Mijn portefeuille

Bekijk uw portefeuille bij Stroeve Lemberger of uw depotbank

load content...

load content...

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 34

Stroeve Lemberger – Weekly Update Nr 34

In deze weekly update worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Afgelopen week aandelenmarkten onder druk;
  • Besluit Chinese centrale bank stelt teleur;
  • Deze week o.a. aandacht voor Jackson Hole en kwartaalrapport NVIDIA.

Markten

De afgelopen week was voor aandelenbeleggers geen goede week. Aandelenkoersen stonden onder druk en het sentiment op de beurzen verslechterde. Zorgen over de ontwikkelingen in China, oplopende kapitaalmarktrentes en teleurstellende kwartaalcijfers van Adyen deden het sentiment geen goed. Vandaag zijn de aandelenmarkten wat vriendelijker gestemd en de koersen staan overwegend hoger. Deze week zijn de ogen gericht op de Jackson Hole bijeenkomst, een aantal macro-economische cijfers en een update van het Amerikaanse technologiebedrijf NVIDIA.

Zorgen over economische ontwikkelingen China

De economische ontwikkelingen in China leidden al een tijdje tot de nodige zorgen. Het besluit van de Chinese centrale bank vanmorgen om het korte rentetarief met 10 basispunten te verlagen, kon de markten ook niet bekoren. Het referentietarief voor 1-jaarsleningen werd met 0,10% verlaagd naar 3,45%. Dit was minder dan waar de markten op hadden gerekend. En tegen de verwachtingen in werd het tarief voor 5-jaarsleningen ongewijzigd gelaten op 4,2%. Dit tarief is leidend voor de hypotheekrentes en marktvorsers hadden rekening gehouden met een verlaging, maar zover ging de Chinese centrale bank dus niet. Feit is dat de groei van de economie voor Chinese begrippen laag is en beleggers kijken uit naar stimuleringsmaatregelen door de overheid. Daar komt bij dat er nog steeds serieuze zorgen zijn over de vastgoedsector in China.

Sterke daling Duitse producentenprijzen

De Duitse producentenprijzen die vanochtend werden gepubliceerd, lieten over de maand juli een sterker dan verwachte daling zien. In juli daalden de prijzen met maar liefs 6,0% jaar-op-jaar, wat mede werd ingegeven door lagere energieprijzen. Het beeld dat we zien, is dat inflatiecijfers onder druk staan wat onder andere komt door de lagere energieprijzen die een negatieve impact hebben op de headline inflatiecijfers.

Ogen gericht op Jackson Hole bijeenkomst en kwartaalrapport NVIDIA

Deze week zal met belangstelling worden uitgekeken naar de bijeenkomst in Jackson Hole. Tijdens dit jaarlijkse evenement voor centrale bankiers zullen onder andere Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, en haar Amerikaanse mannelijke evenknie Jerome Powell (president van de Federal Reserve) hun opwachting maken. Uitspraken over het rentebeleid en de vooruitzichten voor de inflatie en beleidsrente zullen met argusogen worden gevolgd door veel marktvorsers.

Deze week staat ook het kwartaalrapport van technologieconcern NVIDIA op het programma. Nadat NVIDIA enige tijd geleden de vooruitzichten al aanscherpte, zullen beleggers met belangstelling uitkijken naar dit rapport. NVIDIA is voor ons nog steeds één van onze core holdings in onze aandelenportefeuille.

Zwaartepunt macro-economisch nieuws eind deze week

Qua macro-economisch nieuws ligt het zwaartepunt aan het eind van deze week. Van donderdag tot zaterdag vindt de bijeenkomst in het Amerikaanse Jackson Hole plaats en daar zal veel interesse voor zijn. Daarnaast zal deze week de aandacht uitgaan naar het Amerikaanse huizenmarktrapport (dinsdag), cijfers over de Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de maand augustus (woensdag), orders voor duurzame consumentengoederen in de VS (donderdag) en de Duitse IFO conjunctuurindicator (vrijdag). Ook komen deze week leiders van de BRICS landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) bijeen in Johannesburg.

Sentiment

RSI: de Relative Strength Index geeft weer wat het prijs-momentum is voor aandelen. Een hoge RSI (>70) duidt erop dat aandelen ‘overbought’ zijn. Een lage RSI (<30) duidt erop dat aandelen ‘oversold’ zijn. Voor de belangrijke Amerikaanse indices geldt dat de RSI zich beweegt tussen de 30 en 40 punten, lager dan een week geleden. Voor de meeste Europese aandelenindices geldt ook dat de RSI’s zich tussen de 30 en 40 punten bewegen, ook lager dan een week geleden.

VIX: de VIX index is een veel gebruikte maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P 500 index. Deze graadmeter wordt gebruikt om het sentiment op de aandelenmarkten te duiden. Momenteel handelt de VIX index tussen de 17 en 18 punten.De volatiliteit is daarmee nog steeds behoorlijk laag, ondanks het feit dat het sentiment de laatste tijd is verslechterd. Een indexstand van onder de 20 duidt er op dat markten rekening houden met weinig beweeglijkheid in de aandelenkoersen in de komende periode.

Fear & greed index: deze index is opgebouwd uit meerdere kwantitatieve elementen. Momenteel noteert deze index op een niveau van 45. Daarmee bevindt de index zich in het gebied dat erop duidt dat beleggers momenteel neutraal zijn qua risicobereidheid. Wel is de huidige stand aanmerkelijk lager dan een week geleden.

Beleid

Wij hebben in de afgelopen week geen wijzigingen in ons tactische asset allocatie beleid doorgevoerd.

David van der Zande
Neem contact op met David van der Zande.
Hulp nodig of vragen?

Bel +31(0)294 492 581 of mail ons.

Ik wil graag de Stroeve Lemberger news updates ontvangen