Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 39

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 39

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenmarkten in mineur
  • Voorlopig geen renteverlaging VS
  • FedEx rapporteert beter dan verwachte cijfers
  • Deze week ogen gericht op inflatiecijfers Europa en VS

Markten

Aandelenmarkten in mineur

Met nog vijf handelsdagen te gaan, verkeren de aandelenmarkten momenteel in een risk-off stemming. Tekenen dat de economische groei afzwakt in combinatie met uitspraken van de Fed dat een renteverlaging er voorlopig niet in zit, zorgen ervoor dat de aandelenkoersen dalen. Ook vandaag is de stemming in Europa negatief. Daarmee volgen de Europese aandelenindices de beurzen in China en Zuid-Oost Azië waar de stemming ook negatief was. De Japanse beurs was met een stijging van een klein procent een uitzondering.

Voorlopig geen renteverlaging VS

Afgelopen week waren de ogen gericht op uitspraken van de president van de Federal Reserve, Jerome Powell, en op cijfers over de Amerikaanse economie. In lijn met de verwachting werd in de VS de beleidsrente gehandhaafd op een niveau van 5,25-5,50%. Fed president Powell gaf aan dat de financiële markten voorlopig geen rekening hoeven te houden met een renteverlaging. Een renteverhoging later dit jaar behoort tot de mogelijkheden en zal afhangen van de ontwikkeling van de inflatie en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Waar markten eerder rekening hielden renteverlagingen aan het eind van 2023, zijn deze verwachtingen nu opgeschoven naar 2024. 

Cijfers over de Amerikaanse inkoopmanagersindices die afgelopen vrijdag werden gepubliceerd, lieten zien dat de Amerikaanse industrie nog steeds te maken heeft met uitdagende omstandigheden. De S&P Global Manufacturing PMI kwam binnen op een niveau van 48,9 waarmee het cijfer wat beter was dan verwacht (48,0). Een cijfer onder de 50 duidt wel op een krimp van de industrie en voor de vijfde maand op rij was het cijfer lager dan 50.

Het beeld voor de dienstensector duidt nog steeds op expansie hoewel de S&P Global Services PMI, die binnenkwam op 50,2, wel lager was dan de verwachting van 50,6. Ook in de dienstensector zien we tekenen van afvlakkende groei. Dit beeld komt overeen met de prognoses die de Fed heeft afgegeven voor de economische groei. Terwijl voor dit jaar wordt gerekend op een groeicijfer van meer dan 2% vlakt de groei volgend jaar af naar 1,5%. Het scenario van een zachte landing van de economie is daarmee wat ons betreft nog wel intact.

FedEx rapporteert beter dan verwachte cijfers

FedEx rapporteerde afgelopen week beter dan verwachte cijfers. Het aandeel reageerde hier positief op. Het Amerikaanse bedrijf, dat een gebroken boekjaar heeft, rapporteerde 1e kwartaalcijfers die duidelijk boven de verwachting waren van het analistencorps. De winst per aandeel over het afgelopen kwartaal was met $4,55 hoger dan de verwachting van $3,71 en voor het lopende boekjaar verhoogde FedEx de winstprognose licht. De eerder ingezette kostenbesparingen sorteren effect, maar FedEx signaleert wel zwakte in de vraag bij haar eindklanten. De financiële markten reageerden desondanks positief en beloonden FedEx afgelopen week met een koersstijging. Wij hebben FedEx nog in onze aandelenportefeuille.

De Duitse IFO conjunctuurindicator die vanmorgen werd gepubliceerd, laat ook zien dat er zwakte is in de ontwikkeling van de economie bij onze oosterburen. Voor de vijfde maand op rij verslechterde de IFO index naar een huidige stand van 85,7. Wel was het cijfer iets hoger dan de consensusverwachting. Deze indicator geeft een beeld van het Duitse ondernemersvertrouwen. Terwijl de beoordeling van de huidige marktomstandigheden nog steeds laat zien dat Duitse ondernemers niet heel optimistisch zijn, liet het cijfer dat betrekking heeft op de verwachte ontwikkelingen juist zien dat er sprake was van een verbetering van het sentiment bij ondernemers. Duitse ondernemers zijn de afgelopen maand wat positiever geworden over de toekomst.

Deze week ogen gericht op inflatiecijfers Europa en VS

Deze week zijn de ogen van de marktvorsers met name gericht op de inflatiecijfers die aan het eind van de week bekend worden gemaakt. Dinsdag worden in de VS cijfers over de Amerikaanse huizenprijzen gepubliceerd. Op woensdag volgen er cijfers over de Amerikaanse orders voor duurzame consumentengoederen. Op donderdag worden cijfers over het sentiment van Europese consumenten en producenten gepubliceerd. Vrijdag is de belangrijkste dag qua macro-economisch nieuws: dan worden voor zowel Europa als de VS inflatiecijfers bekend gemaakt. Deze cijfers en de onderliggende trends zullen nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 30 en 40 punten, lager dan het niveau van een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt ook dat de RSI’s op lagere niveaus handelen dan een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index rond de 17 punten, een paar punten hoger dan een week geleden.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 39. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicoavers zijn. Dit is duidelijk lager dan het niveau van een week geleden.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen