Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 36

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 36

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Optimisme houdt aan op aandelenmarkten
  • China kondigt nieuwe maatregelen vastgoedsector aan
  • Amerikaans arbeidsmarktrapport gunstig ontvangen
  • Deze week focus op o.a. bedrijfscijfers Ashtead en inkoopmanagersindex VS

Markten

Het is vandaag een rustige start van de handelsweek. In verband met Labor Day zijn vandaag de financiële markten in de VS gesloten. De aandelenmarkten openden in Europa vandaag hoger op nieuwe steunmaatregelen voor de Chinese vastgoedsector. De Chinese overheid maakte bekend dat het huiseigenaren financieel wil ondersteunen. Ook het nieuws dat vastgoedontwikkelaar Country Garden een overeenkomst met haar schuldeisers heeft bereikt over de herstructurering van de schuld, zorgde voor een positief sentiment. Met name de vastgoedaandelen op de Chinese beurzen presteerden goed vandaag en zowel de Chinese CSI 300 index als de Hang Seng index sloten vanochtend duidelijk in de plus.

Amerikaans arbeidsmarktrapport gunstig ontvangen

Het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van afgelopen vrijdag werd relatief goed ontvangen. Het aantal nieuw gecreëerde banen buiten de landbouwsector bedroeg in augustus 187.000 wat meer was dan waar de marktvorsers rekening mee hielden. Tegelijkertijd liep de werkloosheid in augustus op tot een niveau van 3,8%, ook hoger dan de marktverwachting van 3,5%. Het gemiddelde uurloon steeg in augustus met 0,2% maand-op-maand wat lager was dan de consensus verwachting. Deze lichte stijging is ook de kleinste toename in meer dan een jaar. Daarmee komt een scenario in zicht waarbij de economie nu voldoende lijkt af te koelen zodat de Federal Reserve op enig moment kan stoppen met het verhogen van de rente, terwijl de positie van de consument relatief goed blijft. De arbeidsmarkt is nog steeds relatief krap en de lonen stijgen nog.

Desondanks blijft het inflatiegevaar de markten wel bezig houden. Loretta Mester, de president van de Federal Reserve van Cleveland, gaf aan dat de inflatie nog steeds te hoog is. En ook de vorige week gepubliceerde inflatiecijfers in Europa wijzen nog steeds op een te hoog inflatieniveau. De kans dat de centrale banken nog een keer gaan acteren, is dus reëel.

Deze week focus op o.a. bedrijfscijfers Ashtead en inkoopmanagersindex VS

Qua bedrijfsnieuws is het momenteel erg rustig. Het cijferseizoen is feitelijk voorbij en het duurt nog een paar weken voordat de bedrijven hun derdekwartaalcijfers bekend maken. Een enkel bedrijfsrapport druppelt nog na: morgen verwachten wij cijfers van het Britse Ashtead, een op de Londense beurs genoteerde onderneming die een zeer belangrijke dochtermaatschappij heeft in de VS die onder de naam Sunbelt opereert met de verhuur van grote machines voor de bouwsector. Deze cijfers geven een goede indicatie van de ontwikkelingen op de Amerikaanse huizenmarkt en de bestedingen aan infrastructuur.

Qua macro-economisch nieuws staat er deze week wel het een en ander op de agenda. Morgen zal de centrale bank van Australië haar rentebesluit kenbaar maken en worden in de VS cijfers over de fabrieksorders bekend gemaakt. Op woensdag zal in de VS de inkoopmanagersindex voor de dienstensector bekend worden gemaakt voor de maand augustus. De dienstensector ontwikkelt zich nog steeds gunstig en de verwachting is dat de sector in augustus weer gegroeid is. Op woensdagavond wordt in de VS het Beige Book bekend gemaakt, waarin de Fed stilstaat  bij de huidige economische omstandigheden in de VS. Op donderdag wordt het cijfer voor de Chinese handelsbalans in augustus bekend gemaakt en op vrijdag sluiten we de relatief rustige week af met o.a. Duitse inflatiecijfers.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 50 en 60 punten, hoger dan een week geleden. Voor de meesteEuropese aandelenindices geldt ook dat de RSI’s zich tussen de 45 en 60 punten bewegen, iets hoger dan een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 13 en 14 punten.De volatiliteit is daarmee nog steeds behoorlijk laag. Een indexstand van onder de 20 duidt er op dat markten rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 56. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers risicozoekend zijn. Ten opzichte van een week geleden is de index ook toegenomen.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen