Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 41

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 41

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Conflict Midden-Oosten laait op, olieprijs stijgt
  • Arbeidsmarktrapport geeft verschillende signalen af
  • Start cijferseizoen in VS
  • Deze week ogen gericht op Amerikaanse inflatiecijfers

Markten

Conflict Midden-Oosten laait op, olieprijs stijgt
Afgelopen weekend en ook vandaag wordt het nieuws gedomineerd door het oplaaien van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Het menselijk leed is groot. Zowel onder de Israëlische bevolking als onder de Palestijnse bevolking zijn honderden slachtoffers gevallen sinds de brute inval van Palestijnse strijders in Israël.

Het directe effect op de financiële markten is het meest duidelijk zichtbaar in de ontwikkeling van de TA-35 aandelenindex, de belangrijkste aandelenindex van de beurs in Israël, en in de olieprijs. De beurs van Israël daalde gisteren fors en door de vrees dat het conflict zich uitbreidt naar andere landen in het Midden-Oosten lopen de olieprijzen op.

Zowel de prijs van Brent crude olie als de prijs van WTI olie staan ca. 3% hoger vandaag. Hoewel het conflict enorm is geëscaleerd en Israël een tegenoffensief heeft aangekondigd, verwachten we niet dat dit het begin is van een grote oliecrisis omdat Israël en de Palestijnse gebieden geen olieproducerende landen zijn. Wat niet ondenkbaar is, is dat er o.a. sancties komen op olie-exporten vanuit Iran, een land dat de Palestijnen steunt. Dat is één van de verklaringen voor de olieprijsstijging van vandaag. Ook de goudprijs loopt vandaag wat op, wat vaker zichtbaar is in periodes van onrust. Op de aandelenmarkten in Europa heeft het nieuws van afgelopen weekend relatief weinig impact. Olieaandelen staan overwegend hoger en de meeste Europese aandelenindices zijn licht hoger aan de week begonnen.

Arbeidsmarktrapport geeft verschillende signalen af
Het arbeidsmarktrapport dat afgelopen vrijdag bekend werd gemaakt, gaf verschillende signalen af. Het zogenaamde ‘non-farm payroll’ cijfer dat het aantal nieuwe banen buiten de landbouwsector betreft, bedroeg in september 336.000. Dit was fors meer dan de verwachting van 163.000 en ook veel meer dan het augustus cijfer van 227.000. Ondanks de monetaire verkrapping en de afkoeling van de economische groei ligt het aantal nieuwe banen in de VS dus op een goed niveau.

Het werkloosheidscijfer over september was met 3,8% iets hoger dan de verwachting van 3,7% en de groei van het gemiddelde uurloon bedroeg in september 4,2%, lager dan de consensusverwachting. Hieruit zou de conclusie kunnen worden getrokken dat de onderhandelingspositie van de gemiddelde werknemer minder sterk wordt en dat een toenemend aantal mensen een baan heeft geaccepteerd met een wat lager salaris. De groei van het gemiddelde uurloon is ook het laagste cijfer in meer dan een jaar. Dit kunnen de eerste tekenen zijn van afkoeling van de arbeidsmarkt. 

Start cijferseizoen in VS
Deze week zijn er verschillende bedrijven die hun derdekwartaalcijfers publiceren. Morgen rapporteren luxeconcern LVMH en drankenproducent PepsiCo hun cijfers en op vrijdag zullen verschillende Amerikaanse banken hun kwartaalcijfers rapporteren. Dit is traditioneel gezien het begin van het cijferseizoen. Onder andere JPMorgan, Wells Fargo en Citigroup zullen die dag cijfers bekend maken. De banken geven meestal inzicht in de ontwikkeling van de kredietkwaliteit van hun leningenportefeuilles, wat interessant is gegeven de huidige economische omgeving.

Deze week ogen gericht op Amerikaanse inflatiecijfers
Qua macro-economisch nieuws worden deze week de Amerikaanse producentenprijzen over september (woensdag) en de notulen van de laatste Fed vergadering (ook woensdag) bekend gemaakt. Op donderdag worden in de VS de inflatiecijfers bekend gemaakt voor de maand september. Dit is het belangrijkste cijfer van deze week. Voor de headline inflatie wordt een cijfer verwacht van 3,6% jaar-op-jaar en voor de kerninflatie een cijfer van 4,1% jaar-op-jaar. Daarmee komt de kerninflatie 0,2% lager uit dan het augustus cijfer van 4,3%. Als we de maand-op-maand cijfers bekijken, is de verwachting dat zowel de headline inflatie als de kerninflatie met 0,3% zijn gestegen. Op vrijdag worden cijfers over de Chinese inflatie en het Chinese handelsoverschot gepubliceerd. Op vrijdagmiddag wordt het consumentenvertrouwen bekend gemaakt in de VS. 

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 35 en 50 punten, iets hoger dan het niveau van een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt ook dat de RSI’s tussen de 40 en 50 handelen.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index iets boven de 19 punten, ruim een punt hoger dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 26. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicoavers zijn. Dit is wel wat hoger dan het niveau van een week geleden.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen