Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 38

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 38

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Aandelenmarkten starten week lager
  • Deze week vergaderingen Fed, Bank of England en Bank of Japan
  • Olieprijzen lopen verder op
  • Cijfers over Amerikaanse huizenmarkt en inkoopmanagersindices

Markten

Aandelenmarkten starten week lager

Aandelenmarkten zijn deze week in mineur begonnen. De vrees dat centrale banken langer dan verwacht moeten vasthouden aan het verkrappende monetaire beleid zet druk op de aandelenkoersen. Zoals we vorige week al schreven, waren marktvorsers vorige week verdeeld over de vraag of de ECB de beleidsrente zou verhogen.

Afgelopen donderdag besloot de ECB om toch weer een renteverhoging door te voeren. De beleidsrente werd opgetrokken met 25 basispunten tot een niveau van 4%. Daarmee is de beleidsrente op een niveau beland waarvan de ECB momenteel zelf vindt dat het voldoende zou moeten zijn om de inflatie naar een lager niveau te brengen. Het effect van renteverhogingen is pas later zichtbaar dus het zal nog even duren voordat deze conclusie ook daadwerkelijk getrokken kan worden. Terwijl de economische groei onder druk ligt en de inflatoire druk afneemt, is de feitelijke inflatie nog te hoog. De ECB streeft naar een inflatie van 2% op langere termijn en de huidige inflatiecijfers liggen daar nog duidelijk boven. Uit de woorden van President Lagarde kan evenwel worden opgemaakt dat er – met de wetenschap van nu – op korte termijn niet wederom een renteverhoging zal worden doorgevoerd.

Deze week vergaderingen Fed, Bank of England en Bank of Japan

Deze week zijn de ogen gericht op de Federal Reserve, de Bank of England en de Bank of Japan. Aanstaande woensdag vergadert de Federal Reserve en naar verwachting zal de beleidsrente niet worden aangepast. Daarmee blijft de beleidsrente tussen de 5,25-5,50%. Donderdag komt de Bank of England bijeen en de verwachting is dat de beleidsrente met 25 basispunten wordt verhoogd naar 5,50%. En marktvorsers houden voor de Bank of Japan rekening met een gelijkblijvende rente.

De markten zullen met name kijken naar de Federal Reserve en uitspraken die President Jerome Powell zal doen over het rentebeleid van de Fed. Nu de inflatiecijfers duidelijk lager zijn dan een jaar geleden en centrale banken al de nodige renteverhogingen hebben doorgevoerd, geldt dat voor verschillende centrale banken het eind aan de renteverhogingen in zicht begint te komen. 

Olieprijzen lopen verder op

Een factor waar de financiële markten zich wel meer zorgen over maken, is de stijging van de olieprijs. In 2021/2022 zorgde de wereldwijde stijging van energieprijzen tot hogere inflatiecijfers. Onder druk van productiebeperkingen door een aantal olieproducerende landen, zijn de prijzen van zowel Brent Crude olie als West Texas Intermediate olie de afgelopen weken verder opgelopen.

Als dit de komende tijd aanhoudt, zal dat in de komende maanden leiden tot opwaartse druk op de inflatiecijfers in Europa en de VS. Ook op de obligatiemarkten is dit effect al merkbaar: de kapitaalmarktrentetarieven in Europa en de VS zijn de afgelopen periode verder opgelopen.  

Qua bedrijfsnieuws is momenteel rustig. Na de beursintroductie van ARM van afgelopen week staan er voor deze week weer twee IPO’s op de agenda, die van technologiebedrijven Klaviyo and Instacart. Chipfabrikant TSMC was in het nieuws met berichten dat het leveranciers heeft gevraagd om de levering van high end apparatuur te vertragen aangezien de vraag naar chips vertraagt. Dit zet druk op de koersen van diverse halfgeleiderbedrijven. Daarnaast zullen deze week het Britse Kingfisher en het Amerikaanse Fedex kwartaalcijfers bekend maken.

Cijfers over Amerikaanse huizenmarkt en inkoopmanagersindices

Op het gebied van macro-economisch nieuws zullen de ogen gericht zijn op de centrale banken, zoals we al eerder schrijven. Op dinsdag zullen in de VS cijfers over de huizenmarkt (bouwvergunningen en het aantal in aanbouw genomen woningen) worden gepubliceerd. Op woensdag wordt het Britse inflatiecijfer over de maand augustus bekend gemaakt en vergadert de Federal Reserve. Op donderdag vergadert de Bank of England en worden er cijfers over de Amerikaanse huizenverkopen gepubliceerd. Op vrijdag vergadert de Bank of Japan en worden de Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de industrie en dienstensector voor de maand september bekend gemaakt. De industrie heeft nog te maken met een krimp en voor de dienstensector geldt dat er gerekend wordt op een bescheiden expansie.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 40 en 50 punten, in lijn met het niveau van een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt ook dat de RSI’s zich tussen de 40 en 55punten bewegen, in lijn met een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 14 en 15 punten. Sinds begin juni is de VIX index behoorlijk laag. Een indexstand van onder de 20 duidt er op dat markten rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 52. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers neutraal zijn qua risicobeleving. Ten opzichte van een week geleden bevindt de index zich ongeveer op hetzelfde niveau.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen