Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 37
In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:
- Aandelenmarkten licht optimistisch van start
- Deze week en volgende week ogen gericht op ECB en Fed
- Olieprijzen in de lift
- Deze week cijfers van Oracle en Adobe
Markten
De aandelenmarkten zijn vandaag vriendelijk gestart met licht hogere koersen. Afgelopen week lagen de aandelenkoersen onder druk door inflatie- en recessievrees. Deze zorgen hebben de afgelopen maanden al vaker geleid tot kortstondige correcties. Verschillende Amerikaanse en Europese aandelenindices lieten afgelopen week koersdalingen zien. Vandaag lijken aandelenbeleggers de zorgen wat van zich af te schudden. Het zijn nog steeds relatief rustige tijden omdat het resultatenseizoen nog niet van start is gegaan. Deze en volgende week zullen de ogen vooral gericht zijn op de rentebesluiten van de ECB en Federal Reserve en op diverse macro-economische cijfers.
Ogen gericht op ECB en Fed
Aankomende donderdag komt het bestuur van de ECB bijeen en zal er een besluit worden genomen om de beleidsrente al dan niet te verhogen. Marktvorsers zijn niet eenduidig in hun verwachtingen. Een deel verwacht wederom een renteverhoging van 25 basispunten, maar er is ook een deel dat nu een pauze verwacht in de reeks van renteverhogingen die we al hebben gezien. Het zal er woensdag dus om spannen.
Olieprijzen in de lift
De stijging van de olieprijs heeft de afgelopen tijd de inflatiezorgen doen terugkeren. Nadat Rusland en Saudi Arabië duidelijk maakten dat de eerder aangekondigde productieverlagingen verlengd zouden worden, is de olieprijs weer gestegen. De prijs van een vat Brent crude olie kwam sinds lange tijd weer boven de $90,- uit. Als deze periode van hoge prijzen langer aanhoudt, zal dit de inflatie ook weer beïnvloeden. De inflatievrees zorgt ook voor oplopende rentetarieven. Zowel in de VS als in Europa zijn 10-jaarsrentes de laatste tijd gestegen.
Verwachte cijfers
Naast het rentebesluit van de ECB deze week (donderdag) zullen de ogen gericht zijn op de Duitse ZEW indicator (dinsdag), cijfers over de industriële productie in de eurozone (woensdag), cijfers over de Amerikaanse inflatie in augustus (woensdag), cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen en producentenprijzen (donderdag) en cijfers over de Chinese en Amerikaanse industriële productie (vrijdag). Tevens zullen Oracle (11 september) en Adobe (14 september) hun cijfers publiceren.
Sentiment
RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 40 en 50 punten, lager dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt ook dat de RSI’s zich tussen de 40 en 55 punten bewegen, ook iets lager dan een week geleden.
VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 14 en 15 punten. Sinds begin juni is de VIX index behoorlijk laag. Een indexstand van onder de 20 duidt er op dat markten rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.
Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 51. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers neutraal zijn qua risicobeleving. Ten opzichte van een week geleden is de index wat gedaald.
Beleid
Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.