Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 35

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 35

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Koersen in Azië stijgen op maatregelen Chinese overheid;
  • Powell houdt mogelijkheid verdere renteverhoging open;
  • Zeer sterke kwartaalcijfers NVIDIA;
  • Deze week ogen gericht op Amerikaanse huizenmarkt, inflatiecijfers en Amerikaanse arbeidsmarkt.

Markten

Koersen in Azië stijgen op maatregelen Chinese overheid

Na een aantal weken van koersdalingen zijn aandelenbeleggers de week vol goede moed begonnen. In Azië stegen de koersen vanochtend, mede op het nieuws dat dat de Chinese regering aankondigde om de zogenaamde ‘stamp duty’, een belasting op aandelentransacties, te halveren. De initiële reactie van de beurzen was zeer positief, maar later bekoelde het optimisme en sloten de Chinese aandelenbeurzen slechts licht hoger. De maatregel moet worden gezien als één van de maatregelen die de Chinese autoriteiten nemen in een periode waarin er zorgwekkende berichten uitkwamen over de Chinese economie. Europese beleggers blijven zich wel zorgen maken over tegenvallende groei van de Chinese economie. De afgelopen tijd is de groei duidelijk afgekoeld en de verwachting is dat de komende kwartalen de groei relatief laag zal zijn.

Powell houdt mogelijkheid verdere renteverhoging open

Alle ogen waren eind vorige week gericht op de conferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Zowel Powell (president van de Federal Reserve) als Lagarde (president van de ECB) spraken tijdens dit jaarlijkse evenement. Powell hield duidelijk alle opties open en liet doorschemeren dat de beleidsrente verder verhoogd kan worden, indien het inflatiebeeld en de economische omstandigheden daartoe aanleiding geven.

De Amerikaanse economie houdt zich relatief goed en de arbeidsmarkt blijft behoorlijk krap. Dit gegeven in combinatie met de verwachting dat de inflatie wat langer hoog blijft, zorgt ervoor dat de Fed de mogelijkheid wil openhouden om de beleidsrente verder te verhogen. Op dit moment helpt het ook niet mee dat energieprijzen (olie en gas) weer oplopen. Terwijl marktvorsers eerder dit jaar nog rekening hielden met renteverlagingen later dit jaar, is de verwachting dat de rente verlaagd wordt door de Fed verschoven naar medio 2024. De beleidsrente zal dus langer op een hoger niveau worden gehandhaafd. 

Ook Christine Lagarde (ECB) waarschuwde voor een situatie waarin de inflatoire druk verder toeneemt, als gevolg van de wijze waarop de wereldwijde economie zich ontwikkelt. Terwijl in de VS het inflatiebeeld nog wel zorgelijk is, daalt de inflatie wel en houdt de economie zich relatief goed. In Europa daarentegen is de inflatie nog steeds te hoog, maar zijn er de laatste tijd ook heel duidelijke signalen dat de economie afkoelt. Vandaag werd bijvoorbeeld bekend dat de groei van de bancaire kredietverlening in de eurozone over de maand juli met 1,3% jaar-op-jaar is gestegen, wat het laagste groeipercentage is sinds november 2015.

Als de Europese centrale bankiers zich aan hun opdracht houden, zal de beleidsrente de komende maanden waarschijnlijk nog wel wat verder om hoog gaan. Half september zullen de ECB (14 september) en de Fed (20 september) weer vergaderen. Voor de Federal Funds rate is de verwachting dat deze in september niet wordt verhoogd. Voor november of december houden sommige marktvorsers wel rekening met een renteverhoging. 

Zeer sterke kwartaalcijfers NVIDIA

Technologiebedrijf NVIDIA rapporteerde afgelopen woensdag een zeer sterk kwartaalcijferrapport. Zowel de omzet- als de winstcijfers waren boven verwachting van veel analisten. Ook de prognoses voor het lopende kwartaal waren hoger dan analisten hadden verwacht. NVIDIA profiteert in sterke mate van alle ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence (AI) met de chips die ze maken. De cijfers onderschrijven nogmaals de stormachtige ontwikkeling die AI doormaakt en de sterke positie van NVIDIA. De vooruitzichten voor NVIDIA blijven goed en wij blijven positief over het aandeel. 

Deze week ogen gericht op Amerikaanse huizenmarkt, inflatiecijfers en Amerikaanse arbeidsmarkt

Deze week zullen NN Group (dinsdag) en ASR Nederland (woensdag) hun halfjaarcijfers rapporteren. Ook zal het Amerikaanse bedrijf Salesforce (woensdag, na sluiting van de beurs) zijn kwartaalcijfers rapporteren. Qua macro-economisch nieuws zal de aandacht deze week uitgaan naar cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt (dinsdag), Amerikaanse en Europese inflatiecijfers (woensdag en donderdag), Amerikaanse cijfers over personal income en personal spending (donderdag) en cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt en Amerikaanse inkoopmanagersindex (vrijdag). 

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijsmomentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 40 en 50 punten, hoger dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt ook dat de RSI’s zich tussen de 40 en 60 punten bewegen, ook hoger dan een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 16 en 17 punten. De volatiliteit is daarmee nog steeds behoorlijk laag. Een indexstand van onder de 20 duidt er op dat markten rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 48. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers momenteel neutraal zijn qua risicobereidheid. Wel is de huidige stand iets hoger dan een week geleden.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen