandelen zijn licht overwogen en obligaties licht onderwogen.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen